20 januari 2012

BLOGBOEK

WHO'LL STOP THE BRAIN DRAIN?

Vanop de zevende verdieping van TIO3 de herwonnen textieltrots van Ronse in het voormalig Burgerlijk Hospitaal bekijk je de wording van de nieuwe stad. Je hoort er helemaal bij. Je zit bij Unizo. De Jaycees. The Round Table.

De Bommelsstoet bekijk je met vrienden vanop balkons. Je zit in alle nieuwe netwerken. Je organiseert congressen. Charter days. Studio Brussel Muziekjes voor ’t goede doel. Geen nieuwjaarsreceptie of je hoort erbij.

Je hebt door gestudeerd. Vlerick gedaan. Vele buitenlanden verkend. De wereld is je stad. En deze stad is er een van de wereld. Jouw stad. Voor de toekomst van je kinderen wil je ze heropbouwen. Parallel met je eigen zaak.

De verkiezingen? Ze vragen je op de lijst. Je mag zelf kiezen welke. Multiple choice. De verbrokkeling van het politieke landschap. Erosie van oude zuilen. Verdamping van haatpraat. Zelfs het nationalisme serveren ze je nu , in Weight Watchers-versie.

Je wil bouwen op degelijk onderwijs en zoveel mogelijk werk voor eenieder. Zo dat je jonge alfa-knobbels en beta-keien van Ronse na hun briljante studies hier kunnen blijven. Dat deze stad wordt heropbouwd met het beste wat ze zelf heeft voortgebracht: haar eigen knapste intellect.

Dat wil je. Dat de brain drain van Ronse nu stopt.

16 januari 2012

BLOGBOEK

Zo. Nog wat onbetamelijk nieuws uit Ronse. Als mijn bronnen kloppen en doorgaans heb ik daar geen klagen over, dan is er een trainerswissel op komst bij KSK Ronse.

Als mijn bronnen kloppen en doorgaans... juist dan zou gewezen schepen van openbare werken Bernard Van Den Daele een terugkeer naar de politiek niet meer helemaal uitsluiten. En dat ware schitterend nieuws: voor een transparant proper bestuur van Ronse.

Panamarenko als erelid van de Bommels, mooi. Al zie ik zo’n kunstenaar niet graag knielen voor wie dan ook. Overigens waren dit de meest schitterende Bommelfeesten sinds Koning Albert Noël.

Politiek, het is me wat. Wat er zit aan te komen is dat CD&V en SP.a in de grootste ‘discretie’ een pre-electoraal bekokstoven waarbij ze vooraf overeenkomen dat de partij met de meeste stemmen ook als eerste de mandaten kiest. Zeg maar het burgemeesterschap. Hopelijk komen ze dan deze keer ook – op papier – eens overeen over de taalkwestie.

Als het van Alexander De Croo afhangt, dan komen de liberalen van Ronse samen op. Heeft hij me zelf gezegd. Dat zou dan een blauwe Jump moeten geven.

De geruchten – dezer dagen vrolijk verspreid ter hoogte van de Stoesiestroete- dat een razend populaire gewezen burgemeester van Ronse overleden zou zijn, dienen bij deze fel te worden tegengesproken. Een uur geleden nog zelf bestatigd. Alive and kicking in Ronse . Zo te zien en te horen nog altijd amateur van gekaptbouletten met spruitjes: op de oude Ronsiese wijze. Zo gezond als ’n Zoonebloome. Al kan roken de gezondheid ernstige schade toebrengen, mijn gedacht.

Ik zoude graag van al die kandidaat-burgemeesters eens hun visie op Ronse vernemen. Gunther mag beginnen.

De mensen met wie ik praat en van wie me ooit verteld werd dat ze overleden waren zouden een veteranenteam van KSK kunnen vormen.

Meer dan tweeduizend plaatsen zijn er nu al gereserveerd voor Tavi. Ge zijt het niet wijs. Zeggen dat Valère Depauw zijn Tavi een jeugdzondeke noemde. Na tachtig jaar is het Tavisme springlevender dan ooit.(www.theatervtv.be)Die nieuwe trainer. Voor alle gokchinezen en den dezen: zou dat daar wel eens Francky Cieters kunnen zijn?

DE RECONSTRUCTIE

LE LION EST MORT CE SOIR


2.

Stickers heetten nog auto-collants . Ze vertelden dat Renaix bilingue diende te blijven. Als betere burgerdochter was je een ‘brave fi-fille’ wanneer je je lading auto-collants onderweg naar school stiekem op de verkeersborden van Ronse-Renaix durfde te kleven. Papa sterkend in zijn familiale zekerheden als bon père de famille. Voor de rest werd je als burgermeisje van Ronse vooral geacht altijd je eigen collants onder je opwaaiend Schots rokje (extra beveiligd met een mega 'toespelde') aan te houden in Mini Coopers ter hoogte van Wittentak, le 'bois Samain' of 'le bois Meulenyzer'.

Later zouden politiek geladen auto-collants vervangen worden door commerciële stickers. Van VTM (kant Vlaamse Ardennen) die beloofden je dag te kleuren met onzin. Van RTL (kant Collines) die je bergen goud voorspiegelden uit de canyotte. Tot ze helemaal uit het straatbeeld verdwenen en de autobestuurders weer naar de weg keken in de plaats van naar slogans.

'Renaix-Bilingue' dus. Want Renaix dreigde gecoupeerd te worden van zijn Waalse klandizie. Alsof de chefs d’entreprises hier nog niet genoeg aan hun hoofd hadden met de textielcrisis en de concurrentie van de fibrane.

Wie als homme d’affaires een beetje voor vol wou aanzien worden, had het op de 'Foire Commerciale' aan de Hoge Mote in hoofdzaak daarover. De onrust over de dreigende Flamandisation werd gevoed door 'Le Journal De Renaix' en 'Le Courrier de Renaix'. Zij bekampten de baarlijke duivel Jan Verroken die week na week in 'De Ronsenaar' de bonne bourgeoisie ondersteboven schreef. De socialistische 'Verbroedering' preekte de internationale...verbroedering met een lidkaart van de BSP-PSB.

'Le Journal De Renaix' kleurde blauw en stond voor Vrijheid en Vooruitgang. 'Le Courrier de Renaix' was dan weer de profane bijbel voor de bons pères de familles van de katholieke 'Patria': dan nog een mooi stukje erfgoed in de stijl van Saint-Martin. Het gebouw werd neergekletst om er een building vol appartementen neer te zetten. Een hardnekkig fluisterverhaal gaat dat toenmalige politieke bonzen voor deze aanslag op ons erfgoed beloond werden met eigen flats, in de kuststreek.

De spanning steeg. In de patroonsvereniging 'UPRAF' aan het College kwamen de patrons bijeen om de ernst van de toestand te bespreken. Idem in de 'Chambre de Commerce' . In de 'Lions Club de Renaix' aan de 'Bouquet Roubaisien' tegen de flanken van de Kluis groeide het verzet tegen de flamingants.

Wie als jongen van Vlaamsen huize zijn oogske liet vallen op een meisje met auto-collants en collants kon het wel schudden. Met of zonder Mini Cooper.

De pap werd gepapt. Hij plakte straffer dan op die affiches van Tavi Buirgemiester vandaag. Henri Salvador bracht zijn versie uit van The Lion sleeps tonight.

Dans la jungle
l’immense jungle
le lion est mort
ce soir.

Een hit op de schoolkoer. Tijd voor Twist à Renaix.

‘De Reconstructie’. Een digitale tijdreis.