04 april 2006

EGOSTRIP (72)

Jan Leenknegt moet uitkijken of hij eindigt nog als baron zoals Eddy Merckx. Niet dat ik het de begenadigde glaskunstenaar uit de Ronsese Savooie niet zou gunnen. Toen Prins Filip vorig jaar Louise-Marie bezocht vanwege honderdvijftig jaar doorluchtig gehucht, deed Filip samen met zijn vleugeladjudant een ommetje naar het atelier van Jan en koos hij er een werk uit voor zijn Matilleken.

Een beetje kunstenaar die zichzelf respecteert hoort daar niet mee uit te pakken en Jan al zeker niet. Maar hij en ik zijn nu eenmaal bevriende klasgenoten vanaf het eerste studiejaar en via via verneem je dan achteraf zo’n eer.

Vleugeladjudant vind ik een mooi woord. Ik dacht er aan toen Filip vorige week met zijn familie op private audiëntie bij Bendedictus XVI werd ontvangen. Zou zijn gevleugelde engelbewaarder daar iets uit de Sixtijnse kapel hebben weten mee te graaien, bij wijze van presentje voor Mathilleken? Staatsgeheim.

Jan moet toch wel uitkijken Naar mijn goesting vertoeft hij tegenwoordig iets te vaak in koninklijke kringen. Nu gaat hij ook al rondhangen in de villa’s van de koning van Marokko in Casablanca en Rabat. Eer hij het weet, eindigt hij als sjeik in de hangende palmwuivende tuinen van Marrakesh.

Ik zie Jan baron Leenknegt daar al zitten later, in de Savooie voor één van zijn meesterlijke creaties. Hij en ik drinken dan een jat Nescafé terwijl Jan mij zijn schetsen toont voor een nieuwe roos in de kathedraal van pakweg Chartres. Ik zeg dan, met de rechterpink richting hemel, Jan baron mag ik mij nog een Rafaelooke permitteren? Ik ben zot op de cocosnootjes erin.

Jan baron Leenknegt zit daar dan in zijn versleten kiel vol koninklijke decoraties. Mij voor de honderdste keer (ik onthou dan niks meer) uitleggend waarom Duits en Frans glas beter blinkt dan pakweg glas van Boussu. Jan baron schenkt ons nog een glaasje Grappa in van Siena waar hij jaarlijks zijn magische kleuren gaat kapen. Filip, dan allang Chef Protocol van België, valt daarop binnen met zijn vleugeladjudant en vraagt: mag ik ook een glas? Waarop Jan baron Leenknegt hem de roos van Chartres schenkt en om die gulle daad door Benedictus XVI santo subito heilig wordt verklaard.

Het zal allemaal nooit gebeuren. Ik ken Jan te goed. Tegen die tijd heeft hij me al lang ter hulp geroepen, schreeuwende: ‘J’aurais voulu n’être qu'un artiste! Pour pouvoir faire mes beaux vitraux!’

Jan Leenknegt exposeert van 20 april tot 20 mei in Villa des Arts, Casablanca en van 25 mei tot 25 juni in Villa des Arts, Rabat. De tentoonstelling in Casablanca wordt geopend door Jean-Pierre Van Der Meiren, gedeputeerde van Cultuur. Op 25 mei volgt de opening in de Villa des Arts te Rabat door de ambassadeur van België in Marokko.