18 februari 2011

TUUPE VUIR RONSE

De inbreker van de Joly en Tartine & Boterham is opgepakt. Hij is nog maar 25. Volgens de bewakingscamera zat hij netjes in het pak. Wel met bloedspatten van de glasbreuk. Het nette pak werd mogelijks bekostigd met de opbrengst van zijn nachtwerk: eerder tekende hij al voor een diefstal met braak in de Bourse du Commerce. Op Steenbrugge pikte hij een auto die hij wat verderop in Nukerke in de prak reed.

Voor Philippe De Bruyne, de sympathieke uitbater van loungecafé Joly is het in vier maanden al de vierde keer dat hij inbrekers over de vloer krijgt. Philippe start nu een petitie om burgemeester Luc Dupont ervan te overtuigen dat er meer politiecontrole moet komen. En als het kan ’s nachts alstublieft. ‘Toch al positief dat ze hem deze keer zo snel hebben kunnen pakken’ zucht me Philippe die ondertussen alweer op kosten gejaagd wordt om de schade te herstellen.

Oh ja nog dit: ‘De dader is van Tunesische afkomst’, meldt verslaggever ‘fdv’ in Het Nieuwsblad, speciaal om de Dienst Diversiteit te plezieren. Correspondent ‘Fdv’ is dé grote promotor van positieve beeldvorming omtrent Ronse. Zelf is onze Ronsese antropoloog van Belgische afkomst. Dit bij wijze van geruststelling voor verontruste lezers van Het Nieuwsblad.

Gas werd behalve als ontploffingsgevaarte tot voor kort vooral geassocieerd met het Zyklon B dat nazi’s bezigden als doucheschuim en met mosterdgas waarmee Saddam zijn strijd tegen de Koerden kruidde. Nu staat GAS voor ‘Gemeenteljke Administratieve Sanctie’. Geef toe als gruwelijk afschrikmiddel kan het telllen. Sinds 2005 mogen gemeenten zelf kleine overtredingen beboeten tot 250 euro. Graffiti spuiten, wildplakken, vechten, nachtkabaal, vandalisme, vuurwerk. Allemaal goed voor GAS. In Ronse kregen vorig jaar 219 mensen een GAS-rekening aan hun broek.

De kindjes van de derde kleuterklas zullen de commerciële cupido-shit rond Valentijn nu ook wel kennen. Speciaal voor hen organiseerde de Stedelijke Jeugddienst dertien schijnhuwelijken op het stadhuis van Ronse. De kinderen hadden vooraf zelf de droomkoppeltjes mogen aanduiden. Die mochten plaatsnemen in de trouwstoelen om er mekaar eeuwige vriendschap beloven. Daarna trokken de 205 kleintjes in stoet en in vol ornaat naar het COC, waar ze een echt huwelijksmaal kregen geserveerd en een gigantisch dessertbuffet.

De stad geeft het beheer van de parkeermeters voortaan in privéhanden. Meer bepaald aan Vinci Park: u weet wel van die stinkdure ondergrondse garages in Gent, Kortrijk en Oostende. Wie weet zit er ook in Ronse een ondergrondse goudmijn aan te komen. Tot nu toe werden de parkeercontroles verricht door een ambtenaar van ’t stad. En die heeft daar volgens schepen Joris Vandenhoucke geen tijd voor. Met het gevolg dat er veel geld bleef zitten in de zakken van wildparkeerders. Wat er ons niet bij verteld wordt is dat die parkeermeters het vaker niet doen dan wel.

Het vroegere scholencomplex van de Paramedische aan de Ninovestraat geraakt maar niet verkocht. Begrijpelijk want inmiddels is het compleet kaal geplukt , geplunderd, gesloopt, verloederd. Acht jaar staat het daar nu al de schande van Ronse te wezen. Pol Kerckhove kan het niet meer aanzien en doet als voorzitter van het OCMW een bod op het gebouw van 12.500 euro. Of hij het daarmee verwerft is nog maar zeer de vraag. De Federale Overheid vraagt er 750.000 euro voor. De puinhoop paalt aan het toekomstige TIO3-complex waar het Textielinnovatiecentrum komt. Als visitekaartje op een stad met uitzicht is het een heel schoon zicht.Terwijl het bestuur pronkerig en poenig uitpakt met prestigeprojecten als De Ververij en De Stadstuin is er geen geld meer voor waardevol Ronsies erfgoed. Nadat de Oude Sint-Martinus in het hart van de te renoveren Oude Vrijheid eerder al overging in privéhanden, is dat nu ook het geval met het vroegere wijkschooltje in de Rode Broeckstraat. Vorige maand doorverkocht aan een binnenhuisarchitecte die wèl oog heeft voor dit architecturale pareltje. Nu nog wachten tot de stad de loods aan het station aan het Ronsies patrimonium voorbij laat gaan. Goed bezig zijn ze.

Ien Ronse ees dat iet.