08 februari 2008

BEAU MONDE

EEN SLAGERSZOON MET EEN TOGA

'ER ZITTEN BOEREN AAN DE BALIE'

Madame Dédain...


‘Aan de balie zijn er zelfs advocaten van wie de vader beenhouwer is. Er zitten boeren aan de balie.’

Dixit Dame Françoise Desguin (68), advocate en echtgenote van Herman De Croo in de Juristenkrant. Dame Desguin viert dit jaar haar 35ste jaar aan de balie van Oudenaarde. De Juristenkrant wou van haar weten of ze in al die jaren dingen heeft weten veranderen.

Dame Desguin: 'Oh ja, zekers. Er is een andere sociale klasse bijgekomen. In mijn tijd waren het hoofdzakelijk kinderen van advocaten en magistraten, minstens van universitairen. Maar nu! Nu zijn er aan de balie van Oudenaarde zelfs advocaten waarvan de vader beenhouwer is. Niks tegen beenhouwers maar enfin... Af en toe tonen ze toch dat ze geen manieren hebben, hé. Er zitten boeren aan de balie hé.'

En de democratisering van onze universiteiten dan?

Dame Desguin: 'Het is geen democratisering van het beroep, maar een vulgarisering. Er is een verschil tussen de twee, hé.'

De zeden aan de balie, die zijn volgens Dame Desguin 'verwilderd'.

Dame Desguin: 'Men is veel agressiever geworden, in woorden en in brieven (...) Men blaft u af.'

Deze uitspraken lokken een storm van verontwaardiging uit, in de pers, in lezersbrieven, bij de boeren en bij mensen van wie de vader beenhouwer is. Dame Desguin is er ziek van. Van de reacties weltverstaan, niet van haar uitspraken. Ach, ze heeft het zelf allemaal zo niet bedoeld. Geschrokken dat ze is. En daarbij, haar man is zelf een fruitboer.

Ik onthou me van commentaar. Ik wil Dame Desguin namelijk niet nog meer aan het schrikken brengen. Als zoon van een altijd al dode papa ben ik namelijk niet bij machte om Dame Desguin in haar voorname voortreffelijkheid van antwoord te dienen. Al had ik best wel willen tekenen voor een papa slager, een papa boer of een papa tout court. Was hij er maar (niet) geweest... Tot overmaat van ramp moeten mijn drie bloedjes van kinderkens door het leven als het nageslacht van...een journalist en schrijvelaar.

(Mon Dieu, un scribouillard! Un noircisseur de papier! Dieu les garde!)

Ter overweging, bij de ballon Fine Napoléon of de Elixir d'Anvers, misschien toch dit. Ook ter attentie van godbetert 'god-ge-leerde' Rik Torfs die in zijn column één van zijn studentes meende te moeten belachelijk maken:

Hoogmoed komt voor de val.

(Parbleu! Sapristi! Zut alors! Doux Jésus!)