18 mei 2011

BRIEFGEHEIMEN

Beste Benoni

Het doet stof opwaaien: ze zijn je huis aan het afsmijten. Ik sta erop te kijken met de castagnetten in mijn koersschoenen. Als het broekje dat jij hebt gekend toen je me zei wat ik toen nog niet helemaal doorhad (dat je dra zou dood gaan):
‘Klienen, ‘k been hier vurst ‘k hei moa goe g’amuserd.’
De bulldozer van de bouwheer tikt je voorgevel weg. En ook het huis van Electro Carlier. En ook het huis nog dieper in de Watermolenstraat. Dat van ‘De Mensen van Hiernaast’ zoals wij ze onder broers noemden, naar een verhalenbundel van Claus.
Alleen het oude tempeltje van Reddy Kilowatt (‘daar woont den Heiligen Triek’ lachte je me toe ) blijft voorlopig untouchable. De macht van het grote geld. Van Eandis, Electrabel, Suez, Gaselwest. En van al hun wondermanagers die de grondstoffen van deze planeet  gijzelen om ons te plunderen en zichzelf daarvoor te belonen met megabonussen.
Op dit moment ligt de helft  van onze oude buurt plat achterkant Steenbrugge. Jij was er de minzame kleermaker, van iedereen geliefd. Altijd galant, altijd charmant met naald en draad in de hand.
Broeken opmeten. Ons eerste kostuim op maat. Het fanfarepak voor bompa. Dat gat in ons scoutshemd. Weer een nieuwe badge. Het gele streepje van hulpgids bij de Wolfkens. Steeds Bereid! Een scoutsteken.  Waarom doe je me tot op vandaag aan Zepetto denken, aan de minzame papa van Pinocchio. Je deed het allemaal blijgezind voor je zoon met zijn megascores op alle schoolbulletins van het College. Al even goedlachs als jij.  
Onze buurt. Jouw buurt. Tegen de vlakte voor sociale woningen van De Nieuwe Haard. Aan de toekomstige bewoners kan ik alvast met jou getuigen : best leuke plek om er op te groeien.  Elke coureur draait er voor je neus de berg op. Zoals die keer toen Mielke Daems wel een uur voor lag in Kuurne-Brussel-Kuurne en koersdoktoor Diericks met zijn schitterende Jaguar Type E bijna in onze façade draaide.  Op zijn motorkap een mega Rood Kruis op een witte vlag: bovenop de bloedrode motorkap. Ik zweer je, als puber ga je voor minder uit de bol.
Tja,  Steenbrugge en  Watermolenstraat waren toen best wel hip. En op zondag zelfs hot en itsy bitsy met de luchtig wapperende en flapperende meisjes van Basketclub Sfinx. Op bezoek bij onze kapitein André Lesenne met mijn bastketcompaan en vriend Julien en zijn zus Alberte haalden we dat onlangs nog eens allemaal boven. Hartverwarmende dingen. Met Fons  van de Victory, de appelsienen Mustie van alle Sfinx-nimfjes en Grote Moefti van de Turken op Zotte Maandag.
Hot, hip geilig én heilig. Onze buurt. Met de remonstrans in het grote tabernakel voor de processies. Met drumband en fanfare van den Tap onder leiding van Maurice Flamant,  Sint-Cecilia-serenades weggevend voor apotheker Maurice Provost. Met dokter-senator-Club Ronse-voorzitter Emile  Cuvelier die zijn geweren en zijn fazanten uit zijn limousine diept en met zijn sigaar zijn jagersbroek ei zo na in de fik steekt. Met de palmwuivende maagden van de Sancta in hun Krisnapakjes van satijn, als vijgen voor Pasen. Met het paard van Hermes dat een drol draait tegen de vitrine van Weekblad De Ronsenaar. Met de autoscooter die Paul Anka en Sofia Loren in de zeilen draagt. Met het Circus Boltini.  Emile Zavatta. Bouglione.  Pinder. Met de blote kiekens in de vitrine van poelier André Van Wetter
Anders en beter? Ik zou het niet weten. L’on ne voit bien qu’avec le coeur. L’essentiel est invisible des yeux. Wat ik wel zeker weet, is wat ik voel bij het neerslaan van je huisje. Dat elke tik van die bulldozer me onverbiddelijk weer aan jou denken doet forever lieve buurman. Dat elke tik er een is tegen jouw lieve buurmansziel en  mijn jongenshart.

