26 oktober 2020

 AVONDUREN.

Ronse, een handleiding.
4. Klokkenspel.
De vlag dekt de weke delen die niet getoond mogen worden vanwege de wet op de openbare zedenverwildering. De Belgische wet is daar zeer streng in. Wat op het strand van Blankenberge verplicht verhuld blijft, dient volgens de gouverneur van West-Vlaanderen op 'gegeel' het grondgebied te worden 'verguld'. Ik hou van Blankenberge. Skelptjes zoeken aan de holfbreker. Praatje slaan met de andere hangjongeren daar. Want zo altijd alleen maar rondhangen met de hangjongeren hier bij de Blote Pompier, het steekt tegen.
Alleen op de Genesis, paradijselijk meesterwerk van onze grote kunstenaar Armand Demeulemeester, werd bij pauselijke afwijking een uitzondering toegestaan op Adam en Eva zonder Sint-Jacobsschelpjes om. Van paradijs gesproken, onze stad ligt er middenin. In the east of the far west. Op de grens van Vlaanderen en Lekkerland.
Op de zuil waartegen de Blote treurt, lees je de namen van alle stadshelden die zonder de minste zedenverwildering zijn gaan liggen sneuvelen ter vervulling van hun vaderlandse plichten. Achter hun naam lees je hun geboortedatum en de dag waarop ze gesneuveld zijn voor Belgiƫ. De volgorde is volgens alfabet en houdt dus geen rekening met de ernst van hun sneuveling.
De genaamde Van De Kerfstok kan gemakkelijk gesneuveld zijn van een zware kanonbal op zijn wachtpost. Toch komt hij ver onder Bellinck die misschien maar een onnozel kogelke gekregen heeft dat het klokkenspel danig daveren deed zoals bij het ter kerke gaan op zaterdagavond tot ergernis van terrasjeskloppers in volle dovenmansgesprek.
Bellinck komt niettemin helemaal bovenaan de verzuiling van de Blote Pompier te staan. Van De Kerfstok daarentegen dient geduldig af te wachten tot hij diep onder Bellinck op de zuil voortleeft in onze dankbare herinnering.
Wij dienen hoe dan ook altijd goed te onthouden dat onze voorvaderen gestorven zijn voor dit monument. Hun daden maakten het mogelijk dat ik hier vrolijk in het park een vlinder probeer te vangen voor mijn liefje dat 'Koolwitje' voor totemnaam heeft, de gids die mij doet lijden als Ridder van de Fiertel.
Ik had Van De Kerfstok willen vragen hoe het voelt om helemaal onderaan te hangen op de verzuiling van de Blote. Hij als stadsheld met het grootste orgaan van de hele collectie perrusjen in het park.