27 juli 2010

RONSIES RARITEITENBOEK (8)

DE STEURBAUTSTROETE.

Welgestelden kopen er efemere bezittingen die na hun heengaan inzet zullen zijn van familievetes. Betere woonsten door beëdigde stadsgidsen met de wijsvinger richting hemel aangewezen als biezonder waardevol. Hier heeft u bijvoorbeeld een uniek woonensemble ... De architecturale trots onzer stad. Zie Monumentendag. Uitermate interessant. Her en der met elementen van art deco. Let op het plaatje met de naam van de architect. Ja, dat heeft u goed gezien: overal identiek. Hij heeft zichzelf in deze straat tot welgestelde hertekend. Met steeds weer ietwat andere variaties van dezelfde façade. En zelfs, als het iets meer kosten mag madame monsieur, misschien een logia voor geraniums. Nee, het kan niet?

Faut vous dire, Monsieur
Que chez ces gens-là
On n'cause pas, Monsieur
On n'cause pas, on compte


Dezelfde structuur. Dezelfde bouwmaterialen. Dezelfde lakverf. Achter de ritselende gordijntjes en een Alziend Oog geen inkom, maar een enge gang. Links de logge gietijzeren radiator, onder een tablet van schreeuwlelijk gevlekt marmer. Het doet je denken aan graftombes. Tegen de radiator bengelt, aan een gedraaide draad (gepitst uit de kapstok van Blanchisserie L’Aristocrate in de Bredestraat), een langwerpig aardewerken kruikje halfvol water, waarop een vliegje is vergaan. Het kruikje, een wijwatervat ter humidificatie en finale verdamping van hun bestaan. Vol vergane glorie, holle mystiek en hoogdravende retoriek.

Faut vous dire, Monsieur
Que chez ces gens-là
On ne pense pas, Monsieur
On ne pense pas, on prie


Op de tablet Val Saint Lambert. Avec certificat.

Ga er maar eens met je pink tegen aan.
T’as entendu le tintamarre?
Pas toch op dat ze niet valt .
Het is al goed. Blijf er nu maar af.
Oh je hebt ze wat vies gemaakt!
Was je je handen dan niet. Quelle éducation.
Een uniek stuk, geschonken door nonkel D.
Pour nos fiancailles.


In de vaas: nepbougainvillées. Zal ik je het verhaal vertellen van Monsieur de Bougainville? Ken je zijn ‘Voyage autour de Monde? Neen? Het zegt je niks? Louis-Antoine de Bougainville vertrekt op 15 december 1771 met zijn frégat ‘La Boudeuse’ vanuit Brest naar…

Bronzen klok omarmd door twee cupido's. Een gongslag later. Voorplaats. Een asbakje uit Etretat. Kantwerk uit Brugge. Nee, uit Damme. Bruges je te dis. Glazen speelgoed uit Murano. Ze zijn er nooit geweest. Ze hebben het gekocht op de ‘Foire De Lille’. Net als de Pâté de Foie Gras. Goutez-moi ça. Vous m’en direz des nouvelles. Tegen de muur een kastje met ‘korte’ voor de visites. En rookgerief, voor De Quatertemperdagen. Boogje door langs de dubbele glazen deur. Wie tot hier doorstoot mag zichzelf gelukkig prijzen als intimus. Ze zijn Beau Monde. Nous vivons une époque immonde. Jij wordt sowieso toegelaten, als neefje. Het achterkomertje van hun dode broer dat wel. C’est comment encore ton prénom? Je wordt geduld ten huize van. Als ooggetuige van hun craquelé op de schone schijn. Zie je deze drie aapjes. Horen zien en zwijgen. N’oubliez jamais. Wil je nu vooral zwijgen? Ze willen niks missen van het droomhuwelijk. Op hun Telefunken Maison Vandesande. Op de tafel: ‘Le Soir Illustré’. ‘Le Patriote Illustré’. ‘Point de Vue et Images du Monde’. ‘Paris-Match’. ‘Le Courrier de L’Escaut’. ‘La Dernière Heure.’ Ze zijn er helemaal klaar voor. De koets mag vertrekken. A vous Buckingham Palace.

Quel bel homme!
Tony Armstrong Jones.
Lord Snowdon.


Bisoté, het glas van de dubbele deur. Met in één hoek een gekleurd tafereel: ‘De Ommegang’. Aan de wand een pentekening van de wereldberoemde beiaardier en vriend des huizes stichter van De Feesten. Ce cher ami.

Gebrodeerd tafelkleed. ‘La Libre Belgique’, open op Les Mots Croisés. Het wil niet opschieten, zo te zien. Nonkel heeft het lastig. Aventurier. Découverte Congo. Nonkel gaat voor Livingstone. Santé Stanley.

Een boek van eigen makelij, uit in eigen beheer: ‘Croquis Argentins’. Want hij is ontdekkingsreiziger geweest je peter, wist je dat wel snotneus? En ballonvaarder. En autocoureur. Liège-Sofia-Liège. Op Vacel-Vega.Op Standard-Vanguard. Op Minerva.

Après quoi, une minerve autour du cou et c'est tout.

Tante zucht. Tegen de wand een Pèle-Mèle. Foto’s van zijn reis naar Patagonië. Steam Ship Flandria. Dertien schilderijen maar geen wolcontract voor de fabriek. Le Coq Sur Mer. Een foto, in sepia: Onze Eigen Gesneuvelde Held. De pater familias, deze keer met rouwband om. Een traan. Une pensée. Silence. Was hij echt wel een held? Of deed hij zaakjes met eenieder?

Faut vous dire, Monsieur
Que chez ces gens-là
On n'vit pas, Monsieur
On n'vit pas, on triche


Op de tafel rondslingerende medicatie, doktersvoorschrift ter hernieuwing. Een hometrainer van meer dan 100 kilo. Ongebruikt.

Je souffre trop dessus, quand je pousse.

Dat gaat ze onthouden zegt ze, tante. Dat hij afziet als hij duwt. Leopold Sturbautstraat. Betere tweeverdieners, nieuwe stadsgenoten. Nee, geen …

Ici, point de Berbères sous les réverbères.

Trendy huizen uit verdwenen werelden van toen je er de Ronde van Frankrijk reed, met je neefjes. Om wie het eerst tien blokjes om. Dan een Artic.

RONSIES RARITEITENBOEK
HANDLEIDING VOOR RONSE
Copyright Stef Vancaeneghem.
Illustratie: Michel Provost.