04 juni 2009

HET WORDT AL BIJ EEN MOOIE FIERTEL:
MEER DAN MILJOEN EURO VOOR RENAIXANCE

EUROPA EN VLAANDEREN
GUNNEN RONSE
DE HOOGSTE SUBSIDIE OOIT

VOORMALIG HOSPITAAL GENEEST RONSE
VOORTAAN VAN OUDE KWALEN
EN GAAT VOOR HERGEBOORTE


OCMW- voorzitter Pol Kerckhove meldde ons gisteren in de vooravond hoogstpersoonlijk en heel verheugd zelf het goede nieuws dat Ronse zomaar eventjes 5,1 miljoen euro aan subsidies weet bijeen te sprokkelen om het voormalig hospitaal een zeer toekomstgerichte unieke nieuwe bestemming te geven. Het gaat om de hoogste subsidie voor Ronse ooit. Daarmee wordt het voormalig ziekenhuis van Ronse helemaal omgetoverd tot een Centrum voor ondernemerschap en opleidingen. Meer bepaald gericht op textiel en innovatie.

Als we dus op Fierteldag eerst die vertragende verkiezingsverplichtingen voor het Vlaams Parlement en Europa aan onze marcheerbroek hebben, zullen we nu tenminste toch weten waar dat allemaal goed voor is. Van Europa krijgt Ronse immers 2,5 miljoen euro. Van het Vlaams Gewest 1,6 miljoen euro. Van de provincie 1 miljoen euro. Burgemeester Luc Dupont verwacht dat de renovatie binnen de twee jaar rond is. Hij schat in dat er tegen eind 2011 kan gestart worden met vergaderingen en congressen.

Tuupe vuir Ronse

Met het nieuw Starterscentrum voor Ondernemingen aan de Zonnestraat en de geplande uitbreiding van een ambachtelijke zone aan de Steenweg op Doornik (aansluitend op de nakende doorsteek van de N-60) is de Renaixance niet langer de naïeve wensdroom van de Ronsenaars van goede wil.

En het Facebook mag dan misschien al de (tijdelijke?) internethype zijn van het moment, het aanstekelijk (bijwijlen ontroerend) enthousiasme en het sneltempo waarmee de nieuwe alliantie van alle Ronsenaars ‘Tuupe vuir Ronse’ er nu ook bij de jongere generaties helemaal doorbreekt bewijst dat de Ronsese jeugd meer dan ooit gelooft in ons aller geliefde stad, al dat steriel negativisme meer dan zat is en voor zichzelf een mooie toekomst knokken wil in een tolerante en gastvrije stad met uitzicht op de wereld van morgen.

Ronse vecht nu eindelijk met vereende krachten terug en schudt definitief het immobilisme en het doemdenken van zich af dat al te lang listig gevoed wordt door contraproductief extremisme en goedkoop populisme.

Het nieuws van de megasubsidie betekent ook dat de hoogste Europese instanties geloven in een stad als Ronse op de grens van culturen en onze geliefde stad voluit op de kaart zetten als partner voor de Eurometropool met Rijsel.