07 juni 2012

BELASTINGEN NAAR OUDENAARDE

VIRULENTE AANVAL
VAN SCHEPEN POL KERCKHOVE:
BRUSSEL LAAT RONSE STIKKEN


In een ongemeen scherpe aanval klaagt de Ronsese Schepen van Financiën Pol Kerckhove vanmiddag zowel de Vlaamse als Federale overheid aan over de stiefmoederlijke behandeling van Ronse.

'Met het systematisch verhuizen van hun diensten 'naar steeds dezelfde plaatsen' (lees Oudenaarde) laten ze Ronse stikken en maken ze van onze stad een eiland waar Terzake nog eens kan komen filmen hoe het hier vechten is tegen de bierkaai.'


De belastingdienst van Ronse verhuist naar Oudenaarde. Deze verhuizing is het gevolg van de Copernicusakkoorden waarbij Kruishoutem, Zottegem, Oudenaarde en Ronse tot één belastingdienst wordt hervormd.

Na Belgacom, het Rijksarchief, een deel van de Post, bepaalde afdelingen van scholen is het de zoveelste dienstverlening die Ronse verlaat.


Pol Kerckhove: 'Als stadsbestuur doen we al het mogelijke om onze stad bloeiend te maken, tweeverdieners en bedrijven aan te trekken en Ronse te vernieuwen. Maar als zowel de Vlaamse als Federale hogere overheid Ronse verder leeghalen en hun diensten steeds op dezelfde plaatsen centraliseren, wordt het moeilijk om onze doelstellingen te halen.’

Terzake en de bierkaai

‘We worden echt stiefmoederlijk behandeld’, foetert Pol Kerckhove, als voorzitter van het OCMW goed geplaatst om de maatschappelijke problemen van Ronse te kennen.

‘Als ze van Ronse echt een eiland willen maken , dat ze dan verder doen zoals ze bezig zijn. De VRT met Terzake kan dan nog eens komen filmen hoe flink we hier tegen de bierkaai vechten.’


Beetje raar toch dat die noodkreet er nu komt, in de aanloop naar de verkiezingen? Copernicus is een akkoord dat dateert van…2001? Pol Kerckhove is elke verdenking van electoralistisch populisme voor:

Pol Kerckhove: ‘Ook in het verleden hebben we ons hiertegen al verzet. Jaren was het windstil. En plots duikt deze problematiek nu weer op. Ontgoochelend hoe steeds meer diensten uit Ronse worden weggehaald.’

Pol Kerckhove roept alle parlementsleden van Zuid-Oost-Vlaanderen op om deze leegloop van Ronse te stoppen en integendeel nieuwe overheidsdiensten naar Ronse te halen.

Misschien ook eens bellen naar les très chers frères et camarades Elio en de Keizer van Oostende?

05 juni 2012

BLOGBOEK

DE OVERSTAP VAN HET JAAR:
JOKE BIJ DE SOCIALISTEN


Soms kan ik de Heilige Hermes niet meer volgen. Ik bedoel hiermee niet dat de nieuwe bellemannen te rap zouden bellen. Al hebben ze er dit jaar hier en daar - A la Recherche du Temps perdu - wel een ferme lap op gegeven.

Nee, het gaat me meer om de efficiëntie van Hermes zijn zegeningen tegen de gekte.

Dan komt minister Joke Schauvliege op vraag van haar goeie vriendin Achnes Van Crombrugge - en tot lichte verrassing van eenieder vooral ter hoogte van het stort van Louise - een keer naar The U Place to be Ronse.

Bekent ze zich hier op één natte Fierteldag al meteen tot het door god nochtans vermaledijde soo-sja-lis-me. Waar is gods immanente gerechtigheid gebleven?

Althans, dit is wat Het Nieuwsblad daarover vandaag bericht bij bovenstaande foto.

‘Gemeenteraadsvoorzitter Jan Foulon, schepen van de Fiertel Agnes Van Crombrugge (beiden CD&V), minister Joke Schauvlieghe (SP.A) en burgemeester Luc Dupont (CD&V) samen voor het Fiertelschrijn’.

Zo staat het bij de foto die de politieke overstap van het jaar vereeuwigt onder de bescherming van Hermes. En zoals eenieder weet: een keer het gedrukt staat…

Ik denk dat Kris Peeters vandaag nog een papierke meer mikt in de Klaagmuur daar in Jeruzalem.

Man man man. Haalt Hermes tegenwoordig truken uit, ja. Sinds die lingerieshow in de crypte lijkt hij wel helemaal de Gulden Sporen aan de ochtendvers geroskamde merrie Gwen van zijn nieuwe Stadsprefect van Rome tot Ronse Gerard Decubber kwijt.
Ho ja: de kersverse reborn-socialistische minister Schauvliege heeft in Châlet de la Cruche gezegd dat de Vlaamse overheid onze Fietoo erkend wil zien door de Verenigde Naties (lees de Unesco) als Werelderfoed. Net zoals de Heilige Bloedprocessie uit Brugge en... het Rood Beiaard uit Dendermonde. Pardon: Het Ros Beiaard.

(Foto's: Het Nieuwsblad en Etienne Van Lerberghe).


