15 augustus 2020

OVER LEVEN

 DE MYTHE OP DE LEESPLANK.

Zal ik eerst een kistje Davidoffs halen bij Caron in de Veldstraat, een hoge hoed huren bij Ceremoniekledij Van Bost in de Wijnstraat? Ik heb namelijk een ontmoeting van het allerhoogste belang. Niet in een verdoken waterkanthuisje aan het Donkmeer. Niet in de luxesuite van Tina Onassis in de lagune van Venetië. Niet op de white cliffs of Dover. We'll meet again bij vriend Jan van boekhandel Beatrijs in Oudenaarde. Hopelijk is mijn engagement for today'op de afspraak, wordt ze niet opgeblazen door een V-bom.
Als kind al keek hij, Winston Churchill, me nors aan vanuit diverse boekdelen die de leesplanken in de bibliotheek van mijn grootvader dreigend deden doorzakken.
Nu zo veel jaren later, kan ik niet langer om hem heen. Eenieder die de biografie van Andrew Roberts al doornam is unaniem vol lof. Was Churchill, afstammeling van de illustere Hertog van Marlborough dan toch meer dan die Britse krijgsheer zwaaiend met zijn Victory-vingers ?
Churchill, nazaat van de mythische hertog van wie mama ons, aan het stuur van haar zware Kapitan (zonder stuurbekrachtiging noch airco in die zomerse hitte hoe deed ze het) onderweg naar Chambord en de andere châteaux aan de Loire dat vrolijk deuntje voorzong?

Marlborough s'en va-t-en guerre
mironton mironton mirontaine...

Is alles alleen maar afkomst, opvoeding, tijdskader en perceptie? Vooruit voor 1000 bladzijden wereldse vergankelijkheid.
Over Leven.
Dagboeknotities.

10 augustus 2020

OVER LEVEN.

HET BELOOFDE STRAND VAN BLANKENBERGE.

Pier, staketsel, velodroom, kartwedstrijden van Torcq, Radio Calembourg, zeemonsters in de vismijn, wegdromen bij de vissersboten. Minigolfen in het parkje, de Caltex, de kwistax, boules de l'Yzer. Winkels vol visgerief achterkant dijk. De beste adresjes voor modelbouwboten. De wiebelende amfibie, bloemencorso. Het Witte Paard. Le Boucquet Romain. Nesquick in koele proefbekertjes. 'Epargnez les Timbres Valois' . Zandkastelen van Le Soir. Welk vlaggetje houdt het langste stand? Het onze net niet. Toch goed voor een flutprijsje. Een hoedje van papier. 'Lisez Le Soir ce soir'. En ziet onze vlieger. Hij goat omhuge en were nere 't es 't ziene weerd.
'Les filles du bord de mer' met hun papieren bloemen en ratelende molentjes. Allen daarheen met ons emmertje vol schelpen. Maar eerst krabbetjes zoeken. Kijk uit voor de kwallen naast de glibberige brise-lames. Bloemen voor schelpen. 'Faut négocier'. (Alleen al om de goddelijke glimlach van het bloemenprinsesje in haar Vichy-jurkje).
Tomaat-garnaal. Friet onder heuveltjes Pickalilly. Geuze Mort Subite voor de grootvaderfiguur. Bobby Setter met zijn Fats Domino-repertoire. Gaufres de Bruxelles. De lancering van Fanta & Sprite.
Vuurwerk van Groene Michel op het strand. Het weekblad Kuifje. Robbedoes. Met onze zaklampen in de strandcabine.
De warme buik van Blankenberge binnenstad. Lunapark. Het monument van Lippens & De Bruyne. Jokari in de rampe. Kanovaren in de polder. De groene houten B- koffer met de tennisraketten van Snauwaert, al te vast gevezen in hun houten frames. Oliebollen ('pets de nonne'). Arrrrtic! in koelboxen voor je tenen op het strand.
Ik wou terug naar het beloofde strand van Blankenberge, naar het goed gevoel van toen. En zie. In het rond vliegende parasols. Volleyball met strandstoelen.
Over Leven. Dagboeknotities.

OVER LEVEN.

 LES DIVAS DU DANCING.

Zeven anjers zeven rozen voor Alain Delorme (70) van de groep Crazy Horse. 'Et surtout ne m'oublie pas' was een van zijn stroperige melo tranentrekkers. Het brengt me terug naar de Kluis toen er in Dancing The King nog zwoel geslowed werd.
Naar aalvlugge garçons die er in smart glinsterpakje met mega fluwelen vlinderdas, sneeuwwitte pochette en om de pols een gegraveerde gourmette 'comme Claude François' hun zeven pilsjes en zeven Pimm's gemaakt overhaastig circuleerden langs cheek to cheek dansende koppels.
Lenig en zwierig langs tollende dartele diva's du dancing die hun naakte navel als centrum van hun ego-tripperig universum etaleerden boven mini topjes 'pure laine vierge' onder hun maxi Twiggy vilthoed. Voor de neus van hanige hidalgo's in al te strakke pijpen vol driftige hunker.
Hoe vliegende schotels vol vers getapte bestellingen er verdwenen richting minuscule discrete verre donkere tafeltjes. Alwaar steamy social distancing nog maskerloos mond op mond werd ingezoend.
Alwaar eeuwige liefde werd gepreveld. Kansloos tegen de zware bassen in.
Dra weer vergooid in het al te confronterend ontluisterend harde daglicht.
Bij het genadeloos onthullend vonnis van het kille ochtendgloren.
OVER LEVEN. Dagboeknotities.