29 juni 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR (125)SAGA
VAN
RIK
TOT
CRIQ


DE
PEET
AAN
DE
MEET
MOGE DE BESTE VERLIEZEN


Of hij nu nog bestaat, die velodroom weet ik niet. Ik durf niet meer naar Blankenberge. Dit vanwege beklemmend jeugdsentiment. Al diegenen die me er als knul knuffelden zijn dood. Zodus.

Het toppunt van geluk heette toen een ‘Boule de l’Yser’. Met een gespikkeld sneeuwveldje van bloemsuiker erop. Om vier uur in mijn zelf gegraven put. Tussen Pier en Staketsel. Mijn schuilput die dra zou verdwijnen in de tsunami van mijn gemengde puberale gevoelens

(‘Boule de Berlin’ was toen vanuit vaderlandsliefde uit het vocabularium geschrapt, na de victorie tegen Duitsland. Vae Victis.)

In mijn strandput organiseerde ik mijn eigen velodroom. Met coureurs van plastic. Mijn favorieten waren de Italianen. Groen wit en rood voor de kampioen. Azuur voor alle andere azurri. Behalve de Giro d’Italia wonnen ze ook nog: de Giro di Lombardia, de Giro d’Emilia, Milano-San Remo, de Tirreno-Adriatico en de Trofeo Barrachi.

Dan de maillot jaune, bien sûr. Doch boven alles: de Belgische driekleur. Dat jaar getorst door Michel Van Aerde die ik langs de autsostradekant van Jabbeke in mijn transistor kampioen had horen worden.

(Een reis naar Bankenberge duurde in die dagen driekwart zondag).

Ronsenaar zijn is het beste wat je kan overkomen als je van velokoers houdt.
Je ziet Jacqueline Anquetil in levende godinnenlijfje uit haar Buick stappen. Hoe elegant ze zich bij de prilste zonnestraal ontdoet van haar imperméable in léopard.

Hoe mooi Nini oogt, in je eigenste buurt, op de tribune. Je begrijpt de visu waarom Felice Gimondi een god is voor alle vrouwen. Waarom Gianni Motta Steve Mac Queen had kunnen zijn. In ‘Bullit.’

Mensen die Vandeputte, Velghe, Raevens, Valckeneire en Decroix heten ontvangen je als snotneus in de Saint-Sébastien. Met door de wol geverfde persmensen die madame Ketels, meneer Romain Vandevijvere en André Spileers heten. Ze koelen er met luide stemme hun koleire op die Jan-Emiel Daele, dat stukste poëemkesschrijver die het aandurft in ‘Is de wielersport rot?’ te suggereren dat de coureurs gedopeerd zijn! Gedopeerd? Hoe komt hij erbij? Hoe durft hij?

Je ziet rondom de kliniek die wiebelende zee van volk. Laverend van kraampjes van Verkindere naar biertenten. Wietenk. Je oudste organiseert er zijn eerste business met de inzameling van lege colaflesjes.

Laurent Fignon verschijnt recht van je scherm in levende lijve op het balkon van het stadhuis. Nukkig. Scheurt weg in zijn rooie Testarossa. Niet zonder eerst nog te proeven van een paar lokale geneugten des levens.

Mensen die Crucke, Deunynck, Hoebeke heten doen de truc van Rik over met Criq. Ronse weer wereldnieuws. De gedoodverfde winnaar verliest. Iedereen ontevreden.

Behalve pennenridders die Robert Janssens, Harry Vanden Bremt, Stefan Van Laere, Tony Landuyt, Marc Dewinter (adieu, lieve Marc) heten. Die handenvol verhalen schrijven over je geliefde en alom vermaledijde Ronse in hun gazetten.

Oh Roonse tooch, oh Roonse tooch. Geift moa nen bees.

