29 augustus 2007

DE CONSTRUCTIEVE RONSENAAR (145)28 augustus 2007

DE VERGIFTIGDE RONSENAAR (144)

ACTIECOMITE TEGEN ASBEST IN RONSE:

‘LOBBYMACHINE VAN GIFSTORTERS DRAAIT OP VOLLE TOEREN‘

‘ZE ZIJN MACHTIG EN ZO ZEKER VAN HUN STUK’


NIEUWE BEWONERS MEIRHAEGHE EN MINNE STEUNEN VOLUIT HET VERZET

'Het Vlaams Parlement keurde in maart van dit jaar een resolutie goed die de afbouw van asbeststortplaatsen beoogt. Er is een studie aan de gang over asbest, die naar de toekomst toe een andere behandelingswijze met zich zou meebrengen, ook wat betreft de organisatie van stortplaatsen.

Volgens het ‘Actieplan Asbest’ van minister Kris Peeters zijn goede omgangsregels met asbest nog in uitwerking. Europa beveelt aan om in samenwerking met andere lidstaten een adequaat netwerk van verwijderingsinstallaties op te zetten met gebruikmaking van de beste technologie…

Dat klinkt veelbelovend maar het is een mysterie waarom de provincie dan hier dergelijk asbeststort goedkeurt’, aldus de bekende jeugdauteur en nieuwe Ronsenaaresse Brigitte Minne vanochtend samen met kampioen en nieuwe Maarkedalenaar Filip Meirhaeghe op een persconferentie namens het Actiecomité Stop Asbest in Louise.
‘Ons naïef? gezond verstand vertelt ons natuurlijk dat zoiets kan omdat afvalbaronnen er dik geld mee kunnen verdienen’.

Alle pijnpunten op een rij

Brigitte Minne: ‘Burgers hebben het recht om duidelijk geïnformeerd te worden. Op de bekendmakingen wordt gegoocheld met Vlaremteksten en je hebt er het raden naar wat ze nu uiteindelijk naast je deur van plan zijn: een konijnenhok bouwen of een asbeststort. Je moet al een halve advocaat zijn om te kunnen protesteren en een halve sportman om van her naar der te crossen en alles uit te vissen: het moet aangetekend, zegels, bewijs van betaling…'

'Het is bewezen dat asbest longvlieskanker veroorzaakt. Hier bestaat geen twijfel over. Volksgezondheid zal de provincie een zorg zijn. Van hermetisch afgesloten containers, is er geen sprake voor het vervoer. Dat die asbestafval op het stort, langs druk bereden straten en bevolkte gebieden moet geraken zal hen een zorg zijn.
Metingen? Geen sprake van… Controle? Ja, een commissie die minimum 1 maal per jaar samen komt. Samengeroepen door, hou u vast, de exploitant van het stort.
Goe bezig,om zo te zeggen.'

'Het asbeststort ligt hoog, de wind kan er flink waaien en er zijn geen gebouwen of groenschermen om ronddwalende asbestvezels tegen te houden.
Brongebieden overal in de streek… Het grondwater… Dat is ook geen probleem terwijl een Nederlandse studie het tegendeel beweert en over maag- en darmkanker spreekt.
Als u denkt ’t is goed geweest dan zijn we er nog niet. Het asbeststort ligt in een zowel op Vlaams als Europees vlak beschermd natuurgebied met tal van omwonenden, fiets- en wandelroutes.'

'In omringende landen en zelfs in het Waalse gewest gaat men veel omzichtiger om met asbest, een levensgevaarlijke stof. Men verglaast, verzegelt dubbel, en dekt na elke stortbeurt af met 2 meter aarde… Hier kan het volgens de provincie probleemloos anders, gewoon hupsakee, de grond in.'

Ronse, kwetsbare stad.

‘Louise Marie hoort bij Ronse, een kwetsbare stad. Het gemeentebestuur en heel wat bewoners doen alles om uit dat dal te klauteren. Eén van Ronses grootste troeven zijn de heuvels en het groen, de natuur rondom de stad. Hoe stiefmoederlijk kan een kwetsbare stad behandeld worden?'

'Duizenden mensen tekenden de petitie. Dat is maar een topje van de ijsberg want honderdduizenden mensen weten niets af van deze lichtzinnigheid van het provinciebestuur wat betreft volksgezondheid en beschermd natuurgebied.'

