29 maart 2012

BLOGBOEK

HOE GROEN IS MIJN VAL?

Tijd voor een ander beleid, schrijft Erik Tack als toelichting bij de enquête die hij bij elke Ronsenaar deze week in de bus dropt. Voor een keer kan ik het Ronsies oppositie-kopstuk volgen. Dit bestuur is dood. Het onderlinge vertrouwen is er totaal zoek. Je zou voor minder. De CD&V houdt zichzelf en eenieder voor de gek. Het lijkt er op of Luc Dupont de vele tegenstrijdige persoonlijke ambities in zijn eigen partij niet meer onder controle heeft.

Nadat hij eerder al voor de neus van zijn verbouwereerde coalitiepartner SP.a een wisselmeerderheid ging halen bij zijn grote politieke rivaal Tack van Vlaams Belang voor zijn solonummer over de faciliteiten, houdt hij nu de Nieuwe Vlaamse Alliantie vernederend aan het lijntje en haalt hij ondertussen Groen! doodgemoedereerd binnen. Met de stoel nog wel van zijn eigenste coalitieschepen Pol Kerckhove. Hoe groen is mijn val...

Dat Dupont zichzelf hiermee op ramkoers zet, staat buiten kijf. Heel veel kans dat hij aan de verkiezing teveel toe is. Hij zou eerst niet meer meedoen. ‘Zeit hie’. Het was hem vergeven: alleen gekken veranderen nooit van mening. Maar je op die manier gaan vastklampen aan je sjerp: not done.

De Zwanenzang

Erik Tack vraagt de Ronsenaars in zijn enqûete ondertussen hoe het verder moet met 'De Stadstuin' en welke naam het project krijgen moet. Dupont dient hem hierop deze week al van antwoord. Hij heeft voor de realisatie van 'De Stadstuin' eindelijk een overnemer gevonden voor de failliete Hollanders: de bvba Avaronne uit Brugge. Die gaat op de Kloef geen 230 maar liefst...330 wooneenheden neerpoten. Maximale winst verzekerd. Westfluten zijn straffer dan Hollanders. Altijd geweest.

De nieuwe bouwpromotor wil dan ook zonder verpinken centraal in het park een flatgebouw neerpoten van zeven (7) verdiepingen. U leest het goed, Ronsenaars. Het Scheldekouter-gehalte komt hiermee vervaarlijk om de hoek van die grote kademuur piepen. De woningen krijgen wel een hogere isolatienorm en een betere duurzaamheid. En bovendien worden sommige woningen een stuk goedkoper. Kijk ’s aan. De electorale stunts zijn de wereld niet uit.

Je kan je bij dit alles afvragen wat het dan geworden was zonder dat faillissement van de Hollanders. Duurder in elk geval. Minder goed geïsoleerd in elk geval. Minder Hollands en 'Vlaamser' ook al, want er zouden nu puntdaken gezet worden bovenop de platte blokken.

Wie houdt wie hier eigenlijk voor de gek? Of pakt men de Ronsenaars voor… Juist. ‘De Zwanenzang’. Ware best een mooie naam voor de Kloef.

(Verschillende lezers - al dan niet geïnteresseerde kooplustige tweeverdieners - melden me hun vruchteloze zoektocht naar de bewuste BVBA op internet evenmin op de bekende ondernemingen-sites).

28 maart 2012

ONTROEREND GOED EN NEGENTIG VANDAAG

Voor alle leden van de Ronsiese Persbond van vroeger en nu.
Voor alle Ronsiese perscorrespondenten van vroeger en nu.
Voor alle doemensen van Ronse van vroeger en nu...

...bent u , lieve en immer minzame Marie-Mathilde Ketels , veel meer dan de oudste perscorrespondente van België een voorbeeld van tolerantie, volharding, plichtsbesef en maatschappelijke betrokkenheid in ons geliefd Ronse.

Vandaag wordt u 90 ( negentig).

Vandaag vrijwaar ik mijn blog van al de rest en hou ik hem exclusief voor deze prachtige foto genomen door mijn maat Fabriceke, de onnavolgbare assistent van Hermes die u samen met uw dochter en opvolgster Marie-Ange zag schitteren in 'Tavi Buirgemiester'.

Op naar de 100 lieve Madame Marie-Mathilde. Bon anniversaire en: vuir o°ltuus tuupe vuir Ronse.

Ontroerend goed. Dat bent u. Voor alle Ronsenaars die het genoegen delen van u te mogen kennen.

27 maart 2012

BRIEFGEHEIMEN

Wouterke Wouterke Wouterke …

…wat doe je nu? ’t Is precies of die brullende leeuw van Metro Goldwyn Mayer helemaal uit Hollywood naar de Vlaamse Ardennen is komen te verdwalen, voor Het Beleg van Koeremont. Met Brad Pitt in de hoofdrol en burgemeester Philippe Willequet als figurant in vederlicht hoplietentenuetje.

De Kwaremont. Hij ligt niet langer open.
De sketch dient te worden herzien.
De Kwaremont. Ge smijt hem potverdomme pottedicht!

Voor 10.000 vips die te weinig van koers houden om hier gewoon langs de beemden te lopen teneinde er de zweetgeur van sport te snuiven. Ze zouden hun Rosetti-crocootjes kunnen krassen. Megatenten. Megaschermen. Megabuiken. De longen vol voluten. Hangbuik-verschijnselen die nooit een fietsketting hebben horen kraken waar de Koppenberg 22 % stijging vertoont.