Wat Robert Hoebeke, perschef van het BK zondag, in de Knack nièt vertelt is hoe je als Ronsese WK-organisator vakkundig het stijve protocol bij Bocuse onderuit haalt met onbedaarlijke lachbuien. En andere onnoemelijke geluiden. Hoe je het ‘Hotel des Ducs de Bourgogne’ omtovert tot Eurosongfestival: op de tonen van ‘Marina’ en ‘De Internationale.’ Hoe je de Préfècture van Chambéry transformeert tot annexe van het Ronsese stadhuis.

Mensen die Van Den Abeele, Dhondt en Langie heten, draaien het wiel van deze Ronsese saga van Rik tot Criq nu weer verder de legende in. Want Ronse zal altijd Ronse blijven:

Een stad gelijk dat er geen ander is.

En al wens je het de brave Peter Van Petegem als gedoodverfde favoriet niet toe …als Ronsenaar verwacht je Peet aan de meet . En daar bovenop stiekem: dramatiek op de een of andere wijze. Zonder accidenten, welteverstaan.

Hooguit een geplooid voorwiel.
Een gescheurde koersbroek.
Een radeloze blik.
Een vertwijfelde vuist.

Je hoopt dat de beste verliest. Bijschuift in de galerij der volkshelden van Ronse.

Verliezen in Ronse is je stek verdienen in de wielergeschiedenis.

27 juni 2007

HERMES IS RONSEWIE HERMES NIET TERUGGEEFT
WAT HEM VANUIT ONZE DIEPE
GESCHIEDENIS EN LIEFDE VOOR RONSE
TOEKOMT KAN GEEN ECHTE RONSENAAR ZIJN


LAAT ZE VAN DE
OUDE SINT-MARTENS
GEEN BANAAL INHOUDLOOS
TOERISTENHOL MAKEN!


DRAGERS, BELLEMANNEN, LEDEN VAN HET FIERTELCOMITE, GILDE, BRANDWEER, RUITERS, BEDEVAARDERS EN ALLE VRIENDEN VAN DE FIERTEL U BENT ALLEN VAN HARTE WELKOM OP DE PRESENTATIE VAN HET:

HERMES BELEVINGSCENTRUM

DOOR WIM VANDEVELDE

VOORZITTER VAN DE WERKGROEP EN FIERTELDRAGER

U VERNEEMT ER ALLES WAT HET STADSBESTUUR
DAAROVER PROBEERT TE VERZWIJGEN EN TE BANALISEREN

WOENSDAG 4 JULI OM 19 U

ZAAL KAPITTEL (NAAST FAMILIA)

ONTHULLING VAN : ‘DE FIERTEL’

HET NIEUWSTE STUK UIT

DE KERKSCHATTEN VAN HERMES

EEN UNIEK SCHILDERIJ UIT DE NALATENSCHAP VAN EN DOOR WIJLEN ALBERT DE CORDIER

VOOR DE GELEGENHEID WELWILLEND UITGELEEND DOOR DE HEER DEKEN.

.

26 juni 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR (124)


DE VERZWEGEN WAARHEID

OMTRENT HET HERMES BELEVINGSCENTRUM

HOE HET STADSBESTUUR UW PERCEPTIE MANIPULEERT

HERMES VAN ZIJN PAARD DOOR DUIVELSTRUUK.


Maandag presenteerde voorzitter (en Fierteldrager) Wim Vandevelde namens de Werkgroep Hermes Belevingscentrum een maandenlang grondig voorbereide en grondig uitgewerkte power point omtrent de creatie van een multimediaal Hermes Belevingscentrum in de oude Sint-Martens. Hierna eerst de notulen (punt 35) uit het verslag van het schepencollege hieromtrent.

