09 mei 2011

TUUPE VUIR RONSE

VOOR ELKE ECHTE RONSENAAR
HOORT KSK THUIS IN RONSEKSK RONSE zit zwaar in de shit. Bengelt lusteloos halverwege. Linkerkolom van derde klasse. Onder Oudenaarde. Zelfs dat wordt ons als Ronsenaars niet bespaard. Het jeugdbeleid kwijnt weg. Alarmerende signalen bereiken me omtrent tientallen (98) wegblijvende jeugdspelers. Navenant slinkende jeugdploegen. Afhakende jeugdtrainers. Gefluisterd wordt: vanwege niet betaald. Terwijl er spelers… maandsalaris plus zoveel per punt. Plus de aloude kloof en de spanningen tussen jeugdbestuurders en hoofdbestuur. KSK zit dus andermaal in zak en as. Iemand moet dit maar eens durven schrijven. Laat ik dan de onverlaat van dienst zijn. J’ai l’habitude...

Wat vooral mankeert, zal het je verbazen fidele lezer, is geld. Het grote geld wat het voetbal vandaag vandoen heeft. Veel meer geld dan een stadsbestuur als Ronse met een paar geldschieters en een hart voor KSK dragen kunnen. Wat mankeert zijn grote sponsors. En ze liggen dus dun gezaaid. Of ze worden al ingezet elders: in Kortrijk, Zulte-Waregem of Gent. KSK mist niet één sponsor kaliber Willy Naessens of Infinity maar minstens een half dozijn. De tijd dat je het met Associated Weavers net (niet) redden kon, is lang voorbij.

KSK kreunt mee onder de zware imagoschade die Ronse dag na dag wordt toegebracht. Dan niet enkel door die enkele zielepoten en doemdenkers van dienst, want die zijn er altijd en overal. Zij kunnen ons niet bang maken. Hun eigen belang, drijvend op rancune en frustratie, is lang niet dat van alle Ronsenaars tuupe. Vooral de nationale perceptie in de media maakt er een kwalijke boosaardige gewoonte van Ronse vast te pinnen op clichés die zo graag worden gehanteerd bij de federale boedelscheiding die dit land al een jaar verlamt. Ronse? Eikes! Is dat ook niet een beetje Renaix? En Renaix is dat niet un peu Tournai? En Tournai is dat niet comme Charleroi?

Terugvechten tegen doemdenken en foute perceptie

Dat Ronse al jaren die linguistieke banvloek van Brussel bezweert met tal van prachtige initiatieven zoals het Textiel Innovatiecentrum, De Ververij als schitterend Cultureel Centrum in aanbouw, het Startersbedrijvencentrum, de KSK-Rosco Site met in 2012 de aanbesteding van een nieuw zwembad met ligweide, de comeback als eerste Wielerstad dank zij Ronse Koerst met ondermeer het Belgisch Kampioenschap Wielrennen en de kandidatuur voor de Ronde, de doorgedreven geslaagde stadsrenovatie, de aangekondigde hergeboorte van de Oude Vrijheid, het Stadstuinproject dat (tegen het chagrijn in van de doemdenkers ) uiteindelijk wél slagen zal als uniek groen woonproject, de talrijke mooie privé-immoprojecten, dat dit mooie Ronse zich niet dus gewonnen geeft en als stad van deze tijd in een migrerende wereld harder dan waar ook aan de weg timmert, is iets wat de grote voetbalsponsors van ons aller KSK dus blijkbaar vooralsnog niet kan overtuigen. Maar wat nu niet is, kan morgen komen.

De natte droom van KSK-voorzitter Jean-Marie Vandendriessche en zijn companen van het bestuur, een fusieclub Oudenaarde-Ronse in een nieuw stadion in pakweg Maarkedal, is daarom een brug te ver. Ik begrijp die (eerst hardnekkig ontkende, nu openlijk bekende) denkpiste van de geldschieters wel. Maar als ‘die hard’ Ronsenaar deel ik hem niet. Ronsenaars en bunenklakers die samen warm lopen voor een spookclub in Maarkedal? Ja, goe were. Had mijn groottante Julia wielkens aan haar balletschoentjes ze was een autobus…Waar ik dan wel in geloof? Dat de hele KSK-Rosco site verder wordt uitgebouwd. Met dat zwembad. Met die arrivée van de Ronde. Met, waarom niet, een atletiekpiste voor een sport waarin Ronse zo groot was. Remember Marcel Vandewattyne, Jouret, Van Butsele, Sadones, Deliveyne en zovele andere atleten die Ronse op de internationale kaart hebben gezet.

Dat KSK Ronse weer een echte volkse en gezellige club wordt. Daarin geloof ik. Met kleine ingrepen hier en daar. Kantine uit de catacomben. Staanplaatsen tot diep voor de tribune. Weg die grasmat voor de capriolen van bestuurders. KSK dichter bij de mensen. De mensen dichter bij KSK.

Weggaan uit Ronse? Nooit. Jamais. Als Ronsenaar heb ik daar maar een woord voor: vaandelvlucht. Desnoods alles van onderuit herdoen. Helemaal opnieuw. Met alle Ronsenaars: tuupe. Gebrek aan ambitie? Er is voor een Ronsenaar die naam waard geen grotere en mooiere ambitie dan samen deze stad verder uit te bouwen en het geld naar hier te halen liever dan het te gaan delen met Oudenaarde in Maarkedal. Ronse heeft al genoeg opgedraaid voor de grootsheid van zijn buren, zowel die van de Vlaamse Ardennen als die van Les Collines. Als Ronsenaars geloven we in Ronse en wat we zelf doen, dat doen we beter.