24 maart 2009

BEAU MONDE

PATERS VAN WESTVLETEREN OP TOURNEE
MET KRUISWEG VAN ARMAND DEMEULEMEESTER


PREMIER VAN ROMPUY REFLECTEERT BIJ JUDASKUS…


Door verbouwingen in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren trekt de Kruisweg van de stilte, het meesterwerk van wijlen de Ronsese kunstenaar Armand Demeulemeester voor drie jaar op tour door Vlaanderen. De Kruisweg hangt er al dertig jaar achter de abdijmuren. Alleen de monniken krijgen hem er elke dag te zien als ze door de pandgang aan de Via Crucis voorbij schrijden. Van de sloop van die pandgang maken de broeders nu een deugd. In plaats van de twaalf monumentale schilderijen op te bergen, sturen de paters de werken tot eind 2011 op tour door Vlaanderen. Mét bijhorende dvd, brochure, poster en het boek ‘De kruisweg van de stilte. Eigen-zinnig.'

De verloochening van…Benedictus

Naast foto's van de schilderijen, detailafbeeldingen en opmerkingen van wijlen Armand zelf, staat in dat boek bij elke statie een meditatie door twaalf Vlamingen en Nederlanders. Zo reflecteert premier Herman Van Rompuy … bij de Judaskus. Benieuwd van wie hij hem straks zelf krijgt. Van zijn vriend Yves toch niet zeker? Auteur Bart Demyttenaere staat stil bij de verloochening van Petrus. ‘Brandend’ actueel. Zeker na de verloochening van condooms door diens opvolger Benedictus.

De Kruisweg van de stilte staat tot 31 augustus tentoon in de kathedraal van Brugge, nadien volgen Laken, Ieper, Gent, Leuven, Antwerpen en Hasselt.