03 februari 2011

OVER LEVEN IN RONSE

KOP OP MET OF ZONDER SPIONKOP
WIE HET BETER KAN MAG HET ZELF DOEN


KSK krijgt van de Ronsiese belastingbetaler jaarlijks 11.000 euro. Plus gebruik van het stadion. Plus het water voor de douche. Plus verlichting. Plus verwarming. Niet niks maar niet genoeg om het te rooien. KSK Ronse zit namelijk op droog zaad en torst een schuldenlast mee van 100.000 euro.

Sportief bengelt KSK halverwege de linkerkolom van derde. Middenmoot. Middelmaat. Mi figue, mi raisin. De businessclub brengt zijn geld op. Al blijft het een onwezenlijke Vondeliaanse vertoning, met de lokale sterren en starlets van het moment. Met societytoestandjes, gevoeligheden en coup de théâtres. Beau Monde in miniatuur. Business in zakformaat.

Aan de overkant, op betere dagen: vijfhonderd supporters. Vijfhonderd te weinig. Sponsors die de gaten in het budget zouden kunnen dichtrijden zijn dunner gezaaid dan ooit of gaan failliet. Zelfs koekjesmarchands laten zich niet meer vangen. Als je leest dat die nieuwe zongebruinde pletwals van Club Brugge die dezer dagen de show steelt in de media zelf geen euro in Blauw-Zwart stopt, dan weet je het wel.

Je kan als ‘die hard Ronsenaar’ met KSK-voorzitter Jean-Marie Vandendriessche van mening verschillen over de wenselijkheid om te fusioneren met Oudenaarde in een nieuw te bouwen stadion te Nuikerke of all places, het belet niet dat het totally not done is dat deze best goed bedoelende man en zijn privé-entourage tegenwoordig ook nog eens de kop wordt vol gescholden door canaille dat des zondags de frustraties meent te moeten bekoelen op mensen zoals Vandendriessche die dus wél diep in de eigen portemonnee en in hun tijdgebruik tasten om Ronse nog een stekje te gunnen in het nationale voetbalgebeuren. Wat je met dat gescheld voor of na de match bereikt is dat zo’n voorzitter er op een dag finaal een streep onder trekt en met zijn gratuit geschoffeerde echtgenote gaat wandelen op de dijk. Ver van het ongeregeld. Je zou het voor minder en hoe zou je zelf zijn. Wie het zoveel beter kan, die moet het dan maar zelf doen.

Als het aan iets niet ligt, dan is het wel aan de inzet van de voorzitter. KSK is gewoon ziek aan datgene waaraan het hele Belgische voetbal lijdt. Teveel aanbod. En teveel geeft op den duur te weinig. Vijfhonderd man om de veertien dagen is dus veel te weinig. Ik hoor nu KSK-medewerkers verzuchten dat ze dan wel op Oudenaarde honderd Ronsenaars te zien krijgen die nooit naar de thuismatchen van KSK komen. Of dat het verschil zou maken? Andere clubs in hogere halen niet veel meer publiek. Voetbal gaat gewoon kapot aan overaanbod, zeker hier vanuit de Vlaamse Ardennen. Zulte-Waregem. AA Gent. Topmatches van Brugge en Anderlecht.

De dag dat het Park Lagache en het Vandewielestadion verlaten werden, bleef er onderweg definitief en onomkeerbaar iets achter hangen: de sfeer van weleer. En die komt niet meer terug. Voetbal aan huis in een gezellig park met vijfduizend man om Yamuka te zien scoren tegen Willebroek. It's alle gone with the wind in de kastanjelaars.