19 januari 2013

STADHUIS RONSE: VIVE LE VELO

RONSE HOUDT VAN KOERS
WITH OR WITHOUT
THE LANCE & OPRAH SHOW


Het kabinet van de kersverse Schepen van Sport Joris Vandenhoucke in Ronse, gisteren. De fiets is een schenking van de Italiaanse Wereldkampioen '88 Maurizio Fondriest aan de Stad Ronse.

Niemand neemt ons onze wielerpret af. Ware wielerliefde is zoveel meer dan de late TV-'biecht' van Lance Armstrong.

Ronse houdt van koers en de koers houdt van Ronse.
Zo was het. Zo is het meer dan ooit.
En zo zal het altijd zijn. Vive le vélo.

17 januari 2013

ALLEEN VOOR VERBETEN LEZERS

Het ballet van stofdeeltjes op de zonneweg door het zolderraampje. De zware koplamp van de Traction die me aan Gestapo in het park denken doet. De donkere vlek onder haar roze Opel. Haar naaldhakken als mozaiëkjes in balatum. Loog uit zinken emmers over mijn knikkers. Duivendrek op het rode dakje van de betonnen til. Gouache op de zoldermuur. Peynetfigurines onder oude visnetten. Wijnvaten als bartafeltjes met doorkijkgaten. De deerlijk doorboorde tafeltennisplank als een inktvis vol bedrading voor Märklin-landschappen. Het eekhoorntje dood in de kooi. De geur van ontwikkelbad in de donkere kamer. Hyacint voor de madonna achter glas. Viltgroene schooluniformen van Sancta Maria in de schoolse cinema. (‘Marcellino Panevino’). Vicksgeur in de kamer van grootvader. Ether in zijn badkamer. De groene boener tollend over visgraatparket. Smeulende sigaarstompjes. Gevangen voorouders in ovalen lijsten van afgebladderd bladgoud. Het gebarsten raampje van de Surdiac. Buizen in verband vluchtend uit de chauffageketelruimte.


Mazout uit de tankwagen van Van Overtveldt & Weymeels door een tegel op de binnenplaats. Slingerende slangetjes op patatten in de voorraadkamer. De gierende zwierder in het washuis. Lakens in plonsbaden. Max Factor in flacons op haar lage toilettafel. Vinyl van The Cousins op het smirnatapijt. Zweetgeuren op het basketplein. Voorgesneden sinaasappels. Knallend karbuur op Sint-Jan. De glimmende vloer van de autoscooter waar Paul Anka op Diana wacht. Wafels in het spiegelkraam. Schepijs onder de koperen stolp achter het paard van Wolf. Gaten in de piste van het rolschaatspaleis in D’Hoppe. Mandarine Napoléon in de bebloemde karaf van de tantes. Collegejongens onder de nepolifant van de Drie Koningen. Eau des Eau des Carmes op een suikerklontje. Ovenverse exemplaren van 'Intimité' en 'Femmes d'Aujourd'hui'.

Sferen pinnen me vast op plekken waar ik vandaag ver vandaan wil. Bij dierbare doden die ze bevolkten. De fotograaf en zijn focus. En wij errond, verweesd achterblijvend. Voortkabbelend, als de golfjes op het strand van onze zomers aan zee.

‘Alleen voor verbeten lezers’.
Illustratie: Met dank aan Patrick Conrad.

16 januari 2013

VAN PEKING EN OTTAWA NAAR RONSE

INTERNATIONALE MENSENRECHTEN-EXPERTE
STRAKS AAN HET ROER VAN GROEN RONSEEigen nieuws. De kern van Groen Ronse die de afgelopen maanden aan de zijde van kersvers Groene Schepen Wouter Stockman intensief onderhandelde over een Groen-memorandum voor Ronse én de diverse onderdelen van het bestuursakkoord, schuift nu haar drijvende kracht achter de schermen Myriam De Feyter naar voor als voorzitster van Groen Ronse. Ongetwijfeld wordt deze unanieme kandidatuur van de Groenkern nog deze week bekrachtigd door de bredere ledengroep.

De afgelopen maanden zette Myriam De Feyter zich op de achtergrond onvermoeibaar in voor de structurele opbouw en een efficiënte werking van Groen in Ronse. Dit ter ondersteuning van de Groen-onderhandelaars ten stadhuize onder leiding van Groenschepen Wouter Stockman.

Myriam is een discrete maar daarom niet minder gedreven en geëngageerde vrouw. Als geen ander weet ze de grote ideeën te koppelen aan de praktische kant van een Ronsese Groene bestuurspartij in volle groei. Ze gaat voluit en vastberaden voor een Groen en Rechtvaardig Ronse.

Nieuwe Ronsenaar

Myriam is een nieuwe Ronsenaar. Ze kwam in Ronse aan de Kapellestraat wonen in februari 2011. Ze werkte eerder voor de Belgische regering in Peking en Ottawa.

Vervolgens ging ze - eveneens in Ottawa - aan de slag voor Canadese Internationale Mensrechtenorganisaties. Na haar terugkeer in 2000 richtte ze in Brussel een Internationaal Centrum voor Mensenrechten op. Op dit moment is ze onderdirecteur Human Ressources, Financiën en Administratie bij ENAR: een Europees netwerk tegen racisme met hoofdkantoor in Brussel.

Myriam heeft een diploma in Oosterse Talen en een postgraduaat Public Administration aan de Universiteit van Gent.

Wouter met Wouter in Ronse

Op vrijdag 1 februari wordt ze als nieuwe voorzitster van Groen Ronse voorgesteld aan pers en publiek tijdens de Groenavond in De Brouwerij. Die avond heeft Groen Ronse Groenvoorzitter Wouter Van Besien op bezoek als gastspreker. Wouter Stockman, de eerste Groene schepen uit de geschiedenis van Ronse zal er aan de tand worden gevoeld over het Groenprogramma voor Ronse door Koen Lauwereyns. De avond wordt aan mekaar gepraat door Geert Desmijtere.

Groenavond met receptie. Vrijdag 1 februari 2013 in de Oude Brouwerij Dekeyser om 20 u. Iedereen welkom. Inkom gratis.