Het heeft allemaal niks meer met het verweerde wezen van Briekske op mijn Flandrienpulle te maken. Je maakt er een circus van, Wouterke. Bouglione boven de Kwaremont. Wielercriterium tot de duizendste macht. Flanders Mega Circus. Gies Cosyns, ooit burgemeester-kunstenaar van Kwaremont had dit moeten meemaken. Hij schilderde in zijn Uilennest al je VIPS-vluchtelingenkampen de groenige weiden rond zijn erf eraf.

De Kwaremont. In vervlogen wonder years bracht ik er mijn zomervakanties door, speelde ik er met mijn kameraadjes Piet & Philippe op de hooizolder van Willequets Hof. Piet is kunstenaar geworden. Op de weide waar we samen naar 'sjampignongs' gingen zoeken, realiseerde hij er met zijn Lieve de mooiste Beeldentuin van Vlaanderen. Zijn neef Philippe is er van zijn kant achter gekomen dat je als patattenboer in de winter beter ‘patoeterwieties’ (volgens wijlen Maurice Bouchez het juiste Ronsiese woord voor kroketten) kan prodjoesen. En zie. Net niet Lutosa. Maar evenzeer als de familie Vandenbroecke bijzonder geslaagd. Bovendien politieke patron van geheel Kluisbergen. En nu dus grote uitverkoper van de Kwaremont: aan jouw Flanders Classics. Voor wanneer de doorverkoop van het Kluisbos? Kunnen de renners langs de toren en De Vierschaar naar de Ijzermijn. Een groot tentenbos, maar geen bos meer. Zoals nu dus al bovenop den berg. Een groot tentendorp maar geen dorp meer.

Tot vorig jaar ging ik met mijn ‘nalatenschap’ bovenop de Oude Kwaremont naar de Ronde kijken. Daar in de draai waar nu dat belachelijk tentenpaleis met balkon op 'nieverans' staat. Nu wordt dit alles afgebakend door een zwarte omheining.

Je wil niet weten, Wouterke Wouterke Wouterke, waaraan jouw kampen me denken doen. Zwarte zeilen om de gewone mens van de rest te scheiden? De rest: die van bonusmanagers? De Jean-Luc Dehaenes? De Lippensen? De Didier Bellensen van deze schijnwereld. Met hun dividenden-lakeien van Arco en Dexia? Je weet beter dan een ander wie hier het gelach en het gelag betaalt. Wij. De belastingbetalers. De gewone petgozers. Het klootjesvolk. De kleine man. Vul zelf maar in. Via de fiscale aftrekbaarheid van ‘de bedrijfskosten’.

Hectoliters Piper Heidsick. Containers gerookte zalm. Bergen pateitsies. Alle luxe-tafelgenoegens in deze tijden van crisis zogezegd . Dit alles vermomd als 'kosten' door bedrijfsleiders die zich voor één dag de Napoleons van Kwaremont wanen. Die hun netwerken uitgooien voor de vette contractuele vis.

Gasten die nauwelijks de Ronde zullen zien. Vanwege te druk bezig met het verwerven van overheidsopdrachten. Zonnepanelen voor federale gebouwen. Doorverhuren aan Fedasil van gebouwen voor de echte vluchtelingen bij koude winterpieken. Postjes. Bestellingskes. In twee woorden: Flanders Traffics.

Een goede vriend journalist (ware) wielerfan vroeg me deze week op Facebook toen ik er na een fietstocht over Oude Kwaremont, Koppenberg en Taaienberg mijn verwondering verzuchtte om zoveel commercie: ‘Stef, je denkt toch niet dat Wouterke van koers houdt?’

Ik denk het wel ja. Ik heb je zien afzien op je velo langs dat beeld van Karel Van Wynendaele. Ik denk wel dat je inderdaad de Ronde van Vlaanderen op een hoger echelon tillen wil. Dat je daarom de Muur opoffert, zal geen enkele liefhebber van wijlen het Moment Suprême op de Kapelmuur je ooit vergeven. Doch daarover is al genoeg inkt gevloeid.


Ja ik denk wel dat je van koers houdt, Wouterke. Je had je geld ook in dat oude yacht van Albert kunnen steken en gewoon van Beaulieu-sur-Mer naar Saint-Jean Cap Ferrat om de baai kunnen cruisen met nu en dan een stop bij La Mère Germaine. Je houdt van de velokoers dat zeker. Maar je bent onderweg de pedalen kwijtgeraakt. Het grote geld bleek zoveel sterker dan de eenzame fietser. Pas op dat je straks niet zonder zadel fietst.

In dat geval: altijd welgekomen in Ronse om hier je zadelpijn te laten soigneren in ons befaamd Algemeen Ziekenhuis Glorieux . Bauvenop den Hugerleucht. Alwaar Eddy Merckx zijn zegebloemen pleegde af te geven. Zonder er ooit eens naar die hartritmestoornissen van hem te laten kijken. Groot gelijk had hij, de Kannibaal. Tot ons aller waar wielergenoegen.

Ronse. Hart van de Ronde.

(Aan Wouter Vandenhaute. Met het bord voor de kop van de Zakenman).