26 oktober 2020

 AVONDUREN

Ronse, een handleiding.
11. De Nieuwe Ronsese Alliantie
De omwenteling komt er via de huizenmarkt. Dezelfden die dag aan dag kankeren over ‘al die grauwe hier,’ aangepord door de extreme partijtrollen, zijn de eersten om hun huis van de hand te doen aan de nieuwe Ronsese families vanuit Molenbeek.
Een immokantoor aan het station maakt er openlijk een winstgevende business van. Verkoopt Ronsese werkmanshuisjes aan de lopende band. Maakt aldus van Brusselse Molenbekenaars nieuwe Ronsenaars : aan de oevers van de Molenbeek.
Vier huisjes hier voor de prijs van één ginder. Moet lukken. Daar verkopen, hier kopen. Twee keer winst voor de makelaar. De huizenhandel kan uiteindelijk worden stilgelegd. Maar de culturele mix en de diversiteit zijn een onomkeerbaar feit. Ronse is nu een stad van de wereld. Of liever: de wereld is er komen neerstrijken.
De oude rancunes tussen rechts en links borrelen daarbij op. Wie gelooft in dit nieuw gediversifieerd sociaal weefsel van een stad voor alle mensen Tuupe wordt weggehoond als wietie, naïeve kloot, linkse rat, volksverrader.
Ongecomplexeerd Ronsenaar zijn in de wereld van vandaag, eenieder laten leven, het is zogezegd noch min noch meer verraad aan De Waarden Van Het Oude Avondland.
Aloude goede Ronsese vriendschappen worden daarbij zwaar op de proef gesteld, onder druk gezet. Erger nog dan ooit lang geleden, ten tijde van Renaix-Bilingue versus Ronse Vlaams. Ronse lijkt de taal van het hart kwijt. Wat je nu hoort, is de taal van de haat.
Elke Ronsenaar wordt voor de keuze geplaatst, het is wit of het is zwart. Alle zin voor nuance wordt verdacht. Afwijkende meningen worden niet langer geduld. Wie anders denkt, wordt de laan uitgestuurd. Alle aloude zekerheden van de Ronsenaars schuiven ondertussen weg.
Dan haakt het Vlaams Belang, opvolger van het inmiddels verboden Vlaams Blok, verrassend af bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Er is sprake van gesprekken daarover vooraf onder Vlaams-nationalisten.
De Nieuwe Vlaamse Alliantie haalt in elk geval daarop het democratische DNA van het oude Vlaamse Ronse helemaal terug uit de kast.
Dat van de voormalige Volksunie versus historische rivaal CVP.
Het Vlaams-Nationalisme wordt hiermee helemaal op de kaart gezet en maakt zich op voor een wisselcoalitie .
Weliswaar pas ná een mislukte sossenswitch samen nog wel met de NVA die de inmiddels incontournabele burgemeester Luc Dupont op zijn Quickies eventjes buitenspel mikken wou. Niet dus.
In 2024 kan Ronse eindelijk zichzelf terugvinden en een halve eeuw achterstand, alle geleden schade van het wurgstatuut ombuigen tot een volwaardig statuut mét gerarandeerde taalhoffelijkheid voor alle Ronsenaars van vroeger en morgen, van hier en elders.
De valstrik van het donkerste doemdenken is alvast vermeden. Dat is geen kleine verdienste van de Nieuwe Vlaamse Alliantie onderweg naar de zo lang verwachte, altijd uitgebleven echte heropstanding en ontsluiting van Ronse.
Maar het blijft uitkijken voor elke ontsporing. Dé grote uitdaging voor Ronse is er niet minder om : alle Ronsenaars de enige taal terugschenken die er echt voor elke mens toe doet. Die van het hart.
Avonduren.