03 augustus 2012

RONSE DE PASSIE EN DE PIJN

PASCALE PLATEL
VAN ALLE RONSENAARS
DE COCO CHANDELLE


Precies als bij d’annonce dat ze JFK in Dallas hadden neergelegd weet ik nog goed wat ik aan het doen was op het moment dat ik Pascale Platel voor het eerst een bricole van bij Tricot Nicole uit haar sacoche diepen zag. Gentsche cuberdons vreten. De exuberante elegantie waarmee de divine blondine ons blazen kwam verkopen vond ik subito sancto vree wijs. Een verfrissing tussen twee tinten grijs.

En kust nu mijn oor, wa krijgen we nu? Een dierbare die hier in huis Libelle feuilleteert om de tijd te verdrijven in afwachting van verder toch niks dan Chinees badminton op teevee, stopt het me onder de neus.

'Ze houdt ook van Ronse.'
'Wie houdt er
- ook - van Ronse ?
‘Eh bien
cette blonde.'
'Mee haar sjaalke
autour du cou
tu sais bien.'


Ronse. Dat is voor mij echt een Vlaamse stad. Een beetje groezelig. Maar als je ernaartoe rijdt, voel je je in de Provence.

Behalve mijn makker Maître Pascal, Sommelier des Saintes Saveurs ken ik maar één zot dozeke dat voor de rest wijs genoeft is om boekskes te illustreren: Pascale Platel. Monument van Gent. (Niet dat paleis van Guy Verhofstadt aan de Lievekaaikant maar: dé Sterre van Gent). Duizend en één nacht keer authentieker dan die met haar opwaaiend plisséroksken boven die ingebouwde blarenrapers in de trottoirs van Hollywood in de tijd van het Dallas van voor J.R. Ik met haar in de Libelle op de schoot dus. En dan daarin deze vraag aan de Gantoise: 'Waar zou je een toeriste naartoe sturen?'

En wa zegt Pascale Platel?
Ze gaat het zeggen. Het komt.
Als een toast oat nen bruudruuster:

‘Ronse. Dat is voor mij echt een Vlaamse stad. Een beetje groezelig. Maar als je ernaartoe rijdt, voel je je in de Provence. Van de stad zelf is een hoek af, ik heb dat graag. Het doet een beetje pijn, daar zijn. Ik vind die groezeligheid van vroeger prachtig, zoals de Marollen. De Vlaming is voor mij zoals Ronse: lelijk en schoon.’

Voilà. En Pascale Platel de schat, ze is zelf een beetje gelijk Ronse. Een hoek af. Maar als je goed kijkt… heel schoon. Mademoiselle Platel, van alle Ronsenaars voortaan de Coco Chandelle. Diedjoe delicieus toch. Zo ne verschen malschen Gentschen cuberdon.

(Foto:Stephan Peleman)

30 juli 2012

LES GENDARMES DE KOEREMONT

‘De Ronde van Vlaanderen’ is voor de volgende tien jaar toegewezen aan kersvers Olympisch Kampioen Vinokourov. Dat heeft het UMC (‘Unie van Monegaskische Coureurs’) zopas bekend gemaakt. De Ronde werd toegewezen bij eenvoudig schouderophalen van de veilingmeester.

Een en ander blijkt niet echt naar de zin van de Franse president François Hollande die ook in het internationale wielrennen ‘de kapitaalvlucht’ wil tegengaan.

‘On va la passer au Kärcher, cette racaille’, parafraseert Hollande zijn voorganger Sarkozy, in een eerste reactie vanuit het Fort van Brégançon .

Om grensoverschrijdend te werk te gaan zet president Hollande deze zomer bij wijze van proefproject alvast zijn beste gendarmes in ter hoogte van het Recreatiedomein van Kluisbergen.

Met het oog op een inval in het peloton op de flanken van de Oude Kwaremont in de finale van de volgende Ronde, zo wordt vernomen in doorgaans welingelichte kringen van de Franse Gendarmerie.

Voor het stadhuis van Kluisbergen werd nochtans net een mag-ni-fie-ke esplanade aangelegd. Voor de passende ontvangst van de president van Absurdistan en zijn achthonderdduizend VIPS. Zo wordt althans beweerd op het koerke van afspanning De Zon, Kwaremont Dorp.

Ter hoogte van het kasteel van Calmont, aan de Oude Ijzermijn werd inmiddels - bij wijze van compensatie voor op adem komende Trieu-beklimmers en mopperende fans van local hero Dries Devenyns - een eikenhouten rustbankje neergepoot. Met erin gebeiteld:

Ooit was dit Romeinse grond
stond hier het kasteel Calmont

(...nu rijden coureurs zich
hier dik in de...)
.

Heeft iemand er met krijt bij gerijmd. Bijkbaar kon de klus niet helemaal geklaard worden. Betrapt door de Gendarmerie de Koeremont.