11 juli 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

RONSE HOUDT VAN
VAN HET GROENEWOUD

NIEUWE VOLTREFFER
VOOR BRUULCONCERTEN

De massa tekende vanavond present in het Bruulpark voor één van de peetvaders van het betere Vlaamse repertoire. Raymond bewees met zijn ongerepte pure liefde voor muziek dat hij na al die jaren on the road nog geen spatje toegeeft aan de routine. Op de vooravond van de Vlaamse Feestdag zette Raymond hier vanavond een act neer van de bovenste plank. Na Mega Mindy vorige week alweer een voltreffer.

(Copyright Foto's: Anke De Potter & Vincent Ketels).

09 juli 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

EXCLUSIEF NIEUWS:

ANTWERPSE PROJECTONTWIKKELAAR
GAAT VOLUIT MEE IN RENAIXANCE
MET ‘T KLOOSTERHOF KRIJGT
KLARENSITE NIEUW CACHET.In de Olifantstraat plant de Antwerpse Architectuurgroep Jo Peeters naast het gebouw van de zusters van het Wit-Geel Kruis en de vroegere vestiging van 'Précision Mécanique' (nu PMR aan de overkant) het prestigieuze project ’t Kloosterhof waarvan we u hier in exclusiviteit een beeld brengen. De plannen voor dit unieke nieuwbouwproject worden pas op zaterdag 11 juli bekend gemaakt. Ze belandden echter via een gunstige wind voortijdig op onze desk.

De betrokken Antwerpse groep gaat er, net als deze blog, van uit dat Ronse de jongste jaren aan een heuse Renaixance bezig is. Met de renovatie van de binnenstad en het plan om de N60 door te trekken, is de heropleving ook projectontwikkelaars blijkbaar niet ontgaan.

De Architectuurgroep Jo Peeters heeft dus oog voor de troeven van Ronse. Voor ’t Kloosterhof mikt de groep op licht, lucht, architecturale kwaliteit en duurzaamheid. De naar verluidt unieke luxe-appartementen in het hartje van de stad worden opgevat als kwalitatieve en tijdloze volumes die een compacte maar functionele architectuur herbergen.

Meer info op www.allegroimmo.be of www.century21selecta.be

08 juli 2009

OVER LEVEN IN RONSE

1.‘Nul n’est roi ni maître devant son valet’. Ik zou het nog beginnen geloven. Recent kregen we hier al prins Filip & prinses Mathilde over de vloer, nu komt ‘Het Hoofd van Het Militair Huis van De Koning’ op 4 september de 65ste herdenking van de bevrijding honoreren met zijn presentie vergezeld van de (politieke) opperbevelhebber der geallieerde strijdkrachten, sector België Pieter De Crem.

In Aalter noemen ze hem Krembo, en zijn stadhuis het Kremlin. Hij is mij eerder ook al gesignaleerd – zij het incognito - in de Harmonie, in houding voor een Ronsischen Tripel.

Doch wie De Crem zegt, die denkt hier in Ronse in de coulissen aan Ignace Michaux. Als hofdienaar heeft het jonge haantje de voorste van de lokale tjeven al meer tijd in militaire en koninklijke vliegmachines doorgebracht dan ik op Facebook waar ik op zijn stek ‘toevallig’ deze foto ontdek.

Ignace mag dan al door zijn beroepsleven schrijden met witte handschoenen aan gelijk de broers van The King of Pop op die reunie van de Jackson Five (helaas zonder Michael)gisteren: aan die handschoenen van hem hangen blijkbaar twee heel lange armen.

Nu ik eraan denk, Ignace zou allicht meer dan een Ronsenaar plezieren door eens een keertje Prins Laurent naar Ronse te halen. Lijkt mij iets leuker te kunnen worden dan met Krembo, die gewezen parlementaire breedgebekte brulboei van de tjeven.

Suggestie voor het programma die avond. Een Cuba Libre met Laurent in 'Hotel Amour'. Dan samen naar Standard-Anderlecht kijken in de 'Monico'. Tenslotte om er de schone wanden te bewonderen, recht naar de 'Local Unique' die dan voortaan ‘Le Petit Prince' zal worden genoemd. En om af te ronden samen de Belbus uit de gracht duwen in de omgeving van de 'Villa des Roses' aan de Ninovesteenweg.2. Die ‘exclusieve parenclub’ van het vriendinnetje van Jean-Paul Belmondo in de Elzelestraat heeft volgens krantenberichen vandaag op één trimester 150.000 euro omzet gehaald. Ja, hallo. Er wordt daar nogal eentje gepaard. Er is nu een gerechtelijk onderzoek aan de gang naar de praktijken van de uitbaters, Barbara Gandolfi en haar levenspartner. Volgens de parketwoordvoerder draait het onderzoek om financiële criminaliteit zoals witwasoperaties, valsheid in geschrifte, lidmaatschap van een criminele organisatie en ‘alles wat daarbij komt kijken’.

