15 oktober 2013

WITSE IN RONSENa Witse op TV is er de film. Een paar opnamen daarvan vinden plaats in Ronse. Dat meldt ons schepen Ignace Michaux op Facebook.

Het project is in handen van Skyline Entertainment dat eerder al instond voor de tv-reeksen Stille Waters en De Rodenburgs en voor (de films) De hel van Tanger en Groenten uit Balen van regisseur Frank Van Mechelen die ook deze film gaat regisseren. Van Mechelen deed dat ook al voor de veelbesproken Eén-serie Albert II.

De rooste passereele

Een aantal scènes uit Witse spelen zich af in en aan het station van Ronse. Ook op de voetgangersbrug over de sporen (voor de Ronsenaars: de rooste passereele) en aan de St.Hermeskerk wordt er gefilmd. De Ronsese opnamen zijn gepland voor nu vrijdag 18 oktober. Verder nog op maandag 11 en dinsdag 12 november. Hierdoor zou het verkeer aan station en St.-Hermes tijdelijk stilgelegd of omgeleid worden. De film komt vanaf maart in roulatie.

Zoals elke Ronsenaar weet, is witse ook een mooi Ronsies woord.

14 oktober 2013

SPIEGELSCHRIFT

HET MOOISTE WOORD VAN RONSEWat ik het mooiste Ronsese woord vind? ’t Is er een waarmee je giftige grond uit het Muziekbos houdt. Mei de champeeters oos’t nuudeg ees. ’t Is een woord waarmee je Ronse geen dag langer laat opdraaien voor schuune menierkies vaan Duurniek en Froesen, vaan Ouwnoerde en Broekoo.

Het is een woord waarmee Ronse
het mooiste van zichzelf toont:

In een permanentie voor Armand.
Een cross bauvenoop den Huutond.
Een schitterend zomerfeest op de Markt.
Een Brouwerij. Een Ververij.

Het is een woord dat Ronse glanzen doet in dit mooiste dal van Vlaanderen. Het is een woord dat Ronse op een dag, loyaal maar confederaal, uit de put van dit verlammend strookje niemandsland tillen zal. Het is een woord dat alle pimpompulekies en patoeterwieties uitnodigt ten dans of op stap. Van Boomoos tot Fietoo. Een woord voor alle Ronsenaars van hier en elders. Een woord voor alle Ronsese doden en levenden. Voor hen die altijd in Ronse gebleven zijn. Hoe moeilijk zij het ook kregen. Een woord voor allen die zijn weggegaan. Hoe lastig dat ook was. Een woord voor hen die altijd al van hier waren. Een woord voor hen die van elders komen, hier in Ronse hun geluk mét ons in dat ene woord zullen vinden. Het is het mooiste Ronsese woord maar tegelijk het meest verguisde en het vaakst vertrappelde. Het is het woord dat ons rest na de twisten, vetes, rancunes, vervloekingen en na al wat jij en ik niet eens meer horen noch weten willen.Je moet er geen Ronsies voor kennen om het te verstaan en er de onderliggende bedoeling van te begrijpen. Alleen maar je hart voelen kloppen voor Ronse. Op het ritme van de Belleman. Je kan er rond de grenzen van Ronse mee en je kan er de wereld mee rond. Je kan het koesteren als een kleinood. Meenemen in je rolkoffer, met de Duivels naar Brazilië. Tuupe is voor mij het mooiste woord van Ronse. Na het woord Ronse zelf welteverstaan.

Tuupe

Pimpompulekies
en patoeterwieties
vaan giesteren
en vandoege
kriekegezond
oof duud
onder ne stien
op ’t kierkhoof
oof verpoeierd
ien ’n duuskie
op ’t buuffeet.
Alemoele tuupe.
Wettet noog?

SPIEGELSCHRIFT.
Blognoten over Ronse.