'Ronse, Maarkedal, artsen, Omer Wattez en ga zo maar door tekenden beroep aan. De beroepen werden ontvankelijk verklaard en de activiteiten moeten tot aan de beslissing van minister Crevits gestaakt worden. Maar daar trekken de stortheren zich bitter weinig van aan.’

Lobbymachine draait op volle toeren

‘Ze zijn heel zeker van hun stuk. De volle voorbereiding van het asbeststort is aan de gang. Blijkbaar zijn ze ervan overtuigd dat alle, ook wetenschappelijk gefundeerde, bezwaarschriften met een simpele veeg van tafel zullen worden geveegd… De lobbymachine draait goed…'

'De macht van het grote geld want OB & D, de kersverse eigenaar van de stortplaats is geen klein sardientje. En aan asbestafval kan men dik verdienen. We kunnen maar hopen dat minister Hilde Crevits haar gezond verstand gebruikt en deze wandaad tegengaat.’

Ludieke acties

‘We zetten twee ludieke acties op het getouw. Actie één. Filip Meirhaeghe rijdt 30 september om 10 uur (vertrek kerk Louise Marie) de asbestroute. Hij nodigt alle wielerfanaten, gewone fietsers en wandelaars uit om hem te volgen.

Actie twee. Als men in Vlaanderen zo lichtzinnig omspringt met asbeststortplaatsen dan kan zo’n stortplaats overal komen. Ook in een kleuterschool, bij de lokale bakker of (waarom niet?) in uw tuin. Vandaar het asbestspel… met het potje asbest.

Het is de bedoeling om het potje asbest zo vlug mogelijk door te geven. Wie het in zijn bezit heeft, wanneer de beslissing van minister Crevits valt, krijgt een asbeststortplaats in zijn tuin of kelder. Het potje heeft al een reis afgelegd. Van het comité naar glaskunstenaar Jan Leenknegt en nu naar Filip.' 'Filip, zorg dat je er vlug vanaf raakt!‘

27 augustus 2007

VADER DAG


190. Ze gaan zijn zeilclubje, het SYCOD in Oostduinkerke verbouwen. Hij vertelt het me met gemengde gevoelens. Ze houden het kleinschalig, stelt hij me gerust. Geen pronkerig gedoe. Geen megadrukte zoals aan die havenpromenade wat verderop in Nieuwpoort. Wel meer berging voor hun boten. En beter sanitair voor de skippers.

Hij heeft lang op mij gewacht. Het klinkt niet echt als een verwijt. Hij zit daar op zijn bankje in het zachte zand, aan de westkant. Vijfentwintig jaar dood. En alweer fideel op onze afspraak. Je dode zoon, mijn lieve broer. Van aan de Blekker ben ik helemaal door de Doornpanne langs het Boothotel in de duinen als een bezetene naar hem toe gelopen.

‘Tweemaal koffie voor ons besteld bij het meisje’, zegt hij. Alsof we samen weer op reportage zijn bij één van de statuskikkers in de Wetstraat. Het meisje draagt onze achternaam nog wel. Puur toeval. Bestaat toeval? Of zijn dit weer van die tekens die ik allang niet meer wil bevatten?

Over jou zegt hij niks, sorry papa maar het is echt wel zo. Of hij je daar gezien heeft. Al de dingen die ik altijd al weten wilde. Omtrent jullie leven na de dood. Geen woord. Alsof je nooit bestaan hebt. Wat zou hij ook ? Jij was al dood toen mijn leventje nog beginnen moest. Je was al lang dood toen het zijne nog niet vroegtijdig - op exact dezelfde leeftijd als de jouwe - werd afgebroken.

Zwijgend kijken we naar het eindeloos gesleur met boten. Zeilen. Touwen. Wielen in het zand. Kreuners. We hebben deze club samen zien groeien. De Steverlyncks, textiliens uit Vichte. De familie Ghijs uit Kluisbergen, drie generaties notaris van vader op zoon. Zij zijn ermee begonnen. Een paar loodsen in de duinen voor hun tuigjes. In de schaduw van de Twenty One, die mastodont uit de sixties. Daarna kwam de gezelligheid, de donkere keet. En nu gaat het steeds meer lijken op de chique Club voor Betere Vlamingen.

