25 mei 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

OPEN BRIEF
VAN EEN
FIERTELDRAGER


Beste Stef,

Er zijn te weinig dragers en de belders om ’t keerie te torsen dit jaar. De helft ervan moet zitten voor de verkiezingen. Onze tests wijzen uit dat het onmogelijk is het schrijn met twee man te dragen en onze belders dubbele trajecten te doen bellen. We dachten aan jou, als trouwe bedevaarder achter het schrijn, om er ook eens de schouders onder te zetten. (Maar zo te horen pas je voor de eer omdat je al teveel Ronsisch leed op de schouders draagt).

Te weinig dragers en belders? Het was gelukkig maar een nachtmerrie, vannacht. En die heeft alles te maken met een vraag die ons, dragers en belders, sinds vorig jaar al bezig houdt. Het bestuur meldde ons toen in een brief: ‘Beste vrienden, voor de Fiertel 2009 zitten we met een ei. We vernemen dat de verkiezingen vallen op de fieto. We gaan niet met genoeg zijn.’

Sindsdien zijn de ergste nachtmerries de mijne, beste Stef. Gien keerie, gien beele, gien droegers, gienen beeleman, gien beidevoerders, gien trommo en flatchie, gien proceesie… Enfin, stront aan d’hiemde! Ze hebben de Ronsenaar goed bij z’n lepels. Deze stad kent één echte hoogdag en laten “ze” nu net op Drievuldigheidszondag verkiezingen doorgaan.

Elio Di Rupo, die zorgt er ondertussen wel lekker voor dat de verkiezingen niet op de hoogdag van Mons vallen als het daar Doudou is en ze er hun draak moeten bedwingen. On-be-spreek-baar dat de verkiezingen op 14 juni zouden doorgaan zoals eerst was gepland want meneer Di Rupo kan het niet hebben. Brussel op stelten gezet en de Ronsenaar de pineut,. Eens te meer : verkiezingen een week eerder, op de Fiertel.

Met angst in het hart heb ik sindsdien dag na dag mijn brievenbus geledigd. Prevelend tot Sint-Hermes opdat er toch geen venijnige oproep zou in liggen om te moeten gaan ‘zitten’. De jongste tien jaar was ik meermaals van de partij, de vrees zat er dus diep in.


















Gelukkig blijk ik dus één van de Ronsenaars die hun Fiertel niet hoeven op te offeren voor het hoger belang. Ik leef dan ook intens mee met al die mensen die zich wel ter beschikking moeten houden. Zitten of tellen: oervervelend en voor 15€ je Fiertel missen het is om … zot van te komen. Ne meinsch zoe’t’er kouwe piese van krahn, zou Tavi zeggen. De klanken van ‘de beele’ horen in de verte terwijl jij stemmen telt in een muf lokaal waar je de ramen moet openen om wat verse lucht binnen te laten. Bestaat er een luguberder gedachte voor een Ronsenaar?

Het minste wat ze zouden kunnen doen, is nog net voor de Fiertel hun afschuwelijke verkiezingspropaganda weghalen. Misschien zal de beele dan toch nog klinken zoals het moet. Als een oproep tot alle Ronsenaars om de rug te rechten. Om met kinderen en kleinkinderen, broers en zussen, vrienden en schoolkameraden, mensen uit andere landen of mensen uit andere steden, gelovigen en ongelovigen onze eeuwenoude Ronsese traditie te geven waar ze recht op heeft: veel volk, een unieke sfeer, een nieuwe generatie Fiertelaars en het besef dat deze keizerlijke traditie alles in zich heeft om werelderfgoed te worden.

En dat, beste Stef, kunnen wij als Ronsenaars waarmaken zonder rekening te moeten houden met de grillen van de Di Rupo’s van deze wereld. De Fiertel als Werelderfgoed? Gewoon een kwestie van een dosis lef, een stevige geut ambitie, de selectie van de juiste medewerkers en wat goeie (politieke) wil.













Oh ja. Tenslotte nog dit. Op Hemelvaart wordt traditiegetrouw met de relieken uitgegaan in de kerk. De klank van de beele horen, maakt bij velen wat los. Na deze dienst wordt er dan altijd even vergaderd. Onze voorzitter, gesteund door alle dragers en belders, meldt aan de uitgevers van het magazine Rendez-vous dat we de tekening van de dronken belder niet hebben gewaardeerd.

Dat vinden we al even erg als de karikaturen die politici ooit gebruikten om hun ideologie te verspreiden. Ondergetekende heeft daarover meermaals protest laten horen op deze blog. Bij deze opnieuw. Want of het nu gaat om een magazine of een politiek pamflet, het maakt ons niets uit. Dergelijke tekeningen vinden we brutaal en ze komen de uitstraling van de Fiertel niet ten goede.

Wim Vandevelde
Fierteldrager