DE BENIEUWDE RONSENAAR (118)
RONSE
WANDELPARADIJS
EN WIELERSTAD?
GEVAARLIJKE
HONDEN
OP BLOSO-FIETS
EN GROTE
WANDELROUTE!
WAAR
BLIJFT
HET
STRATEGISCH
RAMPENPLAN?
GENIETEN MIDDENIN HET GROEN…OF DE CHAOS?
Op 1 april, sowieso al een dag van flauwe grappen, werd in Ronse de August Delfossestraat afgeloten. Het gaat om een doorgangsweg die al sinds mensenheugenis de Dammekensstraat verbindt met de Beekstraat. Een aangelande over wiens eigendom de voetweg loopt trok er die eerste april een afsluiting, plaatste er borden met ‘privé’ en ‘gevaarlijke honden’ en dat was het.
Terecht protesteren Roland Drieghe, Etienne Bourgeus en Jeannine Tassijns als lokale vertegenwoordigers van de natuur-en milieuvereniging Milieufront Omer Wattez in een brief aan de burgemeester(brief, die via een gunstige wind bij de Benieuwde Ronsenaar terecht kwam) tegen deze gang van zaken.
Ze wijzen erop dat de publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van deze – door de stad verharde - doorgang boven elke twijfel staat. Bovendien maakt deze weg deel uit van een GR-wandelroute én van een bewegwijzerde Bloso-Fietsroute. Een beetje wandelaar en fietser weet wat dit betekent en hoe ondenkenkbaar dit is op alle grote routes elders.
Een symboolgeval voor de lamentabele situatie waarmee fietsers en wandelaars van Ronse ondanks alle mooie woorden van het Strategisch Plan aan hun lot worden overgelaten .
‘De Benieuwde Ronsenaar’ nodigt burgemeester Luc Dupont uit voor een tochtje door zijn stad. We roepen hier het bestuur van Ronse op tot een dringend Strategisch Rampenplan voor de Wandelaars en Fietsers.
Eeuwenoude weg….weg
‘We hopen’, aldus de verontwaardigde natuur- en milieuvrienden,‘dat u begrip zult opbrengen voor de verbijsterde reactie van de vele gebruikers en dat u de nodige juridische stappen zult zetten om deze onwettige wegversperring te doen verdwijnen.
Misschien kan een gesprek met de persoon, die wellicht in een opwelling overging tot zo’n trieste daad, een oplossing bieden.
We vinden dat het gedogen van deze wegversperring en zelfs het zoeken van een alternatieve route zou neerkomen op een beloning voor diegene die een openbare weg afsluit. Dat zou voor ons niet tolereerbaar zijn.‘
Van haar kant start de zeer succesvolle wandelvereniging ‘De Chatons’ een petitie voor het behoud van de eeuwenoude voetweg. Ook de vzw Trage Wegen steunt het massale burenprotest.
Groene vinger…afgesneden
Voor het stadsbestuur wordt het de hoogste tijd om die mooie woorden van het Strategisch Plan ‘Genieten midden in de groene heuvels’ maar eens echt om te zetten in daden. Er zal echter nog veel vuil water door de Beekstraat vloeien eer al die keurige slogans uit het Strategisch Plan geloofwaardig worden voor de wandelaars en de fietsers van en in Ronse.
‘Ronse, groene stad in een groene omgeving’ zo lezen we in Het Strategisch Plan. Er wordt ons daarin als Ronsenaars beloofd dat de natuur meer aandacht gaat krijgen. Dat onze parken in en rond het centrum gaan heraangelegd worden tot ‘stadstuinen’: als stemmige oases met groene accenten ‘die een link leggen met de omliggende natuur.’
Met het afsluiten van de Delfossestraat gebeurt alvast precies het omgekeerde. Eén van die ‘groene vingers’ vanuit de stad naar de groene omgeving wordt integendeel…afgesneden. Wandelaars en fietsers hebben er aldus alweer een missing link bij.
Tourke op de velo, Luc?
In afwachting blijft vooral fietsen in Ronse een levensgevaarlijke onderneming. Doe de proef op de som. Fiets gelijk welk invalsweg van Ronse af: Kruissens, Zonnestraat, Ponettestraat, Elzelestraat en je weet het.
Er is niks dat fietsers ook maar enige afgebakende bescherming biedt. Niet eens een aparte rode wegmarkering.
Waarop wacht men? Dat het Gewestwegen zijn? Heeft het Gewest al geen geld meer voor fietspadenverf? Elke Ronsenaar lacht nu al hard wanneer, zoals minister Kris Peeters onlangs weer, Brussel in tijden van verkiezingen een snelle doorsteek van de N60 belooft bij wijze van gazettepraat. Je ziet dan weer eventjes die vette strepen vol beton over landkaarten verschijnen langsheen Zandstraat en Schavaert: tot na de verkiezingen…
Geen Ronsenaar die nog de dupe wil zijn van de electorale betonmolen. Maar dat simpele wegmarkeringen op alle – bestaande - invalswegen van Ronse inmiddels vele levens kunnen redden, daar hebben ze met al hun milieu-effectenrapporteringen blijkbaar nog niet aan gedacht.
Ik nodig bij deze burgemeester Luc Dupont (ik weet dat hij al eens graag langs de Donau fietst) uit om samen met mij een eenvoudige testrit te rijden in Ronse en bijvoorbeeld eens de Ninovestraat op te fietsen tot aan de Savooistraat, dan zo terug langs de Beekstraat. Een paar kilometer, meer niet.
Als we het overleven, zal hij het moeten toegeven: dit is complete chaos van donderende camions en snelverkeer dat zo langs je heen raast en je fiets uit evenwicht blaast….
Op de weg der kampioenen…
Van Omer Wattez gesproken, regelmatig fiets ik de schitterende Fietsnetwerk-Knooppuntenroute af in de hele streek. Een prachtig uitgewerkt systeem dat je over de mooiste wegen brengt zoals gisterenmiddag nog over de Zwalmroute in godvergeten plekjes als Dikkele, Paulatem of Sint-Denijs-boekel…
Wie dat als Ronsenaar doet, zal dan telkens weer met pijn in het hart overal het grote verschil zien tussen ‘Knooppunt’ Ronse en de fietsvriendelijke rest van de Vlaamse Ardennen.
Ronse claimt dan met zijn eendagskampioenschappen wel – terecht - de titel van eerste wielerstad van het land. Maar Oudenaarde is ondertussen aardig bezig zichzelf te ontpoppen als ware fietstersstad voor àlle dagen van het jaar. Zie nu weer die aanleg bij het binnenrijden van Oudenaarde van de nieuwe lang-parkeermogelijkheden voor fietsers. Zie ook de navenante barstensvolle terrasjes vol fietstoeristen en wandelaars.
Wat doet inmiddels Ronse? Het afsluiten van de Delfosseweg kan niet. Laat dit het startsein worden voor een Strategisch Rampenplan voor Wandelaars en Fietsers.
Dan fietsen we samen, zoals Johan Verminnen zo mooi zingt, op de weg der kampioenen van Ronse naar Gent…
<< Home