12 juli 2010

OVER LEVEN IN RONSE

Met TINTIN & MILOU
EN KSK NAAR DE MAAN:


Pierre Neubert. Alweer een fan-tas-ti-sche entraineur voor KSK Ronse. ('En niet diere, goekuup zuifst, 'n zoeke'...) Een Fransman deze keer. ‘Avé l’assan du Midi’. Monsieur Pierre heeft eerst een ommetje gemaakt langs Péruwelz, of all places. Moest die fusie met Mouscronque niet want hij wil het gezellig houden. ‘La convivialité d’un jeu de boules. Je tire, je pwente’.
ZUT C’EST PAS UN FLAMAND!

Eerst zag hij Ronse niet echt zitten. (Zo ken ik er nog ). Maar hij werd opgevreeën door de on-weer-staan-bare avances van de Manager Met De Pijp.

‘Voetbaltrainers zijn gelijk mooie meiskens’, zegt Pierre Neubert daarover in de Nord-Eclair, een gazet uit het noorden van Frankrijk die zich laat lezen als een éclair au chocolat.
‘We laten ons graag opvrijen’. En hij vindt het leuk om opgevreeën te worden. ’t Zal wel zijn. Zeker als er een proper prijskaartje aan vasthangt. Want het KSK-geld mag dan al op zijn, De Manager Met De Pijp blijft ze maar naar hier lokken: avé des ronds de carottes. Hoewel, ik vermoed dat je tegenwoordig zo’n versleten Bleu kan krijgen voor de prijs van de schimmel die erop zit . De tijd dat ze met de Coupe du Monde de Parijse Champs kwamen afgereden gelijk schone starletten op de Croisette in Cannes ligt lang achter ons. De nieuwe trainer van Ronse voelt zichzelve behalve een jonge vrijster ook een beetje Tintin, met De Manager met de Pijp als zijn schoothondje voor de foto’s in de gazetten.

‘Je me sens un peu comme Tintin,
grand voyageur devant l'éternel.’

Taalbad in La Grande Motte...

Met Ronse wil hij naar tweede voyageren. Schuift Milou hem daartoe prompt een contract voor van twee jaar (geld is geen probleem er is er toch geen) maar nee hoor. Hij ziet het liever jaar na jaar. Ha ‘t zal wel zijn. Binnen een jaar wil hij eerst weten...of hij met bestuur en spelers van Ronse nog door dezelfde deur kan. Hopelijk is dat dan niet de deur naar vierde.

Tot 20 juli hangt Tintin (zonder Milou) nog wat rond in 'La Grande Motte', u weet wel, dat architecturaal termietendorp uit de seventies, alwaar hij tussendoor een snelcursus Nederlands volgt, zegt hij. Dat gaat dan zo. Eerst stapt hij toe op toeristen met een Belgische nummerplaat. En dan. Maar laat ik het hem zelf vertellen.

'Je tente un "bonjour" dès que je vois quelqu'un monter dans une voiture Belge. Quand on me répond "bonjour", je me dis, "zut, c'est pas un Flamand ". En tout cas, le Néerlandais, avec mon accent du Midi, ça va être quelque chose. Enfin, je ne me fais pas de souci.La Belgique regorge de gens sympathiques et compréhensifs qui me pardonneront mes lacunes.'

Mais ça c’est sûr ça une fois, fieu!

Megalostadion voor KSK Nuikerke

Van fusietoestanden tussen Peruwelz en Moeskroen gesproken. Hebben ze hier in Ronse dan een pracht van een voetbalstadion. Beginnen ze in de gazetten toch wel te dromen van een mega(lo)stadion…te Nuikirke met daartoe ook een fusie met …godbetert Oudenaarde kwestie van Zulte-Waregem de strot dicht te knijpen. Misschien moeten we daartoe dan de Franse coach Domenech eens gaan opvrijen. Ik neem aan dat de Manager Met De Pijp er dan zelfs geld bovenop krijgt van de 'Fédération Française du Football'.

Ondertussen krijgen jeugdspelers van eigen kweek hier nauwelijks of geen kansen. Zo hoor ik dat al jaren en tot in den treure van mensen die het verdomd goed kunnen weten neen vraag me niet wie. Dat ze niet goed genoeg zouden zijn ? Laissez-nous rire. Als je nooit een serieuze kans en zelfs meer dan een krijgt, dan kweek je ook geen routine. Op een dag ben je dat beu. Dan ga je hier zelf weg of kap je ermee en ga je squashen. Zal je je als student keer op keer vanuit je studeerstad naar de Ronsese trainingen reppen en zal je dan keer op keer naast de selectie vallen.

Par consèquanque: Lesson One For Mister Tintin in Renaix: Roulez, roulez Jeunesse!

Saint-Hermes guérit
les fous des environs,
mais laisse les Renaisiens
tels qu'ils sont…

Grote vedetten ! Grote namen! Sterren en strepen !
Péruwelz ! Franc Borains ! Deinze !

Waar staan we met al die huurlingen ? Lekker weer spelen tegen Vigor Hamme, zoals veertig jaar terug. Zoals in de tijd van al mijn – Ronsese – voetbalidolen. Van wie ik er sommigen soms nog terugzie. Ghislain, José, Guytje. Dan halen we herinneringen op uit de tijd toen voetbal in Ronse nog géén importbedrijf was voor vedetten met kuren en kapsones, maar sfeer met allemaal jongens van bij ons die er voor gingen.

Maar goed, op 19 september dus weer de twaalf mercenaires van Ronse tegen de huurlingen van 'Ounoerde'. Twaalf, want voor de ondraaglijke leegte van de kassa telt Tintin mee, dat spreekt. Tegen onze toekomstige… fusievrienden van Oudenaarde. Kus nu mijn oor. Ik geloof zelf mijn vingers niet, die dit nieuws overtikken. Fusie met de buneklakers? En 't is niet eens 1 april. Ik stel voor dat we dat megalostadion dan maar gewoon neerpoten op het dorpsplein te Nuikerke. Een paar huizen en de drukkerij daar rond de kerk eventjes afsmijten en de kerk misschien zelf ook. Wat houdt dat in? Tegenover deze Helaasheid der Dingen kan niks ons nu nog deren. Hitte noch bittere kou...

First we take Nuikerke. Then we take Ounoarde. Was ik president van AA Gent of Zulte-Waregem, ik zoude al niet te gerust meer slapen. Tintin & Milou uit Ronse zitten eraan te komen. First we take Manchester United, then we take Barcelona.

(Blue Moon, you saw me
standin' alone without
a dream in my heart,
without a love of my own)