30 maart 2007

BLOG NOTE
Koninklijke
Harmonie
Sint-Cecilia
huldigt
Roland
CardonZijn eerste noten kraakte geboren Ronsenaar Roland Cardon (1929 – 2001) met zijn broer Denis. Nadien kwam hij onder de hoede van Maurice Flamant, de harmoniechef van de Volksbond. Die verwees hem naar Muziekacademie waar hij notenleer, fluit, cello en saxofoon studeerde.

Aan het Conservatorium van Gent behaalde Cardon eerste prijzen behaalde voor notenleer, fluit en kamermuziek en het hoger diploma fluit met grote onderscheiding. Aan het Conservatorium van Luik kreeg hij de Prijs Sylvain Dupuis voor harmonie en een eerste prijs voor contrapunt en fuga.

Kapelmeester

In 1954 was Roland Cardon fluitsolo in de muziekkapel van de 12de Brigade (Ardeense Jagers) in Aarlen. In 1957 werd hij als hoofdonderkapelmeester in de muziekkapel van de 4de Brigade in Luik. In 1963 werd hij kapelmeester van de muziekkapel van de Binnenlandse Strijdmachten in Aarlen en in 1972 officier-kapelmeester bij de muziekkapel van de Belgische Rijkswacht.

Conservatoriumdirecteur

Roland Cardon was muzieleraar in Aarlen, Vilvoorde en Etterbeek en werd in 1982 directeur van het Conservatorium van Oostende. Hij bleef het tot zijn pensioen in 1994. Als kapelmeester raakte hij vergroeid met de wereld van de harmonie-fanfare-brass band waarvoor hij het grootste deel van zijn oeuvre componeerde: veertig marsen, ouvertures, suites, een concerto voor klarinet, solowerken en werken voor beperkte bezetting. Heel wat hiervan werd internationaal uitgevoerd.

Het huldeconcert morgenavond is gratis en start om 18 uur in de Academie voor Artistieke Vorming.