03 december 2006

BLOG NOTE

1. Als het ideeëngoed van de Nieuwe Vlaamse Alliantie inderdaad voor tachtig percent samenvalt met dat van de Oostendse brulboei Jean-Marie Dedecker, dan zakt de NVA voortaan vastgeketend aan die losgeslagen boei mee het zeediep in.


2. ‘Connaissez-vous la paresseuse Belgique, et avez-vous admiré comme moi tous ces chiens vigoureux attelés à la charrette du boucher, de la laitière ou du boulanger, et qui témoignent, par leurs aboiements triomphants, du plaisir orgueilleux qu’ils éprouvent à rivaliser avec les chevaux?’.

Charles Baudelaire


3. Alexandre Jollien is aan de navelstreng van zijn mama blijven haperen. Dat heeft hem voor het leven pijnlijk opgesloten in een op zijn minst lastige lichaamsmotoriek.

De verlatingspijn die hij voelde bij het afscheid van zijn ouders, telkens weer opnieuw, gedurende zeventien jaren internaat, gaven hem de wil om in filosofie te speuren naar hulpmiddelen om zijn lot te bezweren.

Alexandre trotseerde zijn handicap. Hij studeerde briljant af als universitair geschoold filosoof. Zijn ‘Eloge de la faiblesse’ werd zeven jaar bekroond door de Académie Française.

Nu ontroert hij heel mediatiek Frankrijk met ‘La Construction de soi’.

In brieven aan ondermeer Boëtius, Epicurus, Schopenhauer en zijn grote voorbeeld Spinoza bouwt hij een innerlijke dialoog op waarin hij zijn queeste naar geluk gaandeweg omzet in de ervaring ervan.

Geluk niet langer verleggen naar elders en naar later. Het goede doen in de blijheid van het hart. Mijn bompa op zijn bank zegde me altijd al hetzelfde.

‘La construction de soi’. 'Un usage de la philosophie.' Alexandre Jolien. Editions du Seuil.