02 september 2006

DE NIEUWE RONSENAAR (131)

Ronsenaars veel meer tevreden dan doemdenkers doen geloven

Opmerkelijke resultaten Buurt-Enquête Vum-kranten

Vlamingen zijn Vlaams Belang-thema’s over migranten en veiligheid beu


Onderhoud van wegen en voetpaden. Leefkwaliteit. Betaalbare woningen. Klantvriendelijkheid van de gemeentediensten. Parkeermogelijkheden.
Dat is de top-vijf van wat er voor de Vlamingen toe doet en waar de gemeenteraadsverkiezingen om draaien. Zo blijkt uit Het Grootste Buurtonderzoek dat de VUM-kranten Het Nieuwsblad, Het Volk en De Standaard vanaf vandaag publiceren .

Het gaat hier om het grootste buurtonderzoek ooit. In totaal werden 100.714 Vlamingen ondervraagd. Voor het eerst werd hier naar boven gespit wat de mensen zelf écht bezighoudt. Ver van de politieke thema’s en agenda’s die hen constant worden opgedrongen door de strategen van de macht.

Opmerkelijk wat Ronse betreft: de Ronsenaars blijken zelf best veel meer tevreden dan doemdenkers het de jongste jaren willen doen uitschijnen met het oog op electoraal gewin.

Op de top 20 lijst van de minst tevreden gemeenten mikken de Ronsenaars zich zelfs …helemaal onderaan. Dat is dus deze keer welteverstaan zeer goed nieuws. Het betekent immers dat alle malcontente Ronsenaars bijeen in hun chagrijn nog negentien andere gemeenten moeten laten voorgaan.

Het betekent vooral dat Ronse voor de Ronsenaars zelf, als hen een keer zelf om hun mening wordt gevraagd, verre van die te mijden stad is die door een Waalse prof van de UCL in opdracht van de Vlaamse Knack enkele maanden geleden werd verketterd. Zeer tot de woede van alle Ronsenaars overigens.


De top 15 van wat we echt willen

Bij de top 15 van wat de Vlamingen belangrijk vinden horen blijkens de resultaten van de VUM-enquête voorts : werk en ondernemen in eigen streek, sport- en cultuuraanbod, hulp en opvang van bejaarden en gehandicapten, buitenschoolse opvang en speelpleinwerking, ondersteuning van het verenigingsleven, blauw op straat, snelheidscontroles, 30 km/u zones en, helemaal aan het staartje: integratie van migranten en bewakingscamera’s.

Uit de analyse van dit onderzoek door politicoloog Carl Devos en onderzoeker Dries Verlet van de Universiteit Gent blijkt dat de grote ideologieën er bij de gemeenteraadsverkiezingen dus niet of nauwelijks aan te pas komen.
Gemeenteraadsverkiezingen zijn integendeel een puur persoonlijke haast apolitieke gebeurtenis. Wat zie ik als ik mijn deur opendoe? Is mijn stad proper? Kan ik mijn huis hier betalen? Kan ik mijn auto vlot parkeren?

Migranten en veiligheid: afgezaagde uitgeholde thema’s

Opmerkelijk: de Vlamingen zijn zowel de veiligheidsthema’s als al dat gezeur over migranten beu. Carl Devos daarover veelzeggend vandaag in de Vum-kranten: ‘Als ik Vlaams Belang-strateeg was, zou ik allerminst tevreden zijn met het resultaat van dit onderzoek. Het geeft te kennen dat hun fond de commerce de mensen koud laat.’


Ronsenaars laten verzuring aan zich voorbijgaan

Dat er eindelijk veel beter nieuws komt over Ronse dan doemdenkers altijd verkondigen om persoonlijk electoraal gewin te halen uit het vermeende chagrijn van de Ronsenaars, is een echte opsteker voor alle positieve doemensen van Ronse die samen met ons blijven geloven in een toekomst voor de jonge Ronsenaars.

Ronsenaars zeggen dan misschien graag luidop en zeer terecht hun ‘gedacht’ over alles wat hier (zoals in elke andere gemeenschap van tegenwoordig) al eens fout kan gaan, in werkelijkheid zijn onze stadsgenoten best tevreden mensen en fier over onze mooie stad in het groene dal.

De ondervraagde Ronsenaars laten dan ook prompt Tienen, Antwerpen, Aalst, Vilvoorde, Zelzate, Lier, Mortsel, Turnhout, Dilbeek, Knesselare, Landen, Tongeren, Hemiksem, Maasmechelen, Sint-Genesius-Rode, Grimbergen, Willebroek, Affligem en zelfs het mooie Meise van Merckx allemaal voorgaan in de top 20 van de ontevredenheid als het erop aankomt te scoren met verzuring en verbittering.

Het tij keert ten goede

Wie aandachtig bovengaand prioriteitenlijstje bekijkt met de verlangens van de mensen naar de gemeenteraadsverkiezingen toe (de dingen die er echt toe doen voor de mensen) begrijpt gemakkelijk waarom de Ronsenaars zich niet willen laten meersleuren in de neergaande spiraal van de aangezwengelde verzuring door professionele doemdenkers die er alleen op uit zijn hun zakken te vullen met de vetpotten van de macht op kosten van de positieve Ronsenaars.

Op zowat alle punten van de vijftien prioriteiten zijn er door de stad Ronse de afgelopen jaren enorm veel inspanningen geleverd. Van onderhoud, herstel en renovatie van de centrumstraten en de markt tot het laatste puntje (bewakingscamera’s) werd er door bestuur, administratie en politie zeer alert gereageerd op de nieuwe noden van de Ronsese gemeenschap.

Blijkbaar laten de Ronsenaars zich niet verblinden door het opgeklopte chagrijn en worden die inspanningen ondanks alle stemmingmakerij toch gewaardeerd.

Met de verdere uitvoering het Strategisch Plan, de komende renovatie van het historische centrum, de doorsteek van Markt naar Marktje en de nieuwe commerciële impulsen vandien, met de inpassing in het Eurodistrict Rijsel-Doornik-Ronse-Kortrijk, met de creatie van een Multimediaal Fiertel Centrum wacht de jonge generaties Ronsenaars een grondige Renaixance.

Op zes weken van de verkiezingen telt deze blog nu al zo’n 43.000 clicks van 26.000 ‘unieke’ lezers. We zullen samen doorgaan, lieve lezers van Ronse en van elders.

Tuupe vuir Roonse. Zu simpoo datees.