Aan wijlen  Benoni Cambier,  
goedlachs kleermaker van het Watermolenstraatje
.

17 mei 2011

TUUPE VUIR RONSE

LETTRES DE MON MOULINMatch Supermarkten vult in het najaar de leegte nagelaten door Carrefour op de Plaza-site aan de Snoecklaan. Dat bevestigt Sabine Müller van de warenhuisketen vanochtend in Het Laatste Nieuws. Burgemeester Dupont gaf eerder al aan dat Match Ronse best wel ziet zitten als lokatie. De keten heeft al vestigingen in Zottegem en Geraardsbergen. Sabine Müller vindt Ronse een geschikte uitvalsbasis om klantenpotentieel aan te trekken uit zowel het Vlaamse als het Waalse hinterland. Zo horen we het ook eens van een ander.

Match heeft voor Ronse een concept klaar waarbij de nadruk ligt op verse groenten, zuivelproducten en vleeswaren met daarnaast, in de gourmetafdeling kaas en fijne vleeswaren. In de afdeling Univers Baby komen jonge moeders en hun kinderen aan hun trekken.

Daarnaast krijgen we een vestiging van de broodjes-gebak- en pastaketen ‘Les Délices de mon Moulin’ waar we behalve voor brood ook terecht zullen kunnen voor ontbijt, ‘pateitsies’ of pastaslaatjes. Dit alles ovenvers en bovendien bereid door het personeel ter plekke. Match voorziet een tewerkstelling van zestig tot zeventig personeelsleden.

Terwijl het koopcentrum aan de Snoecklaan aldus herstelt van de Carrefour-ravage, snakt de binnenstad naar nieuwe initiatieven. Wordt aan gewerkt maar het gaat moeizaam traag en de tijd dringt wil men de ondergang van de Wijnstraat als winkelstraat tijdig counteren. Het stadsbestuur koopt er nu wel zelf diverse panden op om ze commercieel aantrekkelijk te maken en om te bouwen tot grotere winkelentiteiten. Aan de Sint-Martinuskant schieten diverse privé-initiatieven uit de grond. Dat zit goed maar het is vijf voor twaalf.

De geplande renovatie van de Oude Vrijheid moet een belangrijke stap worden naar de redding van Marktje en Wijnstraat. Zeker na de renovatie van de Steenbrugge kan er dan een link worden getrokken met het koopcentrum aan de Delhaize.

Wie Ronse de komende jaren wil besturen, zal hoe dan ook het commerciële herstel van de binnenstad hoog op de agenda moeten zetten. Gaf de renovatie van de Markt duidelijk een nieuwe impuls aan het Ronsese uitgangsleven, dan is het nu alle hens aan dek voor de resterende winkelstraten. Vooral Wijnstraat en Peperstraat kreunen onder leegstand en stopzetting van zaken, zoals begin deze maand de goed lopende banketbakker Van Nieuwenhuyze. De Peperstraat heeft er dan wel een paar schitterende nieuwe panden met appartementsgebouwen bij gekregen het is lang niet genoeg.

De doemdenkers van dienst die via zielige (anonieme) haatmail onder schuilnamen in krantensites Ronse systematisch afschrijven (je vraagt je af waarom ze dan gewoon niet maken dat ze wegkomen, cela nous ferait de l’air frais) kunnen zich, liever dan zich vol leedvermaak te wentelen in tegenslagen voor het bestuur en alle Ronsenaars die wél voor Ronse gaan, beter ‘s afvragen waarom grote investeerders, zoals nu weer Match, maar ook ondermeer Willy Naessens en zovele andere investeerders tal van mooie dingen plannen in onze geliefde stad. En dit van onder de oude Sint-Martinus tot voorbij station en Molendam.

Oh ja, ik geef u nog dit nieuwtje mee, fidele lezer. U krijgt er binnenkort allicht nog een nieuwe allebussen-verschijnsel bij. 't Ronsenaarke zal het heten en het zou worden uitgegeven door een Ronsese drukker. Zien of het wat meer wordt dan een  doorslag van het inmiddels succesvolle origineel:  Randeevoe. 't Ronsenaarke dus. Zelf hou ik alvast niet van verkleinwoorden als het om Ronsenaars gaat. Wat had u gedacht? 
Kom , laat ons met zijn allen binnenkort de Kruissens boven stappen en zien hoe schuune da Roonse tooch kan zoan.