12 januari 2014

BRIEFGEHEIMEN

VOOR ELK STERREKE
IN DE OGEN
VAN ELK RONSIES KIND
Zoveel heb ik je te vertellen, dat ik niet weet waar begost.

Vrijdagavond waren we met De Gevuigoode Mandolinen gevraagd om in Salons Remington de Nieuwjaarsreceptie van het stadspersoneel te perturberen met ons Ronsies Repertoire van Goestenge en Gruut Lawoat.

Vooraan op onze speellijst stond jouw tijdloos Bommelsliedje. Al van bij de eerste noten vormde zich spontaan een wilde farandole, aangevoerd door stadssecretaris Linda (ien hier bloeruud kliedsookie),op schouderhoogte gegrepen door projectmanazeur Zulien, gevolgd door ingenieur Danny en Schepenes van Personeelsbewegingen Agnes. De burgemeester van Lierde stond er op te goepen. Mei ’n taute tot op de parkei.

Ien Ronse ee dat iet,
daade’n vinde ien
Lierde niet.

’t waas ’n schuune fieste
ôl tuupe op de piste
’t waas ’n gruute ambiance
farandoolekies dansen
tot deizendaag neuchtenk.


Iemand met kennis van studioknopjes moet wel dringend ‘s jouw tijdloze Ronsese formidabele wereldhit Stromae-niseren en Joetoeben. Dat we hem allemaal kunnen Facebooken. Zo dat heel de planeet jouw kreet vanuit het paradijs boven Ronse hoort:

ALORS ON DANSE?Wees gerust. We vergeten je nooit als Grand Fondateur van oes Boomoofieste. Je hebt er nu zelfs een heel mooi eigen straatje bij in de nieuwe stadstuin. An de Brieë Stroete. Deze zomer scheurden de Kwik & Flupkies van deze tijd er dwars doorheen in hun zeepkisten. Zoals in de tijd dat de tengoos er in je gat brandden, toen je door het gebladerte sloop om vlimbouterkies te strikken van onder je grand chapeau.

De cortège gisterenavond was mooier dan ooit. Zelden zo’n massa volk gezien. Ik heb fantastische Ronsese groepen gezien. En prachtige Bommels Bommels Bommels. Ik weet het, jij wou dat we Bonmoss zouden blijven zeggen. Maar ik veeg er als Bommel mijn plume aan. Wat had je van mij verwacht?

‘k Hei moa grauweloak g’amuserd.
Gien mienuute g’ambeterd.
Heb je vanuit je zevende hemel dat vuurwerk gezien?
Alle vreugdepijlen die we naar je toe mikten?
En dan diene boekee final?
Omdat we je als Ronsenaars willen danken.
Voor elke glimlach. Voor elke dans. Voor elke kus.
Voor elke onvergetelijke bommelsnacht.
Voor elk sterreke in de ogen van elk Ronsies kind.Ronse zal je nooit vergeten. Je feest zal jaar na jaar beter en mooier worden. Het is met de Fiertel onze mooiste unieke trigger. En we hebben er de juiste jonge mensen voor, die als geen andere Bommel weten wat bommelen is. Die weten wat hen te doen staat. (En d’abord: ze kuinen zien dan ze.)

Het is het antwoord van alle Ronsenaars tuupe tegen alle doemdenken omtrent Ronse, tegen alle chagrijn. Ons antwoord met muziek leute en plezier. Tegenover al wie ons als Ronsenaars altijd weer wil vermaledijden en vernederen met miserabilisme.

Ik mik een ferme peute confettis tegen uw wezen. Ik draai mijn tubeke serpentines in een strikje voor jou.

Blijf eeuwig voortleven in je zevende hemel boven Ronse.

Het zal rap weer Fietoo zijn. Dan willen we van jou dat Fierteldeuntje horen,uit je beiaard. En troomoofloatsie. Moer iesties: Boomoofieste.

Aan Ephrem Delmotte, Stichter van de Bommelsfeesten.