01 november 2012

DE STADSTUIN

TUUPE TAVI WETTET NOOG?

Het woord dat Erik Tack hopeloos zocht in dat kruiswoordraadsel van ’t Pallieterke was ‘Tuupe’.

Ronsies dialect voor ‘Samen’. Misschien kan Gunther Deriemaker hem zijn verkiezingsslogan influisteren, als hij de oppositiebanken nog haalt waarop zichzelf en zijn partij heeft gemikt. Eerst dient Gunther echter nog zelf het godsgericht van Freya Van Den Bossche politiek te overleven. We zien wel.

Ronse, 1 november. Een halve maand na de verkiezingen ligt de mooie droom van Tavi helemaal aan flarden. De Facebookgroep 'Tuupe Vuir Ronse' is inmiddels niks meer dan een gezellige ontmoetingsplek voor Ronsenaars op zoek naar de leukste Ronsiese woordjes.

De hang naar de vette portefeuille, naar de macht om de macht, naar het bezoldigd mandaat, naar de zitjes in de lokale en bovenlokale maatschappijen, naar de vetpotten heeft het meer dan ooit gehaald op Tavi’s droom. Het Charter van de Ronsenaars Tuupe is door de kopstukken verscheurd en vernipperd tot confetti voor de Bommelsfeesten. Met woordbreuk. Halve waarheden. Hele leugens. Hidden agenda’s. Machtsspelletjes. Doorgestoken kaarten. Oude vetes. Nieuwe rancunes.

Bij de socialisten is de oorlog van de clans helemaal verworden tot een paginavullende publieke afrekening. Een zielige clantwist die de ultieme natte droom van de socialistenvreters helemaal waar maakt. De sossen liggen er niet alleen uit: ze zijn totaal uitgeteld. Met Gunther Glimlach als zondebok. Met Pol Kerckhove als cartoonfiguurtje op zoek naar een job bij het OCMW. Met cynisch laag leedvermaak dat de mens voorbij de politicus treft. Vuig en volkomen voorbarig.

Als nieuwe voorzitter van de meest verdeelde gemeenteraad ooit kan Lieven Dhaeze voortaan beter al die geforceerde parametertjes van zijn stoer salon-extremisme in pamfletjes en debatjes achter de kiezen houden, wil hij straks de stenen van Ronse niet tegen elkaar doen vechten. Anders dan een gemakkelijke elitaire veralgemenende demonisering van ‘De Profiteurs’ dreigt zijn kroniek van een aangekondigde sociale afbraak hier snel uit te lopen op een complete confrontatie…met het Ronsiese stadsapparaat en de verlamming van het hele sociale weefsel. Om nog te zwijgen van de Ronsenaar die op een dag zelf noodgedwongen van armoe als failliete zelfstandige of buiten geherstructureerde 'Sales Manager' naar het OCMW trekt….
Luc Dupont zelf zal de uitholling van Tavi’s droom niet meer kunnen tegenhouden. Vanwege sowieso al teveel omhanden met de hopeloze verdeeldheid van zijn nieuwe bestuursmeerderheid. Binnen Duponts eigen CD&V heeft de strijd om de opvolging nu open en bloot de ware reden geëtaleerd waarom de burgemeester, die eerst stoppen wou, toch nog een keertje is doorgegaan.

Ignace Michaux komt als ongekroonde kroonprins uit de openlijke onderlinge tsjevenoorlog. Michaux is daar de enige die van zichzelf openlijk bekent dat hij ‘een rechtse jongen’ is. Wat hem zeer ‘salonfähig’ maakt bij de steeds weer van elkaar weglopende en naar mekaar terug hollende overlopers van CD&V en N-VA.

Michaux, van plezante bommelkoning tot irritante koning van Ronse. Het geeft gekreun en geknars van tanden achter de vele maskers in zijn partij.

Om dan nog te zwijgen van de oude (af)rekeningen binnen Duponts duivelspact zelf. Bijvoorbeeld tussen Fierteldrager en inkomend OCMW-voorzitter Wim Vandevelde en uitbollend Fiertelschepen Achnes Van Crombrugge. De twee Kibbelende Kerkschatten van Sint-Hermes...

Oh ja en dan is er Rudi Boudringhien. Ooit het boegbeeld van de taaltolerantie. Tekent tegenwoordig doodleuk voor het peterschap van de Vlaamse Nationalisten. Allicht om…zijn vrienden van de Cercle Emile Verhaeren te plezieren. Kan het ondertussen wel niet hebben dat Michaux daar ook eens komt tafelen: want flamingant Michaux dàt is puur hoogverraad de la cause des francophones , heu de Vlaamse zaak enfin...het maakt niet uit. Tuupe vuir mien mandoet. C’est tout. Zelfs al worden die Vlaamse straatnaambordjes straks vrolijk met Vlaamse vlag en wimpel opgehangen. C’est la fête. Et ça fait marcher le tourisme, bobonne.

En ja Wouter Stockman wordt dus wel degelijk de eerste Ronsiese schepen voor Groen. Zijn 500 kiezers en 960 Groene naamstemmen hebben het verschil gemaakt en Luc Dupont aan zet gezet. Bij wijze van beloning start Stockman nu als puppet on a string in 't scheipencolleizie. Als aangeschoten en gemuilkorfd wild. In een worst case scenario voor Groen nog wel. Wie tellen kan, weet dat schepen Stockman in deze meerderheid kan gemist worden…als de progressieve pest. Benieuwd hoe lang het duurt eer hij, de Groene God van Tavi, koud gepakt en gedumpt wordt voor zijn bewezen diensten. Wat we daar al allemaal van gezien hebben, voorspelt niks minder.

Want ook Abderrahim dient daar bij de CD&V nog bedankt te worden voor dat mooie speechken toen. U weet wel: na die optocht om te zeggen hoe Ronse een geweldige stad is voor alle Ronsenaars tuupe.

(Beloning komt zo, Abderrahim. Nedia niet meer. Allal nog niet. Jij al wel. Voor wat hoort wat. Nog niet weglopen dus).

En nu ga ik mijn kruiswoordraadsel van de Randeevoe invullen.
Ronsiese volksfiguur. Vier letters. Wou ooit buirgemiester worden voor alle Ronsenaars tuupe. Droomde van Tuupe vuir Ronse.

Eens naar André Bellinck bellen, de schaduw-stadssecretaris, barkeeper, telefonist en portier van Dupont. Misschien heeft hij een ideetje. Nee, André Vier letters. Dupont is zes letters. En daarbij, er staat: volksfiguur.

‘DE STADSTUIN’.
Dagboek van veranderende tijden.