15 maart 2006

DE NIEUWE RONSENAAR (63)

Associated Weavers verkocht aan Beaulieu

VEERTIG MILJOEN EURO ONDER HET RONSIES TAPIJT


Stephan Colle en Ann De Clerck van Beaulieu Kruishoutem kopen Associated Weavers International voor 40 miljoen euro. Blijkens informatie die vakkundig vergaard is door Pascal Dendooven en vandaag verschijnt in De Standaard wordt de Ronsese industriekapitein Henri Van Dierdonck, met 18,29 percent de grootste aandeelhouder van AWI, door deze verkoop 7,3 miljoen euro rijker. Zijn vroegere financiële directeur Michel Denys krijgt 2,42 miljoen euro. AWI stelt in totaal 1.140 mensen tewerk en realiseerde in 2005 een omzet van 251,79 miljoen euro voor 48 miljoen vierkante meter tapijt. Het goede nieuws is dat de groep versterkt uit deze overname komt. De jongste jaren stond AW onder druk door de stijgende grondstofprijzen die maar moeilijk konden worden doorgerekend waardoor de rendabiliteit minderde.

De dochter van 'boer' De Clerck

Ann De Clerck (46) is de jongste dochter van Roger ‘Boer’ De Clerck: de bekende pater familias van het veelbesproken Beaulieuconcern. Zij is gehuwd met Stephan Colle (47). Het koppel heeft drie kinderen. Colle & De Clerck hebben een akkoord met het management van AWI om 38 percent van de aandelen over te nemen. Ze bieden 11 euro per aandeel aan: 32,5 percent meer dan de laatste beurskoers.

Win-win situatie

De tak Beaulieu Kruishoutem van Colle & De Clerck heeft voor de productie van zijn tapijten belangen in Zuid-Afrika en Brazilië, voor zijn meubelstoffen in Australië. In Kruishoutem worden nylonkorrels en garens geproduceerd. AWI is de grootste afnemer van die nylongarens in Kruishoutem maar stond de jongste tijd ook onder druk door de daling van de markt van nylontapijt. Doen de duurdere grondstoffen de tapijtverkoop geen goed, dan bezorgen ze de producent van die grondstoffen wel meer winst. In die zin is de verkoop aan producent Beaulieu defensief. De aldus geïntegreerde AWI-groep zou er dus in principe wel bij varen en schokbestendiger worden. Een win-winsituatie voor producent en afnemer.

Kruishoutemse eieren voor zijn geld.

Associated Weavers was een van de eerste echte management by-outs (MBO) in België waarbij de hoofdrol bleef weggelegd voor de managers zelf en waarbij de financiële partners (in dit geval de Bank Degroof en Fortis Private Equity) ondersteunend werkten. De bedoeling van een management by-out is om rijk te worden door de groep na enkele jaren door te verkopen tegen een hogere waarde. Henri Van Dierdonck heeft 22 jaar moeten wachten op het welslagen van deze operatie.

Een groot Ronsenaar

Wie moeite heeft met de - in hogere zakenkringen overigens courante en niet eens ongewone – bedragen, moet er ook bij zeggen dat de bescheiden Ronsese pionier en selfmade wonderboy Henri Van Dierdonck decennia lang duizenden Ronsenaars aan werk heeft geholpen en door deze verkoop tegelijk de toekomst van zijn werknemers verder veilig stelt. Samen met zijn sympathieke directeur Michel Denys heeft hij bovendien een zeer aanwezige rol gespeeld in het sportieve en sociale leven van zijn stad.
Weinig echte doemensen van Ronse deden tevergeefs een beroep op dit duo.

Niet aan de grote klok

Om de positieve open mind van de vrijzinnige Henri Van Dierdonck in al zijn klasse te typeren, nog deze anekdote uit eigen bron. Als sponsor van de prachtige klok die door koningin Paola werd ingeluid in de toren van Sint-Hermes, vond Henri Van Dierdonck het als vrijzinnig mens niet echt passend om ook zelf hiervoor het hem nochtans aangeboden peterschap op te nemen naast meter Paola. Een peterschap dat hij dan maar overliet aan beiaardbepleiter Adelin Devos. Een bescheidenheid die hem typeert en een intellectuele grandeur die hem siert.