14 december 2006

BLOG NOTES

Verhofstadt die Herman De Croo op de vingers tikt omdat die het opneemt voor prins Laurent. Du jamais vu. En de freedom of speech dan? Eventjes vergeten?

Guy Verhofstadt vertoeft met zijn berisping in het gezelschap van… ex-liberaal Jean-Marie Dedecker. Die beschuldigt Herman De Croo ervan een baronstitel te ambiëren.

Laissez-moi rire doucement, j’ai les lèvres gercées. Baron? Allicht is De Croo inmiddels al tenminste twintig keer door zijn goede vriend van altijd Albert II een of andere veel zwaardere adellijke titel aangeboden.

Conversatie bij de steak archiduc:

Herman cher ami, Duc de Brakel ça sonne bien.
Ou Vicomte de Renaix? Marquis de Parike?
Say it, you got it.
Non majesté, avant l’heure ce n’est pas l’heure.
Un délice ce Château Petrus.
C’est comme un petit ange qui pisse dans mon gosier.


Of Herman De Croo er goed aan doet het voor Laurent van België op te nemen, zal hij zelf wel eerst goed hebben afgewogen. Ik laat het hier in het midden. Maar de kamervoorzitter moet het als eerste burger van dit land mogen en kunnen zeggen, wanneer hij vindt dat zijn maatje Laurent in de lichtzinnigheid van een bestaan als elfde in de rij voor de Belgische kroon gebruikt wordt als paravent voor gesjoemel door ‘raadgevers’ met kolonelsterren op de kepi.

Als de voorzitter van het parlement daarover van de premier al zijn mond niet meer mag opendoen, wie dan wel? Dedecker? Ja, goed weer. Ik ben op dit moment een turf aan het verslinden over het leven van Voltaire. Het totaal niet eens zijn met wat de andere zegt maar er alles voor doen opdat hij het zou kunnen zeggen. Misschien moet Guy Verhofstadt omtrent die freedom of speech wat vaker de uitstekende webstek lezen van zijn broer Dirk (www.liberales.be) .

De RTBF heeft gisteren in een nepjournaal het einde van België afgekondigd. Koning en koningin hadden zogezegd met een legervliegtuig vanuit Melsbroek het land verlaten. (Naar de kerstmarkt van Châteauneuf-sur-Grasse, allicht). Het Vlaams Parlement had eenzijdig de onafhankelijkheid van Vlaanderen afgeroepen.

Met andere woorden: de radiograp van Orson Welles’ War of the worlds uit 1938 smalletjes overgedaan, op televisioneel gebied. Het nieuws over het einde van België werd blijkbaar au serieux genomen door Le Monde en de Amerikaanse zender CNBC.

Door dit fictief omspringen met de hardnekkige perceptie vol kwade trouw die ze over Vlaanderen koesteren, duwen de Walen en een bepaalde Brusselse RTBF-kliek de Vlamingen aldus steeds verder in de hatelijke karikatuur die ze maar al te graag heel ongenuanceerd van het vrije verdraagzame welvarende Vlaanderen ophangen.

Zoals het eerder werd beschreven in dat éne foute (achteraf door hemzelf genuanceerde) zinnetje van de voor de rest magistrale Brel in Les Flamingants: ‘Nazis durants les guerres et catholiques entre elles’.

De RTBF speelt aldus op een journalistiek totaal onaanvaardbare manier perfect in de kaart van allang gemarginaliseerde neofascistische avonturiers die hier zomaar gratuit het draaiboek voorgeschoteld krijgen van het elitaire intolerante Vlaanderen waarvan ze in hun donkere achterkamertjes dromen. Ze krijgen het applaus van wie ze verdienen. Doch dit is Vlaanderen niet. Nooit, niemals, never, jamais.

Als meneer Gerlache, deze baas Ganzendonk van de RTBF, zich op deze zielige manier geroepen voelt om weldenkend België of wat daar graag voor door gaat aan de betere kant van Uccle te behoeden voor de neofascistische waanzin door de grote meerderheid der verdraagzame en solidaire Vlamingen te beledigen als een ondemocratisch volk, dan is dit de domste en slechtst denkbare.

Petit monsieur, Gerlache. Petit esprit. Leer eerst keurig Nederlands en begrijp Vlaanderen, eer je België aldus wil 'waarschuwen' voor een Vlaamse putsch op de rug van alle Vlamingen die voor Wallonië betalen.

U doet aan regelrechte politieke beïnvloeding door de dialoog met Vlaanderen over een nieuwe stap naar het confederale België van morgen vooraf al te conditioneren. Dàt zal u niet lukken. Eigenlijk moeten we u als democratische Vlamingen dankbaar zijn: dat we met zijn allen als Vlamingen bij om het even welk gesprek voortaan dubbel op onze hoede zullen zijn voor zoveel kwade trouw.

Misschien moeten de Vlamingen zich maar eens niet langer laten beledigen met hun eigen transfergelden voor ondermeer Vlaamshatende poppenkasten zoals het RTBF-journaal.

Van de 'vrijstaat' Charleroi hoeft er overigens allang geen fictie meer te worden bedacht. Daar snelt de realiteit uw fictie voorbij. Maar u stuurt uw filmploegen liever naar een fictieve grenspost hier in Vloesberg.

Gerlache, u bent een heel flauwe Belgenmop. La Flandre profonde démocrate vous dit le mot de Cambronne.

Vlaanderen heeft van Wallonië geen lessen in democratie te krijgen. Toch zeker niet als het gaat om loyauteit tegenover het koninkrijk België en zijn koningshuis. Of kennen ze daar (goed gezien Yves Leterme) behalve geen Nederlands ook hun Belgische geschiedenis niet? Meer bepaald die van de stemming bij de Koningskwestie.

Overigens was Léon Degrelle, het SS-vriendje van Hitler, bij mijn weten geen Vlaming.

‘Voltaire’. De Almachtige. Roger Pearson. De Bezige Bij. 498 blz.