29 maart 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

OPEN BRIEF AAN ALLE WIELERVRIENDEN
WELKOM IN RONSE.
WAAR WIELERTOERISTEN EN
ANDERE ZOTTEN THUIS ZIJN


In het televisiejournaal bombardeert ene Peter Browaeys zichzelf tot Grote Gardevil der Vlaamse Ardennen. Daarbij honoreert hij jullie met de fraaiste scheldnamen .

‘Wielerterroristen’. ‘Bende zotten’.

Voor minder komt de heer Browaeys niet in zijn zondagse pakje piepen op ons scherm. Een vrolijk rondfietsend mens zou voor minder met zijn nagelnieuwe ‘Eddy Merckx X5’ recht naar ‘Het Centrum Voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding’ fietsen.

Peter wie? Peter Browaeys. Gemeenteraadslid van Oudenaarde. Tja, in de week voor de Ronde van Vlaanderen wil elke dorpspolitieker natuurlijk wel een graantje meepikken van de mediagekte. Als goede Ronsese buren van Oudenaarde weigeren we hier echter dieper in te gaan op de gedachte dat Oudenaarde in dat geval weinig meer zou zijn dan een omhoogevallen dorp. Fusie van pakweg Melden en Welden en nog een paar ‘prochies’. Mijn maat Marnic Demeulemeester, de sympathieke burgemeester van de Adriaan Brouwerstad (dit weekend nog bij ons in Ronse voor het goede doel van Hartekamp) zou dat zeker niet graag lezen. Dus wil ik dàt hier niet geschreven hebben.

Dat een Oudenaards raadslid jullie echter aldus als fietsers doodleuk reduceert tot die enkele waaghalzen die hun leven en dat van anderen riskeren voor een goeie chrono is iets wat de heer Browaeys bij mijn weten beter eerst eens kan gaan explikeren in de Oudenaardse gemeenteraad van morgenavond.

Natuurlijk weet ik ook wel dat ze bij de Open VLD (partij van zowel de heer Browaeys, als die van burgemeester Demeulemeester) de ‘freedom of speech’ koesteren als een heilige koe grazend langs de Scheldemeersen. Zeer de vraag echter of die vrijheid dient om jullie gratuit te schofferen in nieuwsjournaals. Gewoon omdat jullie graag eens op de velo kruipen. Kwestie van te ontsnappen aan moeder de zaag, kwestie van de lamentabele Vlaamse volksconditie bij te spijkeren en het bierdebiet langsheen de Scheldekaaien te verhogen.

Wat wil Oudenaarde eigenlijk van jullie? Eerst poten ze er een Centrum van de Ronde van Vlaanderen neer. (Met in de vitrine…de velo van Maurizio Fondriest ‘Renaix ’88’). Vervolgens leggen ze er speciaal langparkeer- parkings aan ter verhoging van de fietsgenoegens. Dan, als het wielerseizoen eindelijk goed van start gaat, is het van: ‘bende zotten’ en ‘wielerterroristen’ .

Neen zoveel is bij dit alles nu wel duidelijk: jullie enige echte thuisbasis kan voortaan alleen nog Ronse zijn. Waar wielertoeristen en andere zotten thuis zijn, onder de beschermende hoede van onze Heilige Hermes. Beste wielervrienden weest allemaal zeer hartelijk welgekomen in Ronse. Afspraak op onze Grote Markt. (Gratis parkeren vanaf zaterdagmiddag).