31 mei 2006

DE NIEUWE RONSENAAR (95)

Wieties pakken uit met twee verkiezingsdebatten

Zes jaar geleden werd Wieties opgericht met de bedoeling het politieke leven in Ronse op een kritische maar positieve manier kleur te geven. In de voorbije jaren werden daarom debatavonden georganiseerd zoals ‘De Cultuurschok’, ‘Het Heilige Huisjes-debat’, ‘De 13 Werken van Ronse’ en ‘Blokje Om’ het Vlaams Blok-debat. Elk jaar was er ook Tournée Générale met veel lekker eten, wandel- en fietstochten, muziek en gesprekken met Luc Dupont, Leander Decauter en Rudi Boudringhien en Maurice Bouchez. Wieties nam ook het intiatief voor een wedstrijd rond het Ronsies Gerecht en lanceerde met banketbakker Patrick Baguet de Wietsies.

Om zes jaar activiteit in schoonheid af te ronden, organiseert Wieties in de komende maanden twee verkiezingsdebatten naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober. Het eerste vindt plaats op vrijdag 23 juni om 20u in het O. Cruckestadion (ingang langs de Bieststraat).

Het debat wil duidelijkheid scheppen over de ambities waarmee de diverse lijsten naar de verkiezingen trekken. Het zet daarom de lijsttrekkers van de twee sterkste fracties in de huidige gemeenteraad tegenover elkaar: Luc Dupont (CD&V) en Gunther Deriemaker (SP.a). Het belicht de scheuring binnen de VLD met André Deruyver (VLD) en Rudi Boudringhien (GB-IC). Het zet de drie ‘kleine partijtjes’ samen voor een gesprek over hun overlevingskansen: Joost Hijsselinckx voor Het Belang van Ronse, Chantal Thijsman voor de N-VA en Wouter Stockman (of Peter Nachtergaele) voor Groen!

Het publiek mag telkens aanduiden wie het meest overtuigend overkomt.
De voorzitters van de meerderheidspartijen Jan Foulon (CD&V), Tijl Bondue (SP.a) en Patrick de Dobbeleer (VLD) krijgen het voorlopig laatste woord.

Skrin Vandewalle zorgt voor de muziek. Koen Lauwereyns (Het Volk), Marc Peirs (VRT) en Geert Desmijtere (Passe-Partout) zijn de moderators.
De toegang is gratis.

In september volgt een tweede debat met de lijsttrekkers van de diverse partijen.