Volgens ex-Temptation Island en Playboy-Babe Barbara Gandolfi gaat het hier om jaloersheid voor het grote succes. ‘De ene dag’, zo vertelt ze vandaag ‘gedegouteerd’ in De Morgen ‘zit ik nog met Bebel en Delon in de VIP-lounge van Johnny Hallyday, de volgende dag word ik urenlang verhoord door de politie.’ Tja, in het heelal is ’t niet alle dagen carnaval.

Maar of mijn goeie vriend Geertje Van Grembergen, één van de beste Ronsese chef-koks ooit, in de gloriedagen van Salons Vendôme, toen de voormalige woonst van textielbaron Vandenhende nog een sjieke en deftige zaak was om u tegen te zeggen waar overigens heel Ronse bijeenkwam voor jubilea en fijne vieringen, of Geertje dus met zijn onwaarschijnlijk lekkere oesters op zijn Méditerraans ondanks zijn hard labeur in de kelderkeuken ook zo vlotjes een omzet met zoveel nullen (bijna schreef ik vooraan een l) bijeenkookte, valt maar sterk te betwijfelen.

Het verhaal dat Bébél hier al eens in Ronse met zijn vriendinnetje kwam heu…kijken, kan ik helaas bevestigen noch ontkennen. Bébél (76), die in het genaamde onderzoek zelf ook – als getuige - vier uur is ondervraagd door Brugse speurders, zou er met Gandolfi (33) een ‘relation affectueuse’ op nahouden. Wat ik me daarbij moet voorstellen, is me ook al niet echt duidelijk. Zoiets misschien als met dat canapépisserke van hem dat hij constant over het kopje aait?

Oud worden, het is een opgave.

'Over Leven in Ronse.'
Virtueel Dagboek.

06 juli 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

KLOEFPROJECT: EERSTE BEWONER GELAND
Zoals nogal wat Ronsenaars gisteravond vanop de gevulde terrasjes rechtstreeks hebben kunnen volgen, is de eerste bewoner van het Kloef-project veilig (!) geland. In een luchtballon.

Zie er nu vooral geen symbolisch teken in van wat het prestigieuze project worden moet. Positief denken en de vlam er in houden. Maar toch uitkijken met die vlam. Anders vliegt de hele zwik in de fik en stort het hoog gegrepen project neer gelijk de Zeppelin.

(Met dank aan Christine Sabbe voor de ingezonden foto).

DE BENIEUWDE RONSENAAR

RONSE IN DE WERELD
DE WERELD IN RONSE


Er zijn er die als Nieuwe Ronsenaars vanuit de hele wereld hun geluk komen zoeken in Ronse. En er zijn die omgekeerd hun Ronsese roots verlaten om elders in de wereld hun nieuwe stek te vinden. Het geeft tegenwoordig levendige discussies. Moet je als Ronsenaar forever blijven hangen in dit groenige dal? Of moet je integendeel maken dat je als de bliksem ‘get out of this place?’

Je kan ervoor kiezen om als Ronsenaar van je stad zelf de hele wereld te maken en hier dag na dag te werken aan de Renaixance. Je hoeft daarbij helemaal geen oogkleppen op te zetten voor wat er buiten het dal gebeurt, je kan best ondertussen de wereld verkennen om hier telkens weer terug te keren naar je thuishaven, liefst zonder Mexicaanse griep. Of je kan integendeel tot in de verste uithoek van de wereld je nieuwe definitieve stek elders gaan zoeken maar er dan wel tot je laatste dag je stad steeds met trots en fierheid blijven promoten.

Tuupe vuir Ronse

Dit alles is de snelgroeiende essentie van ons streven Tuupe vuir Ronse: Vastberaden gedrevenheid, in Ronse zelf. Fidele verbondenheid met Ronse, overal elders.

Dat je dus helemaal niet hoeft te kiezen tussen of Ronse of elders om een Ronsenaar te zijn met een hart dat klopt voor Ronse, bewijst het nieuwe Ronsese Stadsmagazine ‘Randeevoe’ met een ludieke flyer die dit weekend ook zonder het minste zwoele zomerbriesje toch tot op mijn schrijfdesk kwam neergedwarreld.

Op de ommekant van de antwoordkaart kan je invullen of je Ronse 'fenomenaal’,‘super’ dan wel 'fantastisch’ vindt. Het is alvast eens een welgekomen, andere soort ‘lezersenquête’ dan die chagrijnige stoet negatieve en oppervlakkige snelvragen omtrent Ronse die we als alom vermaledijde Ronsenaars de jongste jaren telkens weer op nieuw in de maag kregen geramd. Met de 'enquête' kan je overigens een magnum bubbelfles winnen. Zeer toepasselijk prijsje. Al was het maar om aldus zelf bij te dragen tot de vrolijkheid in deze bruisende stad. Vraag het maar aan Mega Mindy. Heu, zelf vind ik Ronse zelf gewoon Magnum:

‘n Stad gelek dat er
gien ander ees,
da vok van doer zeeg moer
da’ t doer de suirte ees.