Post Sciptum dd.6/6: 'Het Nieuwsblad' heeft Joke inmiddels op haar plaats gezet, bij de CD&V. Genietend middenin het Groen.

04 juni 2012

BRIEFGEHEIMEN

DE WRAAK VAN HERMES

’t Is gebeurd. Je hebt ons loepzuiver teruggepakt. We hadden het kunnen weten. Eén avontuur van Asterix en we waren al wijs genoeg om niks te vrezen behalve dat de hemel op onze kop neerstuiken zoude. En zie. Je tart de goden dus niet ongestraft. En al helemaal niet de patroonheilige van het alom vermaledijde Ronse dat volgens de vermaledijders ervan in Terzake zelf nu dringend dient te worden gepromoot: om hun eigen ravage weer goed te maken allicht.

We hebben met je heilig wezen gelachen. Je hebt ons laten begaan. Je bent, zoals Ingrid Lieten voor geheel Vlaanderen, voor geheel Ronse door het stof gegaan in veertien uitverkochte Volksbond-zalen.

Niet eens een sms-je heb je ons per abuis laten geworden. Om ons te waarschuwen dat we slecht bezig waren als dictators van zeer zondige volksche leute zonder greintje respect noch reliezie.

Je hebt gewacht op wraak tot gisteren. Je hebt daartoe alle hemelsluizen opengetrokken. We mochten al blij zijn dat het regenwater was dat je op onze deemoedige hoofden hebt neder gelaten. Had veel erger kunnen zijn.
Je hebt het dus allemaal niet gepikt. Die laatste uitdaging (een megagrote sluikreclame voor de mountainbiketocht van J-team naast het kapelleke op de Kruissens) is er voor jou teveel aan geweest.

Wat had je ons nochtans gezegd? Niet één keer. Maar wel tien, twintig keer?

'Bemoeit u niet met de zaken van het paradijs!'
'Laat de doden met rust! Niet interveniëren!'Niks hebben we ons aangetrokken van al je tekenen uit de hemel. We hebben je integendeel in een compleet belachelijk jeannet-pakske gestoken. We hebben je ten tonele gevoerd als halve gare pipo. We hebben de kruiskegod van de muren laten halen in de Christen Volksbond. We hebben de duivel vrij spel gegeven. We hebben de roden, de tsjeven en de blauwen tegen malkander opgekoterd. We hebben iedereen stekezot in Ronse gemaakt. En ziehier wat er van komt:De vers verkozen chef der dragers en de grote cheffin van de Fiertel die van jouw Werelderfgoed een politiek steekspel maken. Twee journalisten van ’t Nieuwsblad die daarover een fijn stuk plegen en tijdens den Heilegen Ommegang bedreigd worden met muilperen. Notabelen die gedacht hadden van er een super-campagne- dag van te maken en als natte kiekens worden afgevoerd, weggestopt achter de steamy windows van hun erekoetsen. Onderkoelde Tavi-trawanten die in ’t kerksken van Louise hun ‘vervrozen’ vingerst warmen aan de kaarskens voor de Heilige Antonius met zijn Varken. De ene boer die de andere over ’t paard van Hermes tilt. Een processie met alreeds gehuurde kostuims van edelvrouwen in sluiers (!) die in extremis wordt afgetwitterd, af- gefacebooked en af- ge smst. Tot in de natte broek van den Belder van dienst toe.


Jouw zilveren arm die doorroest van de regen in de natte handen van den deken, terwijl we er staan op te kijken. Zo dat er niet langer mee kan gesmeten worden van koleire naar den duivel. Een deken die door de Passe-Partout-fotograaf gespot wordt met een rode paraplu. Geruchten dat onze Ronsiese Kerkprins een schepenambt is aangeboden bij de socialisten ter vervanging van Groen. Geruchten dat deken Missel in oktober integendeel opkomt voor de enige echte ware authentieke pure zuivere N-DA: De Nieuwe Dragers Alliantie. Geruchten dat Nedia-Gmati Trabelsi overstapt naar de CD&V. Op plaats vijf. Om er de vrouwonvriendelijkheid van de lijst tegen te gaan. Dit op aandringen van Joke Schauvliege.Jouw wraak is wreed wreed Hermes. De complete chaos in Ronse. De nattigheid alom en aan de lijve. Van 1968 - ook zo’n revolutionair goddelozenjaar - was het geleden dat er geen processie door de straten van Ronse ging. Van 1953 was het geleden dat het nog zo nat geweest was op de Fiertel.

We zullen het nooit meer doen, Heilige Hermes. Vergeef het ons. We sluiten hierbij de rangen. Tavi buirgemiester was maar om te lachen. De kruiskegod hangt al lang weer op zijn plaats. Het gat in het plafond naar het paradijs zit weer dicht. Nooit of nooit zullen we nog interveniëren in uw paradijselijke bezigheden.

P.S. Wilt ge uw gezagsgetrouwe geheel toegewijde dienaar en boodschapper Ignace vragen dat hij bij deze de kraan nu dichtdraait? Ik zoude mijn kletsienat Fiertelgerief een keer buiten te drogen willen hangen. Merci.


Aan de Heilige Hermes. Patroon van Ronse.

Foto's: Met dank aan Etienne Van Lerberghe.
Doorklikken op foto's voor close ups. Let op dat tevreden grijnslachje van deken Missel.