28 december 2012

DERDE KEER BESTE KEER?

BURGEMEESTER LUC DUPONT KLAAR VOOR
VLAAMS, ONDERNEMEND & GROEN RONSELuc Dupont heeft gisteren de eed afgelegd bij gouverneur André Denys als burgemeester van Ronse. Dupont, die vorige woensdag met coalitiepartners CD&V-Groen, N-VA en Liberale Unie een sterk evenwichtig en realistisch bestuursakkoord presenteerde, is nu helemaal klaar voor een derde ambstermijn. Ik wens hem een vruchtbaar bestuur toe.

Tuupe vuir Ronse.

DE LAATSTE KONING

In zijn kerstboodschap refereert de Laatste Koning der Belgen aan de jaren dertig. Waarschuwt voor populisme. Zie wat het heeft gegeven, zucht hij. In zijn ‘prompteur’.

'Reductio ad Hitlerum! schreeuwen staatslieden in kranten. Volgen dan nerveuze amateurbeelden. Ze worden veelvoudig gedeeld op Facebook.

De Robinson R44 Raven II van Prins Filip plukt de verontruste vorst uit de voortuin van Laken. Vliegt hem laag over het art deco dak van de Ultieme Hallucinatie naar Melsbroek waar een sierlijke jet van de Belgian Airforce al warm draait.

Feilloze vlucht naar Nice Côte d’Azur. Hoog boven de skiënde toekomstige gerepatrieerden van Europ Assistance. Voorbij Saint-Jean Cap Ferrat draait de gezagvoerder zijn toestel naar een stip schiereiland van beton : Nice.

Na een uitermate zachte landing die de zere rug van de vorst dient te sparen, taxiet de piloot de Belgische machine naar een afgelegen plek (‘loin des badauds’, smeekt de vorstin ) tussen de privéjets van rijke Russen en andere belastingvrije fortuinen die van het operettestaatje Monaco een sportieve Belgenmop maken, met de Grimaldi’s als postmoderne variatie op Sissi.

De Bentley van Laurent - met ecologische voetafdruk die de hele Promenade des Anglais in één pedaalstoot onder water tsunamiet - vliegt laag naar het toestel toe. Zoals die keer met de Ferrari Testarossa op de kasseien van het Koninklijk Paleis toen hij met al zijn briesende trekpaarden tegelijk het verzamelde Wetstraatjournaille van de sokken accelereerde.

Ongemeen minzaam voor zijn doen ( de vader-zoon relatie kan het hele archief van Frédéric Deborsu, de verbannen archivaris van de RTBF vullen ) helpt het enfant terrible van de familie van Saksen Coburg Gotha de vorst tussen zijn loopse canapéplasser Pieterke en zijn plezante poedel Wendy. Reikt hem tenslotte de leiband aan van zijn wilde tijgerkat Delphine die in geen tijd de ovenverse opiniebladzijden van De Standaard finaal aan flarden rijt.

In Beaulieu-Sur-Mer wacht de bemanning van de Alpa, het nieuwe Koninklijke jacht, het royaal gezelschap al op. Militair in houding en netjes in de rij op het dek.

Joyeux Noêl Majesté.
Mimosa en een bijou van Swarovski voor Paola Ruffo di Calabria.
Een Nikon One (met kikkerperspectieflens) voor Albert Deux.

Voor het familiaal kerstonderonsje dat nu ver van de pottenkijkers volgen zal hebben de kinderen bij wijze van special guest Wout Bru laten overvliegen uit Egalières.

(Op het kerstmenu: King crabe à la mousse de pomme de terre aux truffes. Gevolgd door een Cochon de lait au jus de porto, mousse de lait parfumée au romarin. Fraises marinées, parfait citron, infusion de pistache et sorbet au yaourt.)

Met de koning neemt de kapitein eerst nog even de vaarroute door. De reis gaat naar het Eolische eilandje waar Laurent een ruïne van de prins van Lampedusa heeft laten ombouwen tot resort voor de top van Forbes.

Prettige Kerst maar past toch op voor de jaren dertig, zegt hij.
En alles komt boven. Vooral de jaren erna. Die van de koningskwestie. Dat onderonsje van Leopold III in Berchtesgaden. Van reductio ad Hitlerum gesproken. En Léon Degrelle. 'Le fils adoptif d’Hitler'. La Légion Wallonne. Wie uitpakt met geschiedenis moet het hele plaatje bekijken.

*

De jaren dertig. Ik bekijk jullie foto op de Piazza San Marco. Jij mama, voedert de duiven. Jullie trouwreis in het land van Benito. Zie wat het heeft gegeven. Zie me hier zitten schrijven.
Jullie Vijfde Wiel.

TOEVALLIG HEDEN.’
Roman online.

24 december 2012

PRETTIGE KERST


(Werk van wijlen Ernest Vandendriessche).