21 maart 2006

DE NIEUWE RONSENAAR (65)

DE GOKCHINEES IN RONSE

SK RONSE VOORPAGINANIEUWS IN DE MORGEN


Ronse, Waasland, Virton, Eupen en Waasland genoemd in verdachte matches

De Morgen pakt er vandaag mee uit op de voopagina. Gokexpert Karl Dhondt, die een belangrijke rol speelt in de onthullingen rond het gokschandaal in het voetbal, heeft het parket nu ook informatie verschaft over duistere praktijken in de tweede voetbalklasse.
In een gesprek met de krant duidt deze gokexpert, die eerder achttien verdachte matchen in eerste wist te ontmaskeren, nu ook twaalf verdachte wedstrijden aan in tweede klasse. Matches waarop opmerkelijk hoge bedragen zijn gegokt.

Minder hoge bedragen

Dhont wil niet kwijt over welke matches het precies gaat. Zegt de expert daarover in De Morgen: ‘Het parket weet waarover het gaat. Dat is genoeg. De bewijslast weegt minder zwaar omdat de bedragen minder afwijkend zijn dan in eerste.’

In tweede klasse bestaan er limieten op het gokken. Daardoor vallen overdreven inzetten minder snel op.

Karl Dhont: ‘Normaal wordt op die matches zo’n 80.000 pond gespeeld. De limiet ligt op 150.000 pond. Ertussen ligt een grijze zone, maar ik denk toch dat er iets aan de hand is als er plots voor 120.000 pond wordt ingezet. Dat is gewoon te veel.'

Vorig seizoen

Wil de gokexpert niet zeggen over welke matches het gaat, dan beklemt hij wel dat het bij die twaalf verdachte matches wel steeds om dezelfde vijf ploegen gaat: Ronse, Waasland, Virton, Eupen en Bergen.
Let wel, het gaat om wedstrijden van vorig seizoen.
De gokexpert gaat ervan uit dat het parket na het onderzoek naar de fraude in eerste met zijn zoektocht verder zal doorstoten naar tweede.

Het is ook niet omdat de gokinzetten in tweede klasse minder hoog liggen, dat de maffia er volgens de expert minder aan verdient.

Karl Dhont: ‘Ze kunnen minder centen opstrijken,maar het kost hen ook minder om spelers om te kopen. Die jongens verdienen niet zoveel geld, hé.’

Valies vol geld

Humo onthulde eerder al dat gokchinees Ye vorig jaar hier in Ronse rondliep met handenvol cash. Volgens de bewoordingen van SK-voorzitter André Deruyver zelf in dat weekblad met een valies vol geld, 'meer dan hij als advokaat ooit zou kunnen verdienen'.

Ye benaderde het bestuur van SK Ronse met de melding dat hij een half miljoen euro in SK wou stoppen. Er werd hier in Ronse een maand lang met de man onderhandeld eer het gesprek werd stopgezet.

(Vervolgt).