28 februari 2011

RONSIES RARITEITENBOEK (43)

The Ranch.

Aan de Molen Ten Hengst lijkt de parking op een set van Disney-Pixar. Prehistorische Cars staan er op een rij klaar voor de verovering van Ronse by Night. Waag het niet om hier je tweedehands keverke te stallen. Onbetaalbare topmodellen van toen. Oldtimers vandaag. Inmiddels hopeloos op zoek naar vervangstukken, van silicone en botox. De enige hengst op stal hier is een bloedmooie rooie Mustang. Met, bij wijze van hoefsporen, twee breedbandstrepen Good Year in de kiezel. Giuletta meets Mister Spitfire. Nu en dan wordt, bij het dwarsen van de Ommegang, een droomkar op de Takel van Garage Martial Van Hasselt & Fils gemikt door de Ondine Renault van een niets vermoedende bompa uit Schuusse-les-Bains met in zijn mandeke zijn duurste blauwe geschelpte onderweg naar Barcelona. Behalve op de dansvloer valt hier geen hengst te bespeuren. Dwars door de vlammende houtblokken van de open haard zie je welopgevoede meisjes profijtig zuigend aan strootjes met knikje erin op het randje. De mond in de vorm van een gebroken hart. Het blijft wachten op James Dean.

Coeuj blesssé
tojtujé
paj toe le mal
que toe m’a fee

Petula Clark in haar fonetisch Frans. This must be The Ranch. Jeunes filles en fleurs et en couleurs. Schots rokje met een ‘toespelde’ ter beveiliging. Om Ali Baba op afstand te houden van de schattengrot. Tu es gaga de sa baba. Nouvelle Vague. Gewaagd is wie zich hier als fille de famille nu al durft te vertonen in de ‘loek’ van Françoise Hardy. Nina Ricci zorgt voor L’air du temps. Profumo di donna. Het is eens wat anders dan the smell of lookworst in je hand aan de toog. De côté de chez sosieskens Swann.

La noewie se traîne
La noewie n’en finit ploe

Voor die metalen doorkijkringen van Paco Rabanne is het nog iets te vroeg in Ronse. Maar een zwarte rolkraag kan al. Als het in Le Tabou van Saint-Germain swingt, dan rokt het in Ronse. Zij het vooralsnog geruit en gesplit. Aan de toog moet je als neofiet wezen, voor een vakkundige briefing door de meer ervaren nachtruiters. Je hoort er tips over wie wel en wie niet de moeite loont om er op de verdoken danspiste een koeksmijte voor te riskeren. Wie niet waagt.

Die grute pierse doer, klienen.
Mei hier dieke bolen aan hier uren.
Lek da’k het oa zeege.
De die mei hieren col loulé.
Eu loulé eu loulé eu lalala.
The Tremeloes. (B6 op de Wulitzer, naast de toiletdeur).

Blazen in blauwe blazers komen er aan gestormd. Seven horses in the sky. Alpine Renault. Porsche 911. Sabra. Lotus Elan. Alfa Spider Veloce. La jeunesse blaze(er)ée de Renaix.

Salut les cochons Flamands.
Moe‘k hier ienen ’n piere op zien moale gein?

Op hun hanenborsten zie je goudbestikte écussons van een Yachting Club die niet bestaat. Goudbestikt, goed getikt. Tiens, Marina Marina is er ook. Volgens de kenners aan de toog is zij een ‘n fluitsie van ne cent.

Iek het ôl gedoen zeu, doolie.
‘n Koeksmijte kuinde kroagen, snootie.

Dire qu'il y a
tant d'êtres
sur la terre
Qui comme moi
ce soir
sont solitaires
Wowo wooh.

Net als na cowboyfilms met Charles Bronson in Cinema Familia op zondag zie je kerels heel rancherig bronstig worden. Het lijkt nu wel The Ponderosa Ranch. Bonanza. Op de parking gaan ze nog wat dieper in de nacht op de vuist voor vermeende lieven. Eerst trots dreigend naar buiten, de benen in o à la John Wayne. Dan, na de muilpeer ‘de la part du cochon Flamand’ met het ei in de broek tastend naar de pedaal van hun 'voiture sport'. Weg scheurend richting takelwagen Van Hasselt & Fils. Even the bad times are good. Met de groeten van The Tremeloes. Het is een mooie nacht in Ronse, vol met sterrekes aan de vrieshemel. Terug naar binnen, voorbij het haardvuur. Stuck in the middle of nowhere.

La nuit ne finira donc pas
La lune est bleue,
il y a des jardins
Des amoureux
qui s'en vont main dans la main

The Ranch. Ronse dat met en voor zichzelf cinema speelt. De morgenstond heeft klatergoud in de mond. Er wordt gestoefd nu: tegen het melkwegstelsel op.

Et moi je suis là
A pleurer
sans savoir pourquoi
A tourner
comme une âme en peine

’t Kloert ien Ronse. Richard Anthony hoort de trein van Louise fluiten op C4. Zie je de duizend lichtjes in het dal, gaat je hart wat sneller slaan. Tijd voor thuis. Suske & Wiske wachten je al op met nieuwe avonturen. Je duikt met Tante Sidonie in de koffer. Een fluitje van een cent. Even the bed times are good.

HET RONSIES RARITEITENBOEK.
Handleiding voor Ronse.
Copyright Stef Vancaeneghem.