Gelet op de presentatie door de heer Wim Vandevelde namens de werkgroep ‘Hermes Belevingscentrum’, betreffende het opstarten van dit initiatief in de oude Sint-Martinuskerk;
Hoort de bemerkingen terzake vanwege de heer Eric Devos, conservator, waaruit blijkt dat:
- er naast dit voorstel ook nog een ander project groeit voor het voorgestelde gebouw, met name het concept van een bezoekerscentrum voor Ronse of voor de Vlaamse Ardennen
-er slechts een beperkt aantal historische en liturgische stukken rond Sint-Hermes en de Fiertel beschikbaar zijn, en dat die zich quasi allemaal in de Sint-Hermeskerk bevinden, waardoor ze naar de Sint-Martinuskerk overgebracht zouden moeten worden
-het gevaar bestaat dat men dan zeer snel in louter decoratieve, doch inhoudelijk weinig onderbouwde toestanden terecht zal komen
-het meemaken van de Fiertel eigenlijk de beste belevenis is, en dat daar, in eerste instantie aan de historische stoet, moet verder gewerkt worden
-het erg moeilijk zal zijn om de interesse van de bezoeker op lange termijn levendig te houden
-er gewerkt wordt aan een vernieuwde inrichting van de Sint-Hermescrypte, dé plaats waar de cultus rond de heilige kan opgeroepen worden

Erkent dat de Stad Ronse zich historisch ontwikkeld heeft rond de relieken van Sint-Hermes en dat dit aspect zeker een belangrijke plaats verdient in de ontsluiting van ons lokaal erfgoed, met de crypte als uitvalsbasis.
BESLIST
het concept van de beleving rond Sint-Hermes en de Fiertel verder te onderzoeken.


Manipulatie van de perceptie

De notulen van het schepencollege worden doorgestuurd naar de pers. Niets mee aan de hand. Zo hoort het. Ware het niet dat in deze notulen met geen woord wordt gerept over de vele troeven van dit mooiste project omtrent Fiertel en Hermes uit de geschiedenis van de Ronsese Vrijheid. Vele troeven die tijdens de voorstelling uitgebreid in beeld werden gebracht.

Met andere woorden: het stadsbestuur onthoudt de Ronsenaar aldus doelbewust de essentie van de informatie en geeft enkel de bezwaren ertegen mee aan de Ronsenaars. Met name al de argumenten die pleiten voor een herbestemming van de Sint-Martenskerk tot Hermes Belevingscentrum. Zoiets heeft een naam: handige manipulatie van de perceptie.

Twee maten, twee gewichten

Op de bezwaren zelf valt vanzelfsprekend heel wat te zeggen. De Werkgroep neemt zich ook voor dat te doen. Voorlopig alvast dit.

Aan de ene kant worden er vraagtekens geplaatst bij de manier waarop ‘de interesse van de bezoeker op lange termijn levendig kan worden gehouden’.

Aan de andere kant wordt het voorstel naar voren geschoven om van de kerk een vaag en niet nader omschreven ‘bezoekerscentrum’ te maken. Echter zonder dat hieraan dan verder enige invulling wordt gegeven van de manier… 'waarop de interesse van de bezoeker op lange termijn levendig kan worden houden'...

Juist: twee maten en twee gewichten. Dit project moet gewoon wijken voor de hidden agenda waarop allang een 'bezoekerscentrum' geschreven stond.

Schone kostuimen en schone decors?

Voor de rest worden zowel de kerschatten van het dekenaat als het project zelf met groot gemak gebanaliseerd en wordt het hele project ei zo na geridiculiseerd door het maar meteen te herleiden tot ‘louter decoratieve weinig onderbouwde toestanden’.

Het is een merkwaardige manier om de diepe identiteit van Ronse te banaliseren tot weinig meer dan een stuk decor. Het zal allicht meer dan een Fiertelganger in….de gordijnen jagen.

Dit project, dat zowel de hele wordingsgeschiedenis als de fierheid van heel Ronse zou kunnen dragen en uitstralen, wordt in éénzelfde adem herleid tot verlengstuk van de cultus. Dus kan het maar meteen beter helemaal teruggedrongen worden tot in de catacomben, pardon tot in die kelderkerk genaamd crypte.