Ik moet gaan, zeg ik. Ze wachten met de zeebrasem. Ik ook. Ik moet gaan, doet hij alsof. Maar op mij wacht niemand. Er is gewoon niks na dit leven. Het is meer ik die wacht en wacht. Op mijn geliefde. Op mijn meisjes. Ze doen hun best, stel ik hem gerust. Slaan er zich mooi door. Daarnet nog je kleindochters gezien op de braderie aan de dijk. Zoé en Leah. Zoé is Valérie. En Valérie, dat ben jij. Je lééft.

Een sterke zeebries vermaalt zandkorrels met het vocht in mijn ogen. Sterk zijn. Mij hier niet laten kennen. Tussen al die zeebonken die straks ter kapren varen. Ik wrijf de korrels diep. Tot ze oplichten als roze oplichtende spotlichtjes.

En dan is hij weg, je tweede zoon. Ik wil het meisje met onze achternaam twee koffie’s betalen. Er is er hier bij mijn weten maar één gebruikt door u, zegt ze. Ik dring niet aan. Dit zou ze nooit begrijpen.

J’avais dessiné
sur le sable
ton doux visage
qui me souriait

puis il a plu
sur cette plage
et ton mirage
a disparu

et j’ai crié, crié
Jojo,
pour que tu reviennes
et j’ai pleuré, pleuré
oh j’avais trop
de peine


Niks geen tranentrekker. Harde werkelijkheid, op een bedje van gedroomde realiteit. Mourir, la belle affaire. Maar voortleven zonder jullie. Doch mij hier niet laten kennen dus. Stoer doen. Voor de binken en de zeebonken. Met Breitlings, op Sebago's.

‘Vader Dag’. Brievenroman. Copyright Stef Vancaeneghem.

BLOG BOEK


SIRE,
CECI
N’EST
PAS
UN FLAMAND
‘Vlamingen lachen De Croo weg’, titelt Het Nieuwsblad vandaag.

Bart De Wever: ‘De Croo lijkt op een Vlaming en praat iets wat op Nederlands lijkt' aldus de voorzitter van de Nieuwe Vlaamse Alliantie.

De Wever herinnert zich volgens het middagjournaal daarbij vooral hoe diezelfde De Croo de Vlaams-Nationalisten ooit ‘mentaal gehandicapten’ zou hebben genoemd.

Een belediging voor beide bevolkingsgroepen.

Bij Frieda Van Wijck gisteren op Canvas leerde De Croo ons alvast dat we onze ‘plastron’ best in dubbele knoop leggen en raadde hij ons aan lange sokken te dragen. Van die lange zwarte, zoals de almoezenier van de scouts er destijds droeg .

( Het laatste heb ik zelf kunnen constateren toen de brave man bij de inzegening van onze scoutstoren neertuimelde).

De Croo is al jàren het boezemvriendje van de pendelende Albert (foto). Pendelend met een door ons betaalde Embraerjet van Defensie tussen Laken en de Alpa, zijn yacht van 1,5 miljoen euro. Het nakend einde van een luxetijdperk? Het gaat erg snel nu.

De Wever: ‘België gaat verdampen’.
In spruitjeslucht.

Volgens Karel De Gucht belanden we in Kafkaiaanse toestanden en kan alleen een surrealist als Magritte ( die van ‘Ceci n’est pas une pipe’) er ons nog uithalen.

DE BENIEUWDE RONSENAAR (143)

Na het enorme succes vorig jaar met De Kreuners, brengt Ronse Opscène zaterdag 1 september weer een schitterend rijkelijk gevarieerd programma met ondermeer klassieke muziek, een mobiele beiaard, dans en straattheater.

Op de hoofdaffiche naast Jinx’ Curse, de Ronsese band Electric Ananas, jazz-zangeres Nathalie Delattre en rockband Larsson. Hierna is het de beurt aan MONZA met Stijn Meuris
.


ONTDEK HIER HET HELE PROGRAMMA

Ochtend

Centrum
9u30: Ochtendstoet Stedelijke Harmonie Brandweer

Crypte
11u: Vernissage Hedendaagse Beeldende Kunsten met Julien Coulommier, Marie-Thérèse De Clercq, Gustaaf De Meersman, Frans Gentils, Mark Manders, Johan Parmentier, Johan Tahon, Jan Vindevogel en Stefaan Van Brabandt.

