24 februari 2010

BEAU MONDE

Rue Demeulemystère:
ARMAND DEMEULEMEESTER WORDT EEN STRAAT


Er was een tijd dat we op initiatief van Elie Saegeman met Marc De Turck en nog een paar vrienden van de kunstenaar her en der vruchteloos op bedeltocht trokken om bij de officials van de stad Ronse een retrospectieve gedaan te krijgen van de Ronsese meester Armand Demeulemeester. Dit naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag. Maar toen kon het niet ‘want als je het voor de ene doet enz…’

Volgens sommigen die van niet beter wisten was Armand immers ‘een religieus kunstenaar die zijn schilderijen aan de paus schonk’. Dus een kaloot. Dus politiek not done. Dus dit en dus dat. Met andere woorden: het kon niet. Het eerbetoon van Ronse bleef hangen, tussen de mystiek en de kleine politiek.

De tijden veranderden. Inmiddels krijgt ongeveer elke schilder met iets of wat naam in Ronse een hommage-expo van de stad. En voor Armand Demeulemeester kon het dan ook: zij het dan helaas postuum. Armand kon bijgevolg zelf de expositie van al het sublieme wat hij had bijeen gepenseeld niet meer zien hangen in Ronse.

Het siert Marck De Turck dat hij, ook als voorzitter van de Cultuurraad, altijd is blijven volhouden in dat streven naar definitieve erkenning voor Armand. Mét resultaat deze keer. Want het schepencollege heeft zopas de aanleg van een Armand Demeulemeesterstraat goedgekeurd. Voor de goede orde: in de komende verkaveling ‘Rode Broeck’ aan de Molendam.

Armand had er bovenop de Wittentak allicht achteloos één van zijn heerlijke pannenkoekskens eens extra in de pan voor laten dansen en er ons een Westvleteren bij geserveerd met zijn onnavolgbare glimlach van:

'Waa doen ze noa? 'n Stroete'.

Hierbij, in volle vasten, een stukje van zijn schitterende Kruisweg. Dat magnum opus (samen met zijn Genesis) siert de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, in godsnaam. Dat heet pas 'eeuwige roem'...


VIA CRUCIS TOURT NU DOOR VLAANDEREN

Armand schilderde zijn Kruisweg der Stilte in 1979 met levensgrote figuren in Vlaams-expressionistische stijl. De ‘Kruisweg van de Stilte’ was eerder al tijdelijk voor het publiek te zien in de abdij van Westvleteren zelf, in Brugge en in Brussel.Vanaf vandaag tot zondag 14 maart is hij te zien in de Sint-Jacobskerk in Ieper. Daarna gaat de kruisweg naar Gent, Leuven, Antwerpen en Hasselt. Bij de tournee hoort ook een kunstboek waarin bekenden hun persoonlijke visie geven bij een van de staties. Zo is er een bijdrage van Herman Van Rompuy, die een schoonbroer heeft in het Sint-Sixtusklooster.

23 februari 2010

DE BENIEUWDE RONSENAAR

CARREFOUR RONSE GAAT DICHT

Bij Carrefour worden minstens 1.672 mensen ontslagen. 14 hypermarkten en 7 supermarkten moeten de deuren sluiten. De hypermarkten die dicht gaan zijn naast die van Ronse ook Brugge Sint-Kruis, Middelkerke, Zwijnaarde, Mechelen-Noord, Sint-Pieters-Leeuw, Westerlo, Genk, Eupen, Kuurne, Moeskroen, Casteau, Haine-St.-Pierre en Jumet.
De aangekondigde ontslagen zullen zoveel mogelijk via het systeem van brugpensioen geregeld worden.De sluiting is voorzien voor 30 juni 2010 . De directie van Carrefour België maakte de saneringsplannen vanmorgen op een bijzondere ondernemingsraad op de hoofdzetel in Evere bekend.

Een klap voor het onlangs mooi gerenoveerd koopcentrum Plaza aan de Snoecklaan. Een signaal te meer voor het bestuur om verder werk te maken van het handelscentrum in de binnenstad én de versnelde renovatie van de oude 'Vrijheid van Ronse' (kwartier Hermes, inclusief Wijnstraat) met doorsteek van markt tot Marktje.

22 februari 2010

DE BENIEUWDE RONSENAAR

ALWEER WIELERFEEST IN RONSE
ENECO TOUR MET START EN AANKOMST
OP BK-STREEP LEUZESTEENWEGOp vrijdag 20 augustus is Ronse gaststad voor zowel start als aankomst van de Enecotour. Meer bepaald op de Leuzesteenweg, plaats waar ook de streep voor het BK 2007 lag. De Eneco Tour 2010 gaat van start in het Nederlandse Steenwijk. De enige meerdaagse wielerwedstrijd in Nederland en België uit de UCI ProTour wordt verreden van dinsdag 17 tot en met dinsdag 24 augustus 2010. De Eneco Tour bestaat uit 8 ritten die deels in Nederland en deels in België worden verreden. De afgelopen editie werd gewonnen door de Noor Edvald Boasson Hagen.