12 december 2013

BLOGSTUKKEN

HET MONSTER VOEDEN?‘De pers is machtig. Maar in plaats van te foeteren, moet je als politicus de media proberen te manipuleren in je voordeel.’

Deze komt van Louis Tobback. Op aloude arrogante wijze. Zoals toen hij zogezegd zichzelve voor de TGV smijten zoude zie. Ze komt als quote op de Calimero-kreten van Fientje Moerman. Media manipuleren zeg je, Louis? Helaas, excellentie van state. De tijd dat politici, zoals polderbizon ‘kop’ Van Eynde (De Volksgazet), Miel Van Cauwelaert (Het Volk), Antoon Breyne (De Nieuwe Gids), André Cools (Le Peuple), Joseph Verhoeven (La Cité) ,Louis Van Geyt (De Rode Vaan) hun eigen orgaan ter beschikking hadden om hun vermolmde zuilen overeind te houden, ligt ver achter ons. Media verdampten gaandeweg in de VTM-RTL -isering, de internetversplintering en tenslotte de totale verstuiving in zogenaamd ‘sociale media’. De onomstotelijke Encyclopedia Brittanica werd de zeer twijfelachtige Wikipedia. Feiten werden waarschijnlijkheden. Zekerheden werden vermaald tot amalgaam van giftigheden. Di Rupo aan de schandpaal op aantijgingen van een fantast.

Manipulatie dadde ‘n zal niet meer lukken, jong. Er valt vandaag door jou en je excellente medemanipulatoren, Keizers van Oostende niks of niemand meer te manipuleren. Noch in wat overblijft aan schaarse pershuizen (Persgroep, Roularta, Mediahuis) noch in de zee van zap- je- suf-niche-zenders. Iedereen is kapot gemanipuleerd of weg gemaneuvreerd. Tot en met Caroline Gennez.

Wie het als politicus toch nog probeert zoals Stefaan De Clerck (ex-politicus die voortaan als Belgacombaas voort aan politiek doet en de CD&V het liefst gefusioneerd ziet met de N-VA) kan alleen nog rekenen op algeheel misprijzen van de, door al die excellenties lam gemanipuleerde mensen, die de vertoning voor bekeken houden. Die ver van de gouden kooi van Fientje Moerman proberen de Belgacomfactuur – en ondermeer het salaris van De Clerck - te betalen, de maand door te komen plus, als ze nog werk hebben: de ochtendfiles.Manipuleren zeg je? Te laat, Louis. Sinds de nieuwe meerderheid van Antwerpen weet eenieder wat we na 25 mei 2014 krijgen kunnen.Confederaal Koning Bart De Wever. Vlaamse Prins Kris Peeters. Rode Duivels als sambamoment. Belgian Beer als dorstlesser. Belgian Sjukola als troost en exporttroef. Filip, Mathilde & Astrid als ge(d)ëvalueerde Voyageurs de Commerce. Prins Laurent als knuffel voor Royalty. Heb je geen peiling van Trends bij maandenlang door doctor Johan Van Overtveldt bewerkte lezers voor vandoen.

Het chagrijn van Fientje is rechtevenredig met de ondergang van de post-verzuilde kwaliteitspers en de tot pulp vermaalde rest.

Met Hugo Camps als koning Eénoog voor de heren in golfkar van ’t Putje in Knokke. Dino Camps die stampende voetballers vergelijkt met oorlogsmisdadigers die dringend naar Den Haag moeten. Goe bezig, de kwaliteitspers.