Het zegt àlles omtrent de manifeste onwil om Ronse de trigger mee te geven die de stad vanuit zijn meer dan duizendjarige ontstaansgeschiedenis verdient en waar zo'n nood aan is.

We zullen de manier waarop de Ronsenaar bij dit alles op een halve gemanipuleerde manier één van de mooiste stadsprojecten ooit wordt ontzegd hier ten gepasten tijde verder nog vaker gedetailleerd commentariëren en er de daders blijvend aan herinneren.

De hele waarheid heeft namelijk haar rechten. En u, lezer van De Benieuwde Ronsenaar, verdient beter dan de halve waarheid uit de notulen van het college.

Ondergetekende maakt zelf deel uit van de Werkgroep Hermes Belevingscedntrum en heeft de voorzitter ervan vaker voorgesteld eruit te stappen. Dit om u, lezer, voluit te kunnen informeren over dit prachtige project, naar een idee van deken Michel Tjoen, zonder hiermee de Werkgroep ooit te comprommiteren.

Er is telkens gevraagd dat niet te doen en het project zelf van binnenuit verder mee te steunen. Iets wat we altijd zullen blijven doen: omdat we het behalve de logica zelf zo mooi vinden. Het echte diepe Ronse op zijn mooist. Het mooiste wat Ronse te bieden heeft in het meest authentieke hart van de Oude Vrijheid. Zeg nu zelf: de Sint-Martenstoren verdient beter dan een hall voor toeristen die er komen pissen en een folder meegraaien... De Sint-Martens verdient het huis te worden van diegene die Ronse gemaakt heeft tot wat Ronse is, hij en geen ander: Hermes.

Werkeloos toezien hoe deze diepste Ronsese waarde en waarheid zomaar doodgemoedeeerd weg gebanaliseerd wordt achter enkele haastig bijeengezochte nepbezwaren, werkeloos toekijken op dergelijke doelbewust verspreide halve waarheden, is iets wat niemand van ons als journalist ooit verwachten moet. Never. Nooit. Niemals. Jamais.

De collega's van de pers zullen overigens zoals altijd al gepland door de Werkgroep de volledige presentatie van het Hermes Belevings Centrum te zien krijgen en kunnen toetsen aan zijn waarde.

Ook de gekozenen des volks van de oppositie zullen, eveneens zoals gepland door de Werkgroep, worden uitgenodigd om op hun beurt de presentatie van de werkgroep te bekijken en te evalueren.

En de schepen van de Fiertel in dit alles? Schrijn-end...

Lees meer hierover op: http://www.nieuwsblad.be/Regio/Gemeente/9600_Ronse/index.aspx

DE BENIEUWDE RONSENAAR (123)

BRUULCONCERTEN: HET HELE PROGRAMMA

START VOLGENDE WEEK VRIJDAG 6 JULI:

BRUUL FOR KIDS BRAHIM & QUESTION


14u: spel- en animatiedanmiddag
18u: optreden Brahim
20u30: optreden Question

Vanaf 14u is er opnieuw een spel- en animatienamiddag waarbij het Bruulpark wordt omgevormd tot een heus speeldorp met springkastelen, een speleobox, trampolines, en nog veel meer. Deze knotsgekke speelnamiddag wordt gevolgd door een optreden van Idool-finalist 2003, Brahim.

Na het optreden voor de kinderen, kunnen de ouders genieten van rocknummers met de Ronsese groep Question.

In de jaren ’70 richtte Peter Dhooge deze groep op die in het verleden het voorprogramma verzorgden van o.a. Arno, The Pebbles, The kids, Plastic Bertrand, The Kids, Jo Lemaire, enz.

VRIJDAG 12 JULI: COCO JR.

Coco Jr & friends zijn een multicultureel gezelschap met heel verschillende muzikale achtergronden. Een aanstekelijke mix van groovy reggae, funk, jazz en soul.