MUST (binnenkoer + plein + Bruulpark): Vlaamse Kermis & Crea-doe-dag (De Vrolijke Kring & Kom Uit Uw Kot
Doorlopend: allerlei creatieve workshops, o.a.
• 9u15-11u30: folkloredans (initiatie ‘Trojka’)
• 11u30-12u30: percussie en vendelzwaaien (initiatie ‘Jakhals’)
9u: onthaal met koffie en thee door Bloemenmeisjes en Belleman
9u15: start wandeling ‘Kom Uit Uw Kot’

Peperstraat (sociaal restaurant ‘De Pepermolen’)
12u: ‘Kom Uit Uw Kot’ breughelmenu

Namiddag

Centrumstraten (Kleine Markt & as Wijnstraat-Stationsplein)
15u: beiaardconcert vanop mobiele beiaard (Kleine Markt)
15u: optreden dansschool Angelique Syroit (Stationsplein)
14u: optocht KUNSTGROEP JAKHALS door centrumstraten
16u: beiaardconcert vanop mobiele beiaard (Wijnstraat)
16u30: The Safety (Stationsplein)
16u: balkunsten & steltlopen door Stijn De Pourcq (Rooseveltplein)
17u15: Free Moe (Stationsplein)
17u: beiaardconcert vanop mobiele beiaard (Rooseveltplein)
17u: balkunsten & steltlopen door Stijn De Pourcq (Guissetplein)
17u: DRUMSPIRIT-BAND o.l.v. Luc Baert door centrum (Europees Kampioen)

Grote Markt

16u: optreden dansschool Valou Schepens
17u30: optreden DRUMSPIRIT-BAND o.l.v. Luc Baert (Europees Kampioen)

MUST (binnenkoer + plein + Bruulpark): Vlaamse Kermis & Crea-doe-dag (De Vrolijke Kring & Kom Uit Uw Kot

Doorlopend: allerlei creatieve workshops, o.a.
• 12u30-13u30: hennatattoo
• 13u30-14u30: zeepgieten
• 14u30-15u30: tassen beschilderen
• 15u30-16u30: Disney-tekenen
• 16u30-17u30: Ytong-beeldhouwen (1e workshop)
• 17u30-18u30: Ytong-beeldhouwen (2e workshop)

13u: optreden muziekorgel met aapje
14u-16u: volksspelen (i.s.m. Dienst Musea Ronse)
14u- 16u30: ‘Montmartre’ met ambachten (potten draaien en keramiek) en optreden van fitness acrobaat Super-Ludovic
14u-16u30: dessertbuffet i.s.m. sociaal restaurant ‘De Pepermolen’ (Berbercultuurtent)
17u: Breugheliaanse broodmaaltijd met zelfgebakken brood, kaas en kop (Berbercultuurtent)
17u: vrij podium

CC De Brouwerij, Brouwerij De Keyser (Priestersstraat 13):

14u-18u: expo ‘Kunst GeRONSEld’ met Martine De Deken, Jo Van der Wulst, Martine Vandesteene, Pato Van Hecke, Rie Vermeren en Sabine Vermeulen
14u-18u: expo Gustaaf De Meersman & Jean-Paul Soudan, doorlopend poppentheater met Stefaan Ponette

Avond (Grote Markt)

18u30-19u: Jinx’ Curse
19u30-20u15: Larsson
20u45-21u30: Electric Ananas
22u-22u45: Nathalie Delattre

23u15-00u30: MONZA

De uurregeling van het programma kan nog licht wijzigen

Meer op: www.bruul2007.be, www.opscene.be, www.komuituwkot.be

(foto’s: Monza en de mobiele beiaard)

26 augustus 2007

DE VERBIJSTERDE RONSENAAR (142)


Wie heeft twee Ronsese baby’s en hun mama zo verloren en zonder ingrijpende beschermende maatregelen laten voortploeteren in een blijkbaar genoegzaam bekende drugstoestand?

Achter deze trieste gruweldaad en dit onvoorstelbaar drugsinferno staat ook een gigantisch vraagteken omtrent schuldig maatschappelijk verzuim van de voor weerloze kinderen verantwoordelijke instanties en een falende Kinderbescherming.