12 februari 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR


Open Brief
aan een
Super-Waal

Beste Jean-Luc Crucke,


Ik schrijf je deze brief in mijn moedertaal omdat ik weet dat je die zelf perfect beheerst, ziehier waarover. Meer en meer ziet het er dus naar uit dat Ronse de trein naar de Eurometropool Rijsel-Doornik-Kortrijk mist. In je blog onderken jij als burgemeester van onze grensgemeente Frasnes-les-Anvaing en federaal parlementslid nochtans wél alle mogelijkheden voor de tewerkstelling in dat Eurodistrict.

Je bepleit daartoe met je partijgenoten van de MR dan ook al vlijtig vlottere treinverbindingen tussen Doornik en Kortrijk die deze tewerkstelling over de taalgrenzen heen ten goede moeten komen. Je bent, zoals ze bij ons zeggen ‘goed bezig’. Je hebt daar goede redenen voor want net als in Ronse piekt de werkloosheid in je gemeente boven de tien percent.

Mijn bronnen melden me dat je twee jaar geleden al benaderd bent door Ronsenaars van je brede liberale familie met de vraag al je invloed aan te wenden om Ronse bij de Eurometropool te betrekken. Démarches om ook electoraal te scoren allicht, doch niettemin verdienstelijk.

Ook bij parlementslid Sabien Lahaye uit Poperinge (groot voorstander van dit grensoverschrijdende initiatief) en bij minister Dirk Van Mechelen is het verlangen geuit om Ronse op te tillen van ‘geassocieerde gemeente’ naar volwaardig lid van de Eurometropool in wording.

Misschien is het je bekend dat er ook vanuit deze blog al langer voor gepleit wordt Ronse bij de Eurometropool te betrekken. Zo ging van hieruit eerder al een gelijkaardige open brief naar Stefaan De Clerk, burgemeester van Kortrijk en aan Vlaamse zijde de pleitbezorger van de Eurometropool. De Clerck heeft toen teruggeschreven dat hij zo’n samenwerking met Ronse best wel zag zitten. Ronse zelf helaas niet dus.

Jij schat de mogelijkheden van zo’n Eurometropool blijkbaar wél goed in. Want je mag dan al als hyperactief parlementslid uitgeroepen zijn tot 'Super-Wallon' (Demotte n’a qu’a bien se tenir), je beschikt daarnaast ook over voldoende openheid van geest om grensoverschrijdend te denken. Zoals ze dat bij jullie zeggen: ‘pour faire avancer le schmilblick’.

Je bewijst die openheid trouwens ook langs de kant van de weg met je veeltalige borden: ‘Een gemeente waar iedereen welkom is’. Mooi. Doch genoeg captatio benevolentiae, ziehier waarvoor ik je schrijf. Dit falen van Ronse inzake Eurometropool brengt me op een ander idee.

(Tja, we hebben het als Ronsenaars nu eenmaal geleerd om van elke nieuwe tegenvaller alleen maar sterker te worden. Of creatiever...)

Waarom zouden we, overheen die taalgrens, geen associatie maken van aangrenzende gemeenten in de Vlaamse Ardennen- Les Collines. Frasnes-Flobecq-Ellezelles-Mont de L’Enclus-Ronse-Maarkedal-Kluisbergen?

Samenwerken op stuk van tewerkstelling want er is dus werk aan de winkel. Toerisme en Sport. Mogelijkheden te over: wandelen, fietsen, outdoorsporten, zelfs watersport op het stuk Schelde. Over dezelfde heuvels die de Ronde van Vlaanderen smaakmakend maken en de Franco-Belge kleuren kunnen we onze eigen Omloop organiseren.
Kunst en Cultuur. Een biënnale voor alle kunstenaars van de Vlaamse-Ardennen–Les Collines. Beurtelings in elk van de betrokken gemeenten. We zouden aldus van die vermaledijde taalstreep, die ons al zoveel parten heeft gespeeld, een troef kunnen maken. Utopie?

You may say
I’m a dreamer
but I’m not
the only one.

Zonder dromen is het leven maar niks.
Aan beide kanten van de groene heuvels.

Stef Vancaeneghem

Ps. Geamuseerd heb ik in de Parlementaire Handelingen je woordenspel gelezen met Renaat Landuyt omtrent diens opmerking ‘dat de ene Crucke de andere niet is.’ Vooral je antwoord ‘dat het met je familie politiek gesproken nu de goede kant’ uitgaat, vind ik een sterke ‘bon mot’. Doch dit geheel terzijde. Ter rechterzijde wat jou betreft, welteverstaan.