30 april 2020

MALEDETTA PRIMAVERA

Dat we ze
missen:
hier en aan
de schoolpoort
op het voetbal
na de dansles
overal waar
hun luchtbellen
ons leven mooi
maken en
zo zinvol
putain
de virus
maledetta
primavera.


Schrijfstek.
Dagboeknotities.

HET KLOKKENSPEL VAN HERMES'We slaan ons hier wel doorheen', glimlacht ze me toe. 'Toujours sourire'.

Haar blik zit vol tederheid. Ze speurt naar de eerste meiklokjes in de binnentuin van ons besloten wereldje aan de Steenbrugge. Ik ben haar 'krotje', de benjamin onder 'haar beren' zoals ze ons, mijn drie grote rebelse broers en ik, noemt.

De eenzaamheid die ik op dergelijke dagen voel knagen achter de tule voor haar zachte ogen stopt ze trots voor me weg onder een lichtjes gekantelde nieuwe hoed (met twee lentefrisse lelies in het gekrulde gootje, een dartele duif ertussenin).

We delen het gemis van dezelfde grote afwezige. Zij haar man, ik een vaderfiguur zoals de andere jongens van de klas en al de andere wolfkes in ons nest van de patronage aan de Hoogstraat.

Monter trekt ze met mij naar de opgesmukte Sint-Hermes die mooier oogt dan ooit, vol heerlijk ruikende imposante bloemstukken.

Ik steek in mijn uniform van welpje bij 'De Ridders van de Fiertel', een sparadrap op de rechterknieschijf. Fietsen is dan al een opgave.

Luid klokkenspel verwelkomt er ons, verbreekt voor even de kilte van haar nachten zonder man.
En de mijne zonder papa die ik mijn Dinky Toys tonen wil.

Schrijfstek.
Dagboeknotities.

HET EINDE VAN DE WERELD

HET EINDE VAN DE WERELD'Papoe is het echt waar dat...'
'Ze zeggen ...'
'Ik hoor op mijn laptop ...'

We zitten vijf straten van mekaar te whatsappen. God wat wil ik zijn achteloos tussendoor gelardeerde angst weg walsen met een stevige knuffel. Zeggen dat ik hem graag zie van hier tot bij die zestig satellieten in de sterrenhemel en terug.

(Zoals mijn bompa op dat bankje, wandelstok vol Zwitserse schildjes met Berner heraldiek en berenromantiek in de rechterhand, me een leven geleden zei dat kereltjes van tien niet droevig horen te zijn of bang van wat dan ook. Samen onderweg naar dat stipje onder zijn enorm vergrootglas, de Jungfrau).

Hij floept nu en dan weg van mijn scherm. De boosterplug boven die het weer niet doet. Klotetechniek die mijn phony lockdown bestaan als overjaarse puber vergalt met wegschuivend smartphone gedoe.

'...dat die corona
het einde van
de wereld wordt..'
Denk ik dat ook als papoe?

(Ik als ervaringsdeskundige met mijn lange staat van gevarieerde angsten omtrent oorlog, ziekte, taksen en Trump. Ik als melancholisch romanticus met never ending liefdesverdriet? )

Wat ik ervan denk, lieve jongen?
Dat dit de Derde Wereldoorlog is.
Een die we niet hebben zien komen.
Met een vijand van binnenin.
Maar een oorlog die we gaan winnen.
Maak je vooral geen zorgen zeg ik hem .
Alle kinderen zijn safe .
Het virus richt zijn kanon veel hoger.

Hoe hoog vraagt hij.

In elk geval hoger dan voetballertjes van tien. Maar de vijand heeft bondgenoten. Er zitten verraders onder ons die hun gat vegen aan onze veiligheid.

Hij proest het uit omdat ik gat zeg.

'Echt?'
'Echt'.

Je kan het zo gek niet bedenken of ze doen het. Knoeien met maskers. Zichzelf verrijken met nep. Maar winnen zullen we.
Ik krijg een dubbele duim. Nu moet hij wel dringend gaan sjotten met zijn papa. Hij mist de competitiematches met zijn vriendjes.
Het einde van de wereld wordt uitgesteld.

Dit vanwege een schitterend doelpunt. Rechterbovenhoek. Millimeterscherp.
Gooooooal! Van Kevin Debruyne.
Ha bon. Wat dacht ik wel. Dat zijn wereld stil zou vallen omdat de mijne vergaat?

Schrijfstek.
Dagboeknotities.

WIE SCHRIJFT...Licht ontvlambare entourages van voorlopig verkozenen des volks
met acute last van onvoorspelbare afwijkende meningen en gezagsontrouwe standpunten vragen zich vol nauwelijks verhulde gevoelsgeladen bijbedoelingen in sluipende gifmailtjes al eens af waarom ik me dan zelf nooit verkiesbaar stel.

Omdat ik in dit moeizaam doch volkomen vrij blijvend schrijvend bestaan mijn warme kring van fidele lezers verkies boven hun galmende legioenen efemere kille kiezers.

Schrijfstek.
Dagboeknotities.