Met Bart De Wever die maandenlang een forum krijgt in De Standaard. Met Prik Torfs die zich met belegen tsjevenhumor in het slappe vuistje lachend mag klaarstomen als KUL-rector en prompt de dieren martelende aloude Alma Mater-beulen sust met de beproefde kalotenformule van ‘het minste kwaad’. (Tuez-les tous, Dieu reconnaîtra les siens). Met Johan Van Overtveldt die van Trends, al te doorzichtig voor woorden, eerst de N-VA-bijbel maakt. Daarmee zijn politieke entree terugverdient. Socialisten van hier en ginder pakkend en bashend op links. De kleine De Croo en de grote Toscane-jongens (De Gucht, Verhofstadt) op rechts. Onderwijl het hele ACW-middenveld wegblazend because of Dexia- Arcopar. Poten vanonder de stoel van de gevaarlijke want iets te knappe Steven Vanackere. 's Lands loodgieter Jean-Luc Dehaene niet meer gezien. Martens dood. Van Ypersele de Strihou naar af, voor twee brandende kaarsen onder het kruisbeeld. Beke bij dit alles koud voor lul gezet door Stefaan De Clerck. (Doe vooral geen moeite meer, fusie met N-VA. Zo krijgt de kleine De Clerck daar ook nog een plaats).

Neen voor manipulatie, is het nu te laat, Louis. We hebben alles al gehad en gezien. Wie echt dwars lag of zijn gedacht schreef die is al dood. Letterlijk of monddood gemanipuleerd. De media zijn vandaag te terminaal ziek om nog gemanipuleerd te kunnen worden. Wat dacht je? Het geld is op. De spaarpot is leeg. De adverteerders verschwunden. In de plaats daarvan: elk zijn eigen Dag Allemaal op de 'sociale media'. Sinds Twitter en Facebook voor eenieder zijn eigenste boekske met daarin zijn persoonlijke waan van de dag. Om een oude Knack-slogan te parafraseren: Wat niet op Facebook staat, is geen nieuws.

Hier zie onze mas met zwembad in Ménerbes.
Hier mijn kindsies aan ons poolhouse.
Onze beste vrienden! (Want de anderen: halve vrienden).
Ik heb goed geslapen! Schitterend gegeten!
Een aanrader dat nieuwe sterrenrestaurant!
Nieuwe Liefde! Het is ingewikkeld. We zijn gesplit!
Ik voel me goed vandaag. Weer weekend! Shit, maandag.
Friday on my mind. Ik heb tandpijn. Mijn kat is dood.
Tussen al die verhalen: Drama Queen Fientje die ook nog wel wat aandacht wil en Louis die bij god de media manipuleren wil. Vroeger zaten de mensen in de steegjes van mijn stad op omgekeerde stoelen. Keuvelden ze gezellig bijeen de waan van hun dagje door, terwijl wij, de snooties, knikkerden of kaatsten. Nu doen ze dat zonder oogcontact op Facebook. In de Colruyt lopen ze voor de rest mekaar voorbij zonder mekaar een blik te gunnen. Facebookfriend forever and never. Iedereen manipuleert iedereen met zijn eigen succesverhaal op Facebook, Louis. Of met een stoere post. Of met het eigen partijprogramma. Ik ben zelf zo'n zogeheten door Fientje (gewezen) gebanvloekte ‘Wetstraatmacho’. Ik kan het nieuws niet loslaten. Moet altijd weer dringend wat posten op mijn Facebookprofiel. ‘Het monster voeden’ noemt Sinardet dat mooi.Waan van de dag. Van monster voeden gesproken. Hier komt de hap voor vandaag. Pieter De Crem die 4 miljard euro uit onze zak schudden wil voor gevechtsvliegtuigen. Om straks het flinke nieuwe Navo-baasje te mogen worden. Mèt monsterachtig salaris en monsterlijke-opzegvergoeding. En die ons dan uit onze eigen zak ook nog een rondje zal komen betalen op de vredige Kerstmarkt. Of die ons als gast bij Marcel Vantilt volgende zomer op onze eigen kosten (Marcel incluis) zal komen vertellen hoe performant die vliegmachienen wel zijn. Hoe nodig om onze Navo-opdracht correct in te vullen. Pink op de naad. Zonder vragen te stellen over die atoombommen van Kleine Brogel eronder. Want wie dié vragen stelt, die voedt het monster. Die moet dringend gemanipuleerd worden. Of monddood gemaakt.