20 oktober 2010

RONSIES RARITEITENBOEK (24)

DE PLAASIl était une fois la Place Roosevelt. Aan zijn heup hangt een matraque om je kop tot gekapt te slaan. Aan zijn broeksband bengelt een koppel menotten tegen vlugge vingers in de afdeling rookwaren van de Nopri naast het commissariaat. En 'ne piestolei' om een Ford Mustang mee tot schroot te schieten uit onwettige zelfverdediging. Steve McQueen in The Streets of San Francisco. 'Bullit'. Zondag gezien, in Cinema Familia.(Buuntsies Nuitsies.)

Blauw and Order.
Maximond, minifluitje.

'Oaltijd sarmant oaltijd galant
mei da matrakskie ien mien hand
stoe’k oop de moert oof oop de Plaas
oom het verkier te dirizeiren.'

Dan gaat 'Sjampeeter Zeiventiene' met pensioen. Wie groen licht wil, moet het voortaan zelf vragen en op een knopje duwen. Ronse kleurt rood en in vette verkeersplannen zit er brood. Het mag hopen geld kosten, meneer Pâté. Kwestie van de stadsfinanciën in chronisch onevenwicht te houden. Zullen we het hele plein eens onder de loupe leggen? Gardevil parti. Noer de zoone en de zie. De witte casque wordt een witte kepi. Vrijheidsboom wordt brandhout voor de nieuwe haard. De lichten vervangen door drie zeikende palen. Nattigheid in Ronse, letterlijk. Tot op de stoep.

Café Du Boulevard: afwezig.
Gambrinus: afwezig.
Tailleur Mortier: afwezig.
Quatre Saisons: afwezig .
La Maison Cremers: afwezig.
Le Docteur Decannière: afwezig.
Spiers bedden en matrassen: present.
Blauw op straat: afwezig.


Daarom niet getreurd. Het 'Health Center' wacht er op je, voor soulagement. Het 'Relax Center' helpt je om te bekomen, van de toeters en de bellen van de trouwende strangers in de straat. Zonnebank. Zitbank. Drie banken, na de kredietcrisis. Personeelsinkrimping. Wie niet aan pc-banking doet moet maar zelf overschrijven aan dat ene loket. De hele huiselijke boekhouding op straat. Overschijvingsformulieren op de grond, huishoudfacturen in het rond. De poussette bij de hand. (S)luiers en geschreeuw. Even geduld. Toets per toets.(Het andere loket: ‘Hors Service’. 'Geen geldafname').

Een Turk en twee Chinezen helpen je de ellende van deze nieuwe tijd te globaliseren. De sociale woningmaatschappij vult de gaten van Ronse, met lege huizen. Wie ’s voormiddags gratis parkeert, krijgt ’s middags een fout-parkeer-bon cadeau. Een parkmeter die het niet doet. Een wachter die je beboet.

'De Plaas'. Rondpunt zonder punt. Wie van links komt, neemt zijn voorrang van rechts. Wie naar links kijkt, wordt gepakt langs achter. Rechts en links: gestrekte vingers. Wie zich met de fiets over 'De Plaas' waagt, wordt zijn eigen losse onderdelen. Wie in achteruit zijn parkeerstek verlaat, brengt de hele Plaas tot stilstand, riskeert een (nek)slag van de dolle spookrijder met zijn gepiekte 4x4. (Vannacht nog omnium verzekerd mèt diefstalarm in the Streets of Ronse. Vandaag al in ramkoers op 'De Plaas'. Vanavond in de fik 'an de stoesie').

City Marketing in Ronse. Een schoonheidsspecialiste die je verbouwereerd wezen wat bijwerkt. Een krantenwinkel om er Subito Presto voor te zorgen dat je hier wegkomt. Ware het niet dat je al weg bent van Ronse.

RONSIES RARITEITENBOEK.
Handleiding voor Ronse.
Copyright Stef Vancaeneghem.