06 oktober 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

DE CRYPTE VAN SINT-HERMES:
VAN HEILIGDOM TOT GEILIGDOMTHE BEST OF OUDENAARDE
DUIKT IN HET DIEPE RONSE


Het is maar best dat de brave Pater Damiaan het fraai ogende Oudenaardse reclameblad ‘The Best Of Oudenaarde’ deze week niet meer in de bus op Molokai heeft gekregen of die heiligverklaring in Rome zondag dreigde op de valreep nog te ontsporen tot een geiligverklaring.


Het stilistisch kwaliteitsblad ‘The Best of Oudenaarde' strijkt deze keer voor een machtig mooie fotoreportage neer in de Ronsese crypte.

'Intieme sfeer,
uitgestrekte perspectieven'...


‘Want,’ zo schrijven de makers van dit fraai ogend Mode-en Lifestyle-magazine zeer terecht, ‘de crypte van Ronse is uniek.’

‘Zij is zowel uit esthetisch als uit archeologisch standpunt uitzonderlijk en combineert op een harmonische manier een intieme sfeer met toch uitgestrekte perspectieven.’

We zouden het eerlijk gezegd, en zo te zien aan de foto’s, echt niet beter kunnen verwoorden. En, uit de pen van Oudenaardisten doet ons dat als Ronsese chauvinisten dubbel plezier.Ik denk dat mijn gewezen leraar esthetica ‘paster Mol’ zich in zijn jarenlange archeologische zoektocht nooit zoveel moois heeft kunnen inbeelden, qua opgegraven schoon in zijn crypte.

Een diepgelovige mens zou voor minder van zijn bidstoel tuimelen. Ik zie zo’n reportage nog niet direct gerealiseerd in de groene Moskee, daar mogen alleen de schoenen uit. De gelovige diep-christelijke gemeenschap van Ronse raast nu duidelijk in ijltempo door de nieuwe eeuw en de nieuwe tijden.

Nadat we onze Fietoo-kanunnik al sierlijk de Gevuigoode Mandolienen hadden weten dirigeren na een Ronsiese mis bij de Paters, nadat we de bisschop van Gent de waard van Café Memlinck hebben weten uittokkelen op zijn instrument, nu deze geslaagde lingerieshow in de crypte. God, Maria, Jezus koast noa mien uure! Er zijn geen zekerheden meer! Tuupe noer de crypte! Ien Ronse ees dat iet!

'The Best of Oudenaarde' mag wat mij betreft altijd nog eens langs komen in Ronse. De knappe fotoreportage is overigens van de ervaren top-fotograaf Roger Dijckmans: één van de allerbeste fotografen van het land.