22 december 2005

DE NIEUWE RONSENAAR (27)

Heet van de naald

Verbolgen Yves Dufour haakt af

Na de bestuursverkiezing van dinsdagavond, waarbij hem een vierde plaats op de lijst werd toegewezen, trekt Yves Dufour zich volgens onze informatie terug van de VLD-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dufour vindt dat hem met die vierde stek niet wordt gegund waarop hij vanwege zijn verdiensten voor de partij recht meende te hebben.

Het was dinsdagavond na de stemming meteen al duidelijk dat Dufour het moeilijk had om zich bij de uitslag neer te leggen. Het glas van de VLD-vriendschap werd na de kiezing zonder hem geledigd. Dufour wordt op de lijst voorgegaan door achtereenvolgens Patrick De Dobbeleer, André Deruyver en Natascha Meeuws.

Dat uitgerekend de ex-LDR-dissident André Deruyver de tweede plaats bezet waarop Dufour zelf zijn zinnen had gezet, moet de gewezen VLD-voorzitter allicht zuur opbreken. Dufour wist zich ook gesteund door zijn invloedrijke vrienden uit golf-en Rotaryclub en wierp zich de jongste tijd in woord en VLD-geschrift op als promotor van het zogeheten Residentieel Ronse met ondermeer… een golfclub als trigger.

Toen we hem in de vooravond contacteerden, was VLD-voorzitter Frans Vandenbossche zelf nog niet op de hoogte gebracht van het voornemen van Dufour om zich terug te trekken.
‘Als er vier kandidaten zijn voor diezelfde tweede plek, dan kan er maar één die plek bezetten’, aldus Vandenbossche in een eerste reactie. ‘Dat is nu eenmaal een stemming. Als eenieder zich terugtrekt die niet precies de plaats toegewezen krijgt die hij verwacht had, waar staan we dan ?’, aldus Frans Vandenbossche.

De VLD-voorzitter gaat nu bekijken hoe de vrijgekomen vierde stek van Dufour wordt ingevuld. ‘Misschien schuiven alle andere kandidaten gewoon een bank vooruit. Of dan komt er nog een andere kandidaat tussenschuiven. We zullen ons daar met het bestuur over beraden.’

We konden Yves Dufour bij het ter perse gaan niet bereiken voor commentaar.