22 mei 2013

BRIEFGEHEIMEN

DE ZONNEKONING VAN ZULTE-WAREGEMDit is de dag waarop voetbalminnend Vlaanderen door het gesubsidieerd zonnepaneel gaat. De dag dat het zonlicht niet meer schijnt. Hoe hij je koud pakt, Francky. Hij, de Zonnekoning. Hoe hij ‘de klus’ klaart. In pure Bonfire of Vanities-stijl. Net op het moment dat je blakend van zelfvertrouwen je schitterende voetbaltoekomst tegemoet ziet. Met op zak een vice-kampioentitel die het Belgisch voetbal tot de laatste match super spannend maakt. Met op zak voor jezelf de dik verdiende bekroning als Trainer van het jaar. Hoe hij je neerlegt als mens. Op het moment dat je tevreden naar huis wil, na dat feestelijk etentje met je team.

Even nog een koud schoteltje voor jou, Francky.
Even nog een galgenmaaltje voor de club.
Eventjes nog een kom linzensoep over je kop.

Hoe hij je in vijf minuutjes doodgemoedeeerd vertelt dat hij Zulte-Waregem verpatsen wil aan Antwerpen. Vertaal in zijn zakentaal: om na de moeder van alle verkiezingen mee te surfen op de golven van verandering . In het nieuwe ’sportivo-politico-industrieel complex’ waarvan de nulmeridiaan door de achtersteven loopt van de Slimste Mens van heel A. En als het aan hem ligt: de omliggende Vlaanders.

Naar ik me laat vertellen is die Zonnekoning van Zulte-Waregem van origine een Ronsenaar. Ronse dat ken jij goed, Francky Dury. Je was hier bij de start van je schitterende carrière een gewaardeerd trainer.

Wel, als Ronsenaar nodig ik Patrick Decuyper uit om die grote ploeg van zijn natte zakendromen maar eens vanuit zijn eigen roots op te zetten. Misschien kan hij dan KSK Ronse verkopen aan FC Barcelona. In ruil voor wat zon op de panelen. Om te beginnen op de Fiertelommegang volgende zondag.

Ik die dacht dat ik na die gokchinees met zijn valies vol geld in en om de kleedkamers alles over voetbal en grof geld gehoord, gezien en gelezen had. Neen dus.

‘De Judas van het Jaar’. Zo wordt de Meest Gehaaide Voetbalvoorzitter van Het Jaar vanochtend genoemd in de kranten. Dat is een belediging voor Judas. Die mens nam voor zijn – door anderen voorgeschreven verraad- genoegen met ocharme dertig zilverlingen.

Ik weet wel, voetbal zonder geld geeft misschien alleen maar Braziliaans straatvoetbal. Maar dan wel spetterend spel met allemaal Wereldbekersterrekes op het truitjes van voetbalvirtuozen. Voetbal zonder ziel daarentegen is als een zonnepaneel zonder zon. Het vreugdevuur der ijdelheden van een meneer die te dicht bij die zon is gaan vliegen om nog te zien waar het lampje brandt.

Het ga je goed Francky Dury. Altijd welgekomen in Ronse. Misschien moeten we naar een grote fusieclub van 'Beide Vlaanders' om eenieder een keer en voor goed duidelijk te maken dat Vlaanderen meer is dan Antwerpen. Waarde Francky, zeg met mijn Ronsese groeten aan de Zonnekoning van Zulte-Waregem dat hij met zijn aandelen de weg op kan van die nulmeridaan . Dat hij met al zijn geld het dak op kan.

(Aan Francky Dury. Voetbaltrainer van het Jaar).