Cocojr’s ‘Bob Marley Salute’ staat voor een boeiende en toegankelijke introductie voor beginners en een frisse, nieuwe kijk op Marley’s repertoire voor kenners en fans.

VRIJDAG 10 AUGUSTUS: LES TRUTTES

Een overdonderende glamour- en glittershow! Get ready to disco… Basgitarist PH Morris is, anders dan zijn artiestennaam doet vermoeden...een Ronsenaar.

VRIJDAG 17 AUGUSTUS: SOFIE & SO FOUR

Of het nu als zangeres van het populaire Trinity was, of als solozangeres: Sofie(onze foto) schrijft al jarenlang mee Belgische muziekgeschiedenis. Haar optredens staan synoniem voor klasse en kwaliteit.

VRIJDAG 24 AUGUSTUS : BRUUL FOR SENIORS

LUC CAALS, NICOLE & HUGO en NO CRAP


15u optreden Luc Caals
18u optreden Nicole & Hugo
20u30 optreden No Crap

De senioren worden ook dit jaar verwend met een hele namiddag optredens. De namiddag gaat van start met humorist Luc Caals. Nadien is het meest bekende showpaar van Vlaanderen aan de beurt, Nicole & Hugo.

De dag wordt afgeloten met No Crap. Met een indrukwekkende playlist, zin voor perfectie en een hoop talenten, brengen ze een mix van hevige en vooral populaire rocksongs.

ZATERDAG 1 SEPTEMBER: RONSE OPSCENE

OVERDAG MUZIEK EN ANIMATIE ALOM.

'S AVONDS OP DE MARKT: STIJN MEURIS EN MONZA


Ook Jinx’ Curse, Nathalie Delattre, Larsson en Electric Ananas zijn van de partij.

(Alle vrijdagavondconcerten om 20u30).

DE BENIEUWDE RONSENAAR (122)


HONDERD JAAR VOETBAL & TWINTIG JAAR KSK

KSK-VOORZITTER VANDENDRIESSCHE VINDT

'FINANCIELE EN ORGANISATORISCHE PUINHOOP'


Uit een opmerkelijk schrijven van de nieuwe KSK-voorzitter Jean-Marie Vandendriessche dat ‘De Benieuwde Ronsenaar’ via een gunstige wind bereikt, blijkt dat het nieuwe KSK-bestuur dezer dagen vooral hopen werk heeft met… puin ruimen.

De voorzitter gewaagt in zijn schrijven onomwonden van een ‘financiële en organisatorische puinhoop’.


‘Het staat buiten kijf dat KSK de voorbije jaren sportieve successen heeft gekend (o.a. 6 jaar voetbal in 2de klasse),’ aldus voozitter Jean-Marie Vandendriessche in dat schrijven.

'Maar de prijs die de actuele bestuurders en medewerkers hiervoor nog moeten afbetalen is wel zeer hoog. Persoonlijk reken ik succes niet louter en alleen af op de sportieve resultaten.’

Penale boeten, loonachterstallen, onbetaalde facturen

Jean-Marie Vandendriessche : ‘Als ik vaststel in welke mate wij de financïele en organisatorische puinhoop de voorbije maanden al hebben kunnen opkuisen, dan mogen wij ook van een succes spreken. Voor het eerst in vele jaren zullen wij wellicht met een min of meer "propere lei" aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen.'

'Zonder in detail te treden, herinner ik hierbij aan enkele netelige dossiers die inmiddels opgelost werden : ROMAN, Penale Boeten, Rode Kruis, loon, huur- en verzekeringsachterstallen, OCMW, ...’

Lijk uit de kast

In de brief, refereert de voorzitter nog aan een lijk dat het voorbije weekend uit de kast is gerold. (Kopie hiervan is in ons bezit, noot van de red.)

Jean-Marie Vandendriessche ‘Het betreft een onbetaalde faktuur van juli 2005 (!) waarvan niemand tot op heden blijkbaar het bestaan af wist ! Echter geen nood, wij zullen hier ook wel voor een oplossing zorgen !’

