13 december 2021

 BETOVERINGEN (30).

'RAS' IS EEN SOCIALE CONSTRUCTIE
EN HOUDT BIOLOGISCH GEEN STEEK.

Tweemaal 1400 cc
ovenverse hersenen.
Mét gezond verstand.
'De herseninhoud van moderne mensen is 1.200 tot 1400 cc'. Ik lees het hier vanochtend in de ovenverse (zeer aan te raden) geschriften van Johan Braeckman & Dirk Verhofstadt.
Beide filosofen hebben het daarbij over de Flores-mens, van wie het brein te klein lijkt te zijn geweest om als mens te kunnen worden beschouwd. Alle soorten die zijn opgenomen in het geslacht Homo hebben immers een brein van minstens 60O cc. De nieuwste metingen van de Flores-mens zitten daar met 426 cc ruim onder.
*
Dit doet me denken aan wat die wijze mentor van baanwielrenner Kenny De Ketele uit Oudenaarde gisteren in het sportjournaal is komen vertellen over zijn poulain. Allicht vanwege de associatie die mijn eigen (schromelijk ontoereikende) herseninhoud maakt met de zware cilinderinhoud van BMW, veelvoud van die van de Homo Sapiens. (Al blijkt dat zelden uit het rijgedrag van de bezitters) .
Vertelt de mentor: 'Op een dag komt Kenny mij vertellen dat hij een dikke BMW wil. Ik vraag hem gade rapper fietsen omdat ge met een BMW naar de koers komt?'
*
Ik vraag me af of bij al die metingen door paleoantropologen het gezond verstand ook wordt meegerekend, bij wijze van turbo.
Nu Minikalibers zouden er in hun betogingen tegen inentingen, van hier bij ons in Brussel op straat tot in de Trump Tower op de hoogste verdieping bij wijze van upgrade hun voordeel kunnen mee doen.
*
Overigens geeft de wetenschap nu aan dat het begrip 'ras' biologisch geen steek houdt, maar op zijn minst tot de nazitijd hield het concept in Europa stand.
'In sommige kringen wint het zelfs opnieuw aan populariteit. Een kwalijke evolutie waarvoor we alert moeten zijn', aldus de auteurs in hun zoektocht naar menselijkheid.
'Ras is geen biologische realiteit, maar een sociale constructie.' Dankzij gedetailleerd genetisch onderzoek weten we nu dat slechts één mensensoort nog bestaat: de Homo Sapiens.