02 oktober 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR

VANAVOND TOPOVERLEG MEERDERHEID

EERSTE KLAS BEGRAFENIS OF TUUPE VUIR RONSE?













LUC DUPONT STAPT IN EURODISTRICT-AGENDA!


De meerderheid zoekt naarstig een uitweg voor de tweespalt rond de brief van burgemeester Luc Dupont aan premier Leterme over de afschaffing van de faciliteiten. Gepland topoverleg daarover tussen de twee meerderheidspartijen moet vanavond leiden tot de aanmaak van een motie in de gemeenteraad van 13 oktober waarin de twee bestuurspartijen zich kunnen vinden. Dat verneemt de Benieuwde Ronsenaar uit doorgaans welingelichte bronnen.

Geen gezichtsverlies. Ook geen mossel noch vis. Wel een motie ‘tuupe’ voor de heropstanding van Ronse. Luc Dupont zou daarbij geenszins van plan zijn gas terug te nemen over de inhoud van zijn brief. Het signaal dat Luc Dupont vanuit Ronse federaal geeft, moet in de motie dus overeind blijven. Wel ziet het ernaar uit dat zo’n motie vanuit de meerderheid er alleen komt als de socialistische meerderheidspartner zich bij dat topoverleg kan vinden in een tekst die tegelijk de (taal)hoffelijkheid van Ronse bekrachtigt. Dàt kan het probleem niet zijn. Er is echter meer aan de hand.


Het zit van binnen…

De verwarring rond Gunther Deriemaker is daarbij allesbehalve het probleem. Deriemaker heeft het integendeel als vervanger van Dupont deze zomer aanvankelijk loyaal gespeeld. En dat zijn eigen verklaringen toen hem nu zuur opbreken is ook al niet hét echte pijnpunt van de hele tweespalt. Wél dat Deriemaker in de gemeenteraad van 1 september openlijk in die loyauteit is teruggefloten door zijn eigen partij. Of liever: door een lokale Sp.a zonder andere structuren dan die van een paar oude machtsfiguren die van de partij een Mexicaans leger hebben gemaakt waarin de pistolero’s elkaar genadeloos in de rug schieten.

Dat is vooral betreurenswaardig voor elke echt solidaire Vlaamse progressieve Ronsenaar die de diepe oorzaken van de Ronsese misère ziet en zich niet wil laten lijmen met Sinterklaasgeschenken zoals ‘compensatiegelden voor tweetalige ambtenaren en leerkrachten’ of druppels goedkope OCMW- olie op de hete plaat...

Tussen hamer en aambeeld

Gunther Deriemaker wordt aldus tussen hamer en aambeeld geplet.Of, zoals in dat lied van Clouseau: 'Het zit van binnen'. Deriemaker toonde zich spontaan een loyale vervanger van zijn burgemeester én zijn uitlatingen voor de Franstalige en andere microfoons over de nieuwe wooncode waren volkomen to the point. Dat hij achteraf schrikt van de positie waarin zijn eigen ‘kameraden’ hem duwen en hij er zich probeert uit te praten met een pers die zijn allesbehalve academisch Frans niet goed zou hebben begrepen, weze hem bij deze vergeven. (Zeker door wie de timing van die verklaringen, ondermeer voor een student-journalistiek bekijkt).

Deriemaker wil loyaal gaan voor alle Ronsenaars maar is daarin teruggefloten door diegenen in zijn partij die hem al een keer belet hebben burgemeester te worden in hun plaats. That’s it.

Hier sta ik, ik kan niet anders.

Er nu nog uitkomen kan voor de meerderheid enkel als ‘de socialisten’ in die motie garanties terugvinden omtrent de taalhoffelijkheid en de solidariteit met onze Franstalige broeders. Dat kan het probleem niet zijn want Luc Dupont heeft het bij ons weten nooit anders bedoeld. De burgemeester van Ronse wil alleen af van de faciliteiten. En dan niét om het spel te spelen van de taalfanaten, de taalracisten, de extremisten, de separatisten . Wel om eindelijk eens af te geraken van de stiefmoederlijke voogdij en de vele bestuurlijke wielklemmen die het welslagen van zijn Strategisch Plan hypothekeren, die de heropstanding van Ronse afremmen en die onze geliefde stad in dramatische werkloosheidscijfers duwen. Mét een danig verminderde koopkracht die het commerciële centrum dan weer wurgt.

De motie van de meerderheid kan daarom niks anders zijn dan een motie 'Tuupe vuir Ronse'. Waarin onze Franstalige vrienden vanzelfsprekend alle garanties moeten krijgen op een taalhoffelijk, tolerant gastvrij bestuur..

Ronse wil mee in het Eurodistrict!

De wil van het stadsbestuur om mee te gaan in de Eurometropool Lille-Tournai-Ronse-Kortrijk kan daarin hét gewenste geruststellend signaal zijn.

De Open VLD van Ronse (sowieso al hopeloos belachelijk met haar wiebelkonterig spel van welles nietes voor de afschaffing van de faciliteiten, zie Passe-Partout deze week) slaat wat dat betreft de bal helemaal mis en holt hopeloos achter de feiten aan. Want wie zich in Ronse een klein beetje wil informeren omtrent de vorderingen rond de deelname van Ronse aan de Eurometrool, zal er niet veel moeite mee hebben om er achter te komen dat burgemeester Luc Dupont zich namens de stad Ronse inmiddels – malgré les apparences - wel degelijk inschakelt in de agendering van het Eurodistrict. Met andere woorden: Ronse wil meedoen.

Het is echter de eerste keer niet dat Dupont eerst zijn dossiers stilletjes uitklaart achter de schermen eer hij ermee uitpakt. Het is zijn stijl van werken. Voortwerken aan Ronse in de schaduw. Wars van populistische stunts, zoals bijvoorbeeld deze week de OCMW-voorzitter met brieven aan de hele bevolking voor de aankoop van - eventueel - goedkope olie…

We kunnen ons daarbij trouwens niet inbeelden dat de Benieuwde Ronsenaar vandaag die informatie omtrent de Eurometropool hier wél exclusief hard maken kan, terwijl de eigen socialistische meerderheidspartner dat zelf nog eens niet geweten zou hebben...in een glazen huis dat het stadhuis van Ronse zou moeten zijn.

Hoe dan ook: een betere garantie van taalhoffelijkheid en solidariteit dan het aanhalen van de banden met onze Waalse en Franse broeders in een supranationaal Eurodisctrict is niet denkbaar.

Gaat men bijgevolg vanavond samen voor Ronse?
Of kiest men voor de eigen politieke beroepstoekomst?

Niets staat een meerderheidsmotie in de weg. Tenzij kwade trouw. Met als zeker gevolg de terminale egotrip van de meerderheid die zichzelf dan enkel nog vier jaar palliatief in leven houden kan. Dan mag tegelijk het Strategisch Plan bij deze ook meteen definitief worden begraven. Komt de motie er niet, dan kan de meerderheid misschien samen nog de koppen tellen rond een motie van Erik Tack: over de afschaffing van de faciliteiten en de volledige aanhechting van Ronse aan de onafhankelijke Republiek Vlaanderen…