De duidelijk verbolgen nieuwe voorzitter stuurt zijn mail door aan zo’n dertigtal personen. Hij ziet er bovendien zo te lezen ook geen bezwaar in dat de inhoud van zijn schrijven aan buitenstaanders wordt doorgegeven.

Nieuwe start

KSK organiseert op 14 juli om 19u30 een galawedstrijd tegen Zulte. Op 18 augustus is er dan het grootste Eeuwgala met de befaamde muzikant Freddy Birset, volgens kenners een ware topact. ’s Anderendaags volgt een eeuwbanket.

Hiermee wil KSK duidelijk een streep trekken onder het hoger aangehaalde - recente - verleden en een nieuwe periode inluiden van bloei.

In het kader van deze feestelijkheden hadden we op vraag van Passe-Partout een eerstdaags te verschijnen exclusief gesprek met Orphale Crucke: de man die twintig jaar geleden Club en Assa fusioneerde en zijn naam gaf aan het Ronsese voetbalstadion...

Foto Jean-Marie Vandendriessche Coyright De Benieuwde Ronsenaar.

25 juni 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR (121)
RONSESE POLITIE KLAAR
VOOR VEILIG BELGISCH KAMPIOENSCHAP

DERTIGDUIZEND BEZOEKERS VERWACHT

2OO POLITIEMANNEN EXTRA PLUS 40 INSPECTEURS VAN DE POLITIE-ACADEMIE

KLIK OP ONZE KAART VOOR SITUERING PARKINGS


Voor het Belgisch kampioenschap wielrennen voor profs nu zondag 1 juli worden 200 extra politieagenten ingezet plus een helikopter. Bovendien worden er twee tijdelijke politiekantoren ingericht en 40 inspecteurs van de PolitieAcademie ingezet.

Dat meldt politieschef Roland Schiettecatte vandaag in Het Nieuwsblad en Het Volk in een gesprek met onze perscollega Fernand De Vos.


Politiechef Roland Schiettecatte: 'Om een prima verloop van dit kampioenschap te waarborgen, heeft Ronse in samenwerking met alle hulpdiensten een algemeen nood- en interventieplan opgesteld.

Interdisciplinaire samenwerking is de boodschap. We moeten niet enkel de veiligheid van onze 24.000 inwoners, maar ook die van de 30.000 verwachte bezoekers garanderen.'

Versterking

Roland Schiettecatte: 'Onze veertig manschappen krijgen versterking van honderd collega's uit de omliggende politiezones en nog eens van vijftig van de federale politie.

Om het politiecommissariaat in de Sint-Cornelisstraat, dat middenin het parcours ligt, te ontlasten, openen we twee tijdelijke kantoren, in het OCMW-hospitaal en in het provinciaal instituut Heynsdale. Die kantoren zijn vlot bereikbaar; iedereen kan er terecht voor aangifte van diefstal, verloren voorwerpen, klachten allerhande.

Uit de Oost-Vlaamse politieacademie komen nog eens veertig politie-inspecteurs om de 56 seingevers bij te staan. ‘

Doortochten parcours

Het parcours is volledig afgezet. Er zijn enkele uitzonderingen. Na elke doortocht kan er gepasseerd worden in Spillegem, voor wie de afgebakende zone wil verlaten, in de Sint-Pietersnieuwstraat, om de zone binnen te komen, en aan de rotonde van de Engelsenlaan, voor beide richtingen.

Stand by voor noodsituaties

Roland Schiettecatte: 'De omliggende zones springen ons bij om de verkeersgeleiding rondom Ronse te verzekeren. Politieagenten uit de zones Kortrijk en Brugge kunnen desgevallend bijspringen in noodsituaties. De escorte van de wedstrijd zelf is uiteraard in handen van de federale politie.'

Foto Politiechef Roland Schiettecatte: Copyright De Benieuwde Ronsenaar.