23 maart 2006

DE SCHRIJFHEREN (9.3)

Roman

Vanderweyden wou in Embargo voortaan beautybladzijden vol jonge lijven.

‘Mascara, de ogen als veluxen van de ziel.’
‘Lipstick.’

Hij zei : moascoraa. Hij zei : li-jep-sti-jek.

Hij wou wintermode in de zomer, zomermode in de winter. De cat walk van Milaan en Parijs. Hij zei kot wolk. Hij wou sexy lingerie.

‘Tangats, rekkers door de bilspleet.’

Hij wou toiletwaters, parfums.

‘Italiaanse flacons voor op de vrouwen hun mus.’

Zijn redactioneel systeem was simpel.

‘Cultuur en literatureluur eruit.’

In de eerste maanden na zijn komst overstelpte hij ons met knipsels uit de buitenlandse sensatiepers. Tabloïds. Boekskes. Blaadjes. Gossip. De hele roddelmolen. Eindeloos voortdraaiend op de reuzenwieken van het niets.

The Daily Mail.

‘Elton John zijn duizend glamourbrillen.’

Elton Dzon zei hij. Glaamoer.

Daily Express

‘Britt Ekland weg van Rod Stewart.’

Stjoewaard zei hij. Briet Eikland.

Ici-Paris.

‘Mireille Mathieu en Johnny Stark. Doen ze het ?’

Dzonnie Stork zei hij. Hij knipte overal stukken uit bladen. Soms minuscule hoekjes.

‘Puis, pis mij hierover een dubbele bladzijde. De mensen willen magie.’

Mazie, zei hij.

‘Prins Karel Graaf van Vlaanderen : gevangene van Nederlandse secretaresse.’

Roddel. Gekwebbel. Gedoe. Gewriemel. Oude verhalen. Nieuwe verhalen. Nepverhalen. Aan zekerheid grenzende onwaarschijnlijkheid. Aan onzekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Bijna nieuws. Net geen scoops. Ei zo na primeurs. ‘Ol’ blue eyes Sinatra piest alweer naast de pot.’ Twee bladzijden. Zijn banden met de maffia. ‘Priscilla Presley is malheureus in de liefde.’ Een halve bladzijde op de laatste. ‘FBI- boss Edgar Hoover huppelt rond in vrouwenkleren.’ Ef Bie Aai boss Edgaar Hoever. ‘Edith Piaf en Marcel Cerdan.’‘De merel en het monster.’ ‘Lisa Minelli zit aan de Champagne.’ Laaiza Minellie. Sampanje. Met als kaderstuk een overzicht van al haar gewezen minnaars. ‘Edith Piaf en Théo Zarapo.’ ‘De oude nachtegaal en haar jonge poenpakker.’Haar jonge poeper, versprak hij zich. Of toch niet. ‘Barbra Streisand. Ze zal nooit meer zingen.’ Maar beter ook, zei hij. ‘Johnny Hallyday rollebolt met stripteaseuse.’ Richard Burton en Liz Taylor. ‘Het duivelskoppel. Kleed dat aan. Kleed dat uit.’ De roverdeling van het verhaal gaf hij ons ook mee. Burton als onstilbare bok met tomeloze seksuele appetijt. Taylor als ongetemde feeks. ‘De bits van Beverly Giels.’ Hij moest zich inhouden, zei hij. Of hij schreef het allemaal zelf. Want we kenden er niks van.

‘A-ma-teurst !’


(Vervolgt).

Uit : ‘De Schrijfheren’. Roman. Copyright Stef Vancaeneghem.