16 maart 2012

TUUPE IN NATIONALE ROUW

ENGOOKIE
Engookie,
mien engookie,
wannier goe’k oa
noa noog weire zien?

Engookie, engookie,
hoe lange
moet dat hier
noog duren ?

want mien leiven
zonder oa,
t’ees vurstleiven,
t’ees uuk o°l
doerom noog niet
da’k moa
loete goen
moer engookie,
mien engookie,
noa en tuus
n’ees daat
hier niet te doen

Engookie, doolekie
‘k zoe oa zu gieren
weire zien

Engookie,
ziede goa moa,
ien mien naachten
vui verdriet ?

‘k hure oa zengen
ien mien drumen
in de bloeren
van de bumen
loet het moa feizo°’n
tei’n de steeren :

Engookie, engookie
Eest noog lange ?
eest noog veere ?

Engookie huurde moa,
loet moa schriemen
mienen nuud
want mien verdriet
ees vel te gruut

Engookie, engookie
‘k zoe oa zu gieren
weire zien

Want mien leiven zonder oa
‘t ees vurstleiven,
t’ees uuk o°l
doerom noog niet
da’k moa loete goen

moer engookie :
ge zit diep’ ien mien herte
‘k zie oa auveranst
woer da’k terte

o°l die joeren
‘n kuinen doer
va’s leiven teigenoop
vroeg oof loete
weire tuupe

Moer engookie,
mien engookie
ondertscheussen
doe’k hier moer vurst
engookie, mien engookie
noa en tuus
n’ees dat niet te doen…

13 maart 2012

BLOGBOEK

PAARS KARTEL IN DE MAAK? (*)

Ik ben het vaak roerend oneens met Vlaanderens nieuwe grote roerganger Bart De Wever, maar dit citaat van hem vanochtend in De Standaard kan me wel bekoren:

‘Op weinig plaatsen heeft de culturele elite zoveel minachting voor de populaire volkscultuur als bij ons’

Misschien eentje om boven de stoof te hangen van alle cultuurmandarijntjes, van Ronse tot Maarkedal . Met eronder dan deze eigen overweging er bovenop:

Als het al klopt dat mega-volkstoeloop voor de zelfverklaarde culturele elite geen norm is , dan klopt het omgekeerde evenzeer. Het is nog niet omdat er maar twee man en een paardenkop in de zaal zitten, dat theater daarom verheven wordt tot grote kunst.

(Ik nodig Bart De Wever bij deze uit om lid te worden van Butch Baguets ad hoc Facebook-groep: ‘Wij willen nog meer extra vertoningen van Tavi’.)

Van een proper bestuur gesproken. Bij de CD&V is de fairplay, na het bashen en informatief boycotten van uw blogdienaar vorige week , nu wel heel ver zoek. Wat ik hier al langer schreef maar wat toen weggelachen werd, zoals vaker: de Ronsese bestuurscoalitie is morsdood. Ze bestaat alleen nog voor de lopende zaken. En met die ‘lopende zaken’ bedoel ik verder niks. Ze telt nu in haar eigen bestuursrangen een groene overloper, tussen twee stoelen in. Mooi om zien is anders. Tuupe mekoer kl.

Nadat Luc Dupont eerder al solo slim speelde met zijn brief naar zijn partijgenoot Yves Leterme waarin hij de afschaffing claimde van de faciliteiten, plukt hij nu dus ook al overlopers weg van bij zijn eigen bestuurscoalitiepartner voor op zijn eigen lijst. Ja hallo, dag koekoek. Pure paniekvoetbal is het. Transfer middenin het spel. Hoe onzeker kan je zijn?

Dupont vond toen voor zijn brief aan Leterme een wisselmeerderheid bij het Vlaams Belang. Nu die partij zich toch opstelt als 'warme partij voor de kleine man’ kan Erik Tack misschien ook kandideren voor een Grote Oversteek. Kunnen Dupont en Tack dan samen naar Oudenaarde om er eindelijk hun geschillen omtrent de politiekazerne definitief te begraven. Tack dient er dan wel rekening mee te houden dat de CD&V dra als ‘meest progressieve partij’ op haar beurt gaat uitpakken met een eigen ‘nieuwe allochtone Ronsenaar’ op de lijst. Nedia achterna. Zes jaar later...


Ook de NV-A van Ronse is dat zinnens. Ik doe zelf een gokje: de - perfect Nederlandstalige - symphatieke negentienjarige Yassin Moustahfid (Foto). Als deze ‘pagadder’ er inderdaad voor gaat, zal hij dan wel vooral werk dienen te maken van de grote entente onder de gematigde en minder gematigde Ronsenaars van diverse Noord-Afrikaanse thuislanden en moskeeën. Dat ware pas een echte krachttoer. Ronse wil namelijk voor alles een openhartige tolerante stad zijn en blijven. De religieuze tolerantie die deken Tjoen hier etaleert kan daarbij als voorbeeld dienen. Vrede en verdraagzaamheid is wat alle Ronsenaars oud en nieuw samen willen.

Bij de NV-A Ronse wordt overigens hard gelachen met die groenige gedachten van CD&V. In de Ninovestraat, zo wordt daar schamper opgemerkt, diende het fietspad bijvoorbeeld brutaal te wijken voor parkeerplaatsen. Groene vingers naar de groenige heuvels? Only words.

De CD&V onderhandelde met de NV-A . Onderhandelen met de NV-A aan de voordeur en ondertussen Groen inhalen langs de achterdeur.

De groene invasie van CD&V loopt vanaf lijstplaats 24. Vijf groenen dus. Op 24, 25, 26, 27 en 28. De laatste plaats, 29 gaat naar de fidele luitenant van Luc Dupont aan het roer van Ronse, zijn nijvere schepen van Openbare Werken.

Tenzij Achnes Van Crombrugge haar nog altijd stevig stemmenpotentieel in de schaal gooit en de ladies er niet uitkomen op nr 2. Ook Brigitte Vanhoutte en haar netwerk azen op die stek. Maar als de karige kiezers van Groen al zwaar genoeg wegen voor flagrante deloyauteit van CD&V tegenover SP.a, wat dan met het stemmenpakket van Agnes? Vorige keer kwam het op 2 stemmen aan tussen Luc Dupont en zijn challenger Deriemaker. En op zo’n vijfhonderd stemmen tussen de beide coalitiepartijen. Agnes kan het verschil maken. En wie manifest in het verdomhoekje wordt geduwd, is altijd populair.

De liberalen van Ronse bevestigen in het Laatste Nieuws wat ik hier vorige week meldde: dat ze weer tuupe vuir Ronse gaan. Ze nemen nog even de tijd om dan de grootste krant van ’t land ‘de primeur’ te gunnen. Elk zijn schrijfplezier.Inmiddels pakt Het Nieuwsblad zowaar uit met personeelsadvertenties voor de Ronde waarop …de Muur prijkt. Guido De Padt, de burgemeester van Geraardsbergen vindt dat terecht straffen toebak. Zouden ze het daar niet weten, dat Woutertje in hun eigenste Ronde de Muur geschrapt heeft?

Deze grappige opmerking van Pol Kerckhove wil ik u evenmin onthouden:
‘Misschien moeten wij samen in kartel met de verenigde liberalen’.
A bon entendeur. Het wordt een mooie zomer en een hete herfst.

(Foto Tavi & Madleeneki: Yannic Vancaeneghem. 'De Muur' Michel Provost.)

(*) Grapje natuurlijk. Hoewel: met Pol Kerckhove weet je het nooit. Ien Ronse ees daat iet. Da vinde nieverst niet.