14 juni 2010

OVER LEVEN IN RONSE

KLAAR VOOR HET BURGEMEESTERSCHAP:
JAN FOULON NIEUWE STEMMENKONING VAN RONSE


Met op dit moment 6.350 stemmen op de Kamerlijst van CD&V achter zijn naam laat de Voorzitter van de Ronsese Gemeenteraad Jan Foulon zijn concurrent voor het Ronsese burgemeesterschap Gunther Deriemaker van SP.a ver achter zich. Meer bepaald met zomaar eventjes 2000 voorkeurstemmen meer.

Erik Tacks rol lijkt daarbij uitgespeeld. Hij moet als laatste opvolger op de Federale Kamerlijst … genoegen nemen met 3.807 stemmen. Ook hij wordt – Vlaams Parlementslid of niet - dus koud weggeblazen door de tsunami van de confederalistische Nieuwe Vlaamse Alliantie. Mede dank zij die historische vloedgolf van Bart De Wever en zijn companen breekt Jan Foulon als stemmenkanon hiermee dus de ban van het donkere extreme doemdenken en het separatisme in Ronse.

Als je echter strikt de cijfers van de voorkeursstemmen voor Ronse zelf bekijkt, kom je vandaag uit op 1387 voor Gunther Deriemaker (vergelijk met Pol Kerckhove bij de verkiezingen vorig jaar: 1584...), 1150 voor Jan Foulon en 890 voor Erik Tack. Lees daarover volledigheidshalve ook de comment van de voorzitter van de lokale Sp.a hieronder.

Sterker dan de storm

Met zijn schitterende persoonlijke score bewijst Foulon tegelijk dat hij zelfs in de allermoeilijkste omstandigheden voor zijn partij een echte winner is. Jan Foulon is vandaag de onbetwistbare stemmenkampioen van Ronse. Hij zit met andere woorden definitief klaar in pole-position voor de opvolging van Luc Dupont.












Anders dan bij de Ronsese socialisten - waar nog altijd grote vraagtekens blijven staan achter de eigenlijke ambities van Pol Kerckhove - lijkt er overigens binnen Foulons CD&V geen enkele discussie te bestaan dat hij en geen ander de man van 2012 wordt voor het burgemeesterschap van Ronse.

Tot dusver blijft Dupont immers bij zijn voornemen om het roer van de stad na twaalf jaar burgemeesterschap door te geven.

Gunther Deriemaker kan van zijn kant vandaag wel uitpakken met een knap globaal resultaat dat van zijn partij de sterkste formatie van Ronse blijft maken. De unitaristisch-solidaire rode burcht Ronse blijft overeind midden de Vlaams-Nationalistische vloedgolf. Ook midden een zee van geel-zwart en Brakels blauw van De Croo-land.

Tuupe vuir Ronse: met wie?

De grote onbekende is bij dit alles voor Ronse wat de N-VA hier binnen twee jaar van plan is en met wie. Maar ook: wat er tegen dan van al die verwachtingen die nu met de hand op het hart in volle overwinningsroes worden geschreeuwd echt in huis zal zijn gekomen. Pakweg dertig maanden is làng in politiek. En het kan snel verkeren. Remember Tindemans en Leterme.

Bijkomende vaststelling: de liberalen van Ronse worden vandaag andermaal geconfronteerd met het pijnlijke gegeven van een groot kiezerspotentieel dat bij de lokale verkiezingen hier in Ronse dan zomaar jammerlijk wordt weggegeven door onderlinge twist en egotripperij en hen belet een rol van betekenis te spelen in een democratisch taalhoffelijk en tolerant bestuur, Tuupe vuir Ronse.