20 oktober 2010

RONSIES RARITEITENBOEK (24)

DE PLAASIl était une fois la Place Roosevelt. Aan zijn heup hangt een matraque om je kop tot gekapt te slaan. Aan zijn broeksband bengelt een koppel menotten tegen vlugge vingers in de afdeling rookwaren van de Nopri naast het commissariaat. En 'ne piestolei' om een Ford Mustang mee tot schroot te schieten uit onwettige zelfverdediging. Steve McQueen in The Streets of San Francisco. 'Bullit'. Zondag gezien, in Cinema Familia.(Buuntsies Nuitsies.)

Blauw and Order.
Maximond, minifluitje.

'Oaltijd sarmant oaltijd galant
mei da matrakskie ien mien hand
stoe’k oop de moert oof oop de Plaas
oom het verkier te dirizeiren.'

Dan gaat 'Sjampeeter Zeiventiene' met pensioen. Wie groen licht wil, moet het voortaan zelf vragen en op een knopje duwen. Ronse kleurt rood en in vette verkeersplannen zit er brood. Het mag hopen geld kosten, meneer Pâté. Kwestie van de stadsfinanciën in chronisch onevenwicht te houden. Zullen we het hele plein eens onder de loupe leggen? Gardevil parti. Noer de zoone en de zie. De witte casque wordt een witte kepi. Vrijheidsboom wordt brandhout voor de nieuwe haard. De lichten vervangen door drie zeikende palen. Nattigheid in Ronse, letterlijk. Tot op de stoep.

Café Du Boulevard: afwezig.
Gambrinus: afwezig.
Tailleur Mortier: afwezig.
Quatre Saisons: afwezig .
La Maison Cremers: afwezig.
Le Docteur Decannière: afwezig.
Spiers bedden en matrassen: present.
Blauw op straat: afwezig.


Daarom niet getreurd. Het 'Health Center' wacht er op je, voor soulagement. Het 'Relax Center' helpt je om te bekomen, van de toeters en de bellen van de trouwende strangers in de straat. Zonnebank. Zitbank. Drie banken, na de kredietcrisis. Personeelsinkrimping. Wie niet aan pc-banking doet moet maar zelf overschrijven aan dat ene loket. De hele huiselijke boekhouding op straat. Overschijvingsformulieren op de grond, huishoudfacturen in het rond. De poussette bij de hand. (S)luiers en geschreeuw. Even geduld. Toets per toets.(Het andere loket: ‘Hors Service’. 'Geen geldafname').

Een Turk en twee Chinezen helpen je de ellende van deze nieuwe tijd te globaliseren. De sociale woningmaatschappij vult de gaten van Ronse, met lege huizen. Wie ’s voormiddags gratis parkeert, krijgt ’s middags een fout-parkeer-bon cadeau. Een parkmeter die het niet doet. Een wachter die je beboet.

'De Plaas'. Rondpunt zonder punt. Wie van links komt, neemt zijn voorrang van rechts. Wie naar links kijkt, wordt gepakt langs achter. Rechts en links: gestrekte vingers. Wie zich met de fiets over 'De Plaas' waagt, wordt zijn eigen losse onderdelen. Wie in achteruit zijn parkeerstek verlaat, brengt de hele Plaas tot stilstand, riskeert een (nek)slag van de dolle spookrijder met zijn gepiekte 4x4. (Vannacht nog omnium verzekerd mèt diefstalarm in the Streets of Ronse. Vandaag al in ramkoers op 'De Plaas'. Vanavond in de fik 'an de stoesie').

City Marketing in Ronse. Een schoonheidsspecialiste die je verbouwereerd wezen wat bijwerkt. Een krantenwinkel om er Subito Presto voor te zorgen dat je hier wegkomt. Ware het niet dat je al weg bent van Ronse.

RONSIES RARITEITENBOEK.
Handleiding voor Ronse.
Copyright Stef Vancaeneghem.

18 oktober 2010

RONSIES RARITEITENBOEK (23)

’T OUW KIERKHOOF
Wie zich ‘promiscue’ gedraagt, riskeert aaaaids. Wie rookt, riskeert longkanker. Wie teveel lurkt aan gods eigen godendrankje, riskeert een delirium. Wie tegelijk losbandig is, rookt en aan de godendrank zit mag van god kiezen tussen aaaaids, kanker of een leverziekte. Dat is allemaal gods immanente gerechtigheid. Tenzij je een pedofiele monseigneur bent. Dan kijkt god de andere kant uit en gebeurt er niks.

Schuld en boete, volgens gods eigen theocratische Vaticaan-staat en diens gezalfde kerkvorst ter plekke. Eigen schuld dikke bult. Gods gerechtigheid achtervolgt je bovendien ook post mortem. Al naar je gedragingen als homo, hetero, roker en drinker krijg je van hem de keuze tussen het eeuwige leven in de zevende hemel, of eindeloze verdoemenis in diverse Danteske omstandigheden. En let wel: zonder Pompiers van Ronse om de brand van je lichaam te blussen. Jij wikt hier dan wel voor eventjes in gods ondermaanse, maar god beschikt overheen je hele leven en je dood. Begin dus maar al te bibberen. Want god zalft niet, of hij slaat. En als hij slaat, dan slaat hij door.

Neem nu ’t Oud Kerkhof van Ronse. God trekt er zijn immanente gerechtigheid door, tot in de comparatieve vorm van dood zijn. De ene Ronsenaar is er dus doder dan de andere. Heeft alles te maken met de vraag of je nabestaanden braaf bereid zijn de concessie voor je graf te verlengen. Zoniet verdwijn je genadeloos in gods grote steenverbrijzelaar. Wat rest van je knoken, mikt god dan sans pardon in de definitieve vermaler van zijn tijdmachine. Je kan je er letterlijk je knoken schudden.

’t Oud Kerkhof is aldus een bezoekenswaardig labyrint geworden. Een zeer zichtbaar bewijs van gods goede werken. Een unicum, alleen in Ronse te zien en te bezichtigen. Gods doolhof van oude tombes en nieuwe gaten. Gaandeweg slorpen de gaten er de graven op. Eén na eén verdwijnen de Ronsenaars er aldus ‘tuupe’ in het zwarte gat van gods gerechtigheid.

Tip. Je kan als Ronsenaar natuurlijk ook ‘De Drie Bomen’ in van Frasnes. Je kan je daar eerst laten verschroeien en verpoeieren. Dan voor enige verstrooiing van jezelf zorgen op Huugerleucht. Voor gods drukke immanente werkzaamheden scheelt dat een hoop administratieve romp-slomp. God zal ’t je lonen en je in de eeuwen der eeuwen in vitro blijven klonen.

‘RONSIES RARITEITENBOEK’
Handleiding voor Ronse.
Copyright Stef